С понижаването на температурите зачестиха пожарите с причини, характерни за отоплителния сезонДата30.07.2018
Размер22.39 Kb.
С понижаването на температурите зачестиха пожарите с причини, характерни за отоплителния сезон.

От началото на месец декември до момента възникнаха 8 пожара с нанесени материални щети свързани с употребата на отоплителни уреди, при които пострадаха двама мъже на 72 и 55 години и една жена на 66 години. Най-често причините са свързани с неправилната употреба на отоплителните уреди – при 6 от пожарите, един от тях е вследствие строителна неизправност (вградена греда или пукнатини в коминното тяло) и един от късо ел. съединение в отоплителен уред - климатик. Десет са случаите на запалвания отлаганията в коминни тела и въпреки че не са нанесени материални щети, същите създават предпоставки за възникване на пожари. Често тези запалвания възникват в непроверени, непочистени и неизползвани дълго време комини. По-активно отлагания в тях се получават при изгарянето на пластмасови, гумени изделия и други синтетични материали.


В ТАЗИ ВРЪЗКА “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И СПАСЯВАНЕ” ПРИ ОД МВР ПЛОВДИВ НАПОМНЯ ЗА НЯКОИ ОТ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА ПОЖАРИ:


 • При използването на отоплителни уреди с твърдо гориво димоотводните тръби (кюнците) трябва да са укрепени стабилно. Печките не се зареждат от вечер за сутринта.

 • Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове.

 • Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.

 • Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термозащитата и автоматиката.

 • Коминните тела трябва да са измазани по цялата им дължина и редовно да се ревизират за наличие на фуги към помещения и таванските части и за наличие на налепи и сажди в тях.

 • При използване на печки на газ в никакъв случай на трябва да се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Отопляваните с газови печки помещения да имат постоянна естествена вентилация. Важно е да се знае, че горимият газ пропан-бутан е по-тежък от въздуха, за което е необходимо проветряване от най-ниските точки на помещението. Газови бутилки трябва да се съхраняват далеч от печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина.

 • След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите трябва да се изключват.

 • Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение.

 • Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди.

 • Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.

 • Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар.

 • При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 160 или 112.

При необходимост, да се извърши консултация със специалистите от съответното Районно управление за “Пожарна безопасност и спасяване” по въпроси, касаещи пожарната безопасност.При пожар телефоните са 160 и 112!

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И СПАСЯВАНЕ ПРИ ОД МВР ГРАД ПЛОВДИВ21.12.2010г.

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница