С решение №61 т. III от 27 март 2012г., на основаниеДата23.07.2016
Размер36.65 Kb.
#2278
На 18 октомври 2012г. се проведе Тържественото заседание на Общински съвет – Дряново по случай празниците на град Дряново и традиционния есенен панаир. На заседанието, в присъствието на общинските съветници, областния управител Мариян Костадинов, много гости и граждани на града, председателят на ОбС Мариана Печеян и кметът на общината д-р Иван Николов връчиха Удостоверение за присъдено звание ЗАСЛУЖИЛ ГРАЖДАНИН НА ДРЯНОВО и Почетен знак на община Дряново на съпругата на Константин Йорданов – г-жа Анка Йорданова, Удостоверение за присъдено звание ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДРЯНОВО и Символичния ключ на град Дряново на дъщерята на Генчо Косев - г-жа Пенка Косева.


С Решение №61 т.III от 27 март 2012г., на основание чл.21 ал.1 т.22 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.52 ал.2, чл.58 ал.1 от Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Дряново, Общински съвет – Дряново удостои със званието ЗАСЛУЖИЛ ГРАЖДАНИН НА ДРЯНОВО Константин Николов Йорданов посмъртно за изключителния му принос за изграждането и развитието на музейното дело и за съхраняване и опазване на културно-историческото наследство на Дряново и общината и издигане престижа на Община Дряново.

Константин Николов Йорданов е роден на 14 юли 1940 година в Свищов, но целия му живот преминава в Дряново. Завършва дряновската гимназия, а след това история в Софийския университет "Св.Климент Охридски". През 1966 година Константин Йорданов е назначен за уредник на новосъздадения Градски исторически музей, а през 1969 г. е вече първия дире­ктор на културната институция, след откриването на къщата-музей на майстор Колю Фичето. Там той дълги години отдава умения, знания и усилено работи за укрепване авторитета на музея. Първата му задача като музеен работник е била да се събират материали за етногра­фската експозиция, отразяваща градския бит в края на 19-ти и нача­лото на 20-ти век. Сериозен е делът на Йорданов в изграждането и отк­риването на тематичната експозиция и в Дряновския манастир.

Константин Йорданов е бил председател на Общинския съвет за култура и духовно развитие, както и началник "Образование и култура" при Общината. Той бе и активен самодеец в театралния състав при читалището, дългогодишен член на Бюрото на туристическото дружество "Бачо Киро" в Дряново.

През есента на 1993 година Константин Йорданов напусна този свят, но приносът му ва изграж­дането и развитието на музейното дело в Дряново и района ще остане завинаги в историята на града.


С Решение №174 от 24 септември 2012г., на основание на основание чл.52 ал.1, във връзка с чл.57 ал.1 на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Дряново, Общински съвет – Дряново удостои със званието ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДРЯНОВО Генчо Ненов Косев посмъртно за изключителни постижения в сферата на строителството на значими за община Дряново обекти, на обекти от национален и международен характер, за утвърждаване с дейността си престижа на община Дряново в страната и чужбина и по повод на сто години от неговото рождение.

Генчо Ненов Косев е роден на 08 октомври 1912г., в с. Плачка, Дряновско. Целият му живот е посветен на строителството на значими за общината и страната ни обекти.

На 13 години започва да работи с дюлгери от с. Плачка и с. Пейна.

В началото на 1945г. постъпва на работа в ж.п.гара Шумен, като организатор за набиране на строителни работници по железопътната инфраструктура. Изявил се като добър организатор и специалист е привлечен в строителния отдел на ж.п. район Русе.

Заедно с Нено Караджов, работят от започването, до завършването на националния обект Дунав мост.

В следващите години Генчо Косев работи като Ръководител на строителството по ж.п. транспорт в районите Варна, Бургас, Горна Оряховица.

В изборите за общински съвети, през 1959г., Генчо Ненов Косев е избран за Зам.-председател по строителството на община Дряново.

Под негово ръководство са построени Летния театър, ГУМ /градски универсален магазин/, супермаркета, надстройката на гимназията, изгражда се луминесцентното осветление на града и селата.

През 1964г. Генчо Косев е назначен за Директор на Окръжно Пътно Управление-Габрово. За кратък период се изграждат, реконструират и асфалтират пътищата: Габрово - Столетов, Габрово - Севлиево, Габрово - Трявна, Габрово - Дряново и селската пътна мрежа.

През 1966г. Генчо Косев е избран за Директор на АПК „Столетов" Дряново. Разгръща мащабно строителство - построява се административната сграда на АПК /сега хотел „Каса волей"/, краварници, птичарници в града и селата, изграждат се стопанските дворове, с жилища, санитарни възли и столови за животновъдите.

За дългогодишна строителна дейност Генчо Ненов Косев е награден от Президиума на Народното Събрание на Република България с „Орден 1-ва степен -златен".

Носител е и на „Златен орден „180 години Колю Фичето".

Генчо Косев умира на 08 април 1990г., на 77 годишна възраст, в гр. Дряново.
Каталог: uploads -> docs
docs -> Дв бр. 103 от 2 Декември 2008г., изм дв бр. 24 от 31 Март 2009г
docs -> Списък на загиналите във войните за освобождение и обединение на българските земи
docs -> Наредба №34 от 29 декември 2006 Г. За придобиване на специалност в системата на здравеопазването
docs -> Наредба №39 от 16 ноември 2004 Г. За профилактичните прегледи и диспансеризацията
docs -> Наредба №18 от 20 юни 2005 Г. За критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения
docs -> Закон за лицата и семейството законът влиза в сила от 10. 09. 1949 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница