С въвеждането на лични карти за прием в болниците, нзок спести 2,3 млн левастраница1/11
Дата04.11.2017
Размер0.75 Mb.
#33826
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
Прес клипинг: „Здравеопазване”
15.05.2015
С въвеждането на лични карти за прием в болниците, НЗОК спести 2,3 млн.лева


Шефове от ГЕРБ наблюдаваха Москов в здравната комисия

Диана Тенчева
НЗОК спести 2,3 млн. лв., след като преди месец въведе задължението пациентите да влизат и да се изписват от болница с лична карта. Те се "чекират" с нея с помощта на специално четящо устройство.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов пред депутатите от здравната комисия, които поискаха обяснение за обединението на 9-те болници в карето на столичната Александровска. На заседанието пристигнаха и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева и зам.-шефката на правната комисия Десислава Атанасова. А под прозорците на комисията протестиращи от болницата "Св. Иван Рилски" викаха "Москов вън".

Министърът посочи икономията за 2,3 млн. лв. като аргумент за уволнението на директора на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Той публично оповести как четящите устройства лесно могат да се "измамят" с цветно фотокопие на личните карти.

"Какво не може да постигне като цел "Св. Иван Рилски", че да се сдружава с Александровска болница, която има милиони задължения?", риторично запита д-р Дечев и заизрежда данни. За година Александровската платила 1 млн. лв. за външни услуги, а "Св. Иван Рилски" - 474 000 лв., за охрана - 229 000 лв. срещу 56 000 лв., а за изготвяне на концепция по европроект Александровската дала 38 000 лв. От болницата отговориха задочно пред "Труд", че двете лечебни заведения са несравними нито по дейност, нито по брой легла, "Св. Иван Рилски" работела от 8 до 14 ч и не осигурявала спешност, Александровската била отворена денонощно, а по спечелени европроекти била "отличник" сред останалите лечебни заведения.

Д-р Дечев посочи, че гражданското дружество, в което ще се обединят 9-те болници в карето, ще организира обществени поръчки. "Но може и да изтегли кредит, в един момент да не е в състояние да го погасява и така ще се извърши подмолна приватизация на лечебните заведения", прогнозира д-р Дечев. Той допълни, че докато бюджетът на "Св. Иван Рилски" т. г. е намален с 30%, министърът дал 28% от допълнителните пари за болниците на един собственик с 5 болници у нас. "Това е пълна лъжа! Бюджетът на "Св. Иван Рилски" за 2015-а е 96% от миналогодишния, а с допълнителните средства от резерва на НЗОК и с икономиите от административната реформа ще се постигнат 100-те процента от 2014-а", контрира здравният министър. Той ще провери защо 30% от парите за онколекарства у нас отиват в Пловдив - дали защото там има много българи с рак или по други причини.

МЗ започва и анализ на структурите на РЗИ, ще има съкращения, а спестените пари щели да се дадат на наистина работещите санитарни инспектори. "Ще решим и проблема с ваксините, ако се наложи, ще направим така, че нашата "Булбио" да започне да произвежда липсващата петвалентна ваксина", каза още д-р Москов. А отговаряйки на въпроси на депутати за ТЕЛК, той заяви, че за 6 месеца се отнемат правата на двама лекари за фалшиви освидетелствания.


Д-Р ХАСАН АДЕМОВ ВИДЯ НАРУШЕНИЕ НА КОДЕКСА НА ТРУДА

Д-Р ДЕЧЕВ УВОЛНЕН НЕЗАКОННО?

"Като сте уволнили д-р Дечо Дечев, докато той е бил в отпуск, поискали ли сте предварителното разрешение за действието си от инспекцията по труда, както изисква чл. 333 от Кодекса на труда?" С този въпрос шефът на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов атакува здравния министър д-р Петър Москов. "Все по-очевидно е, че директорите на болниците са политически лица. Старият директор е уволнен! Точка. Новият е встъпил в длъжност", отсече министърът. Д-р Адемов контрира, че всички промени в бордове на държавните болници, които Москов е направил, са политически. И даде за пример болницата в Разград. "Там психично болен пациент изяде друг болен", изрече неочаквано за аудиторията Москов.

Ако договорите за управление се приравняват с трудовите, тогава министърът е трябвало да се съобрази с чл. 333 от кодекса. В противен случай решението му може да се окаже незаконосъобразно, бяха първите коментари на прависти вчера.

Междувременно стана ясно, че в понеделник министърът ще събере деветте директори на болниците в карето на Александровската, за да уточнят как ще функционира гражданското им сдружение. За негов шеф в "Шоуто на Слави" Москов обяви водещия финансист Красимир Ангарски. Той бе министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски, оглавявал е банките ДСК и ДЗИ. "Водихме разговори преди 2 дни. Идеята е да се оберат "луфтовете" и да се използват финасонсовите резерви на лечебните заведения", коментира пред "Труд" Ангарски.Онкоболница събира лечението от А до Я


Ултразвук стопява тумори - вече се раждат хайфу бебета

Буряна Божинова
Мнозина страдащи търсят хайфу центъра в Плевен, който единствен в Източна Европа е специализиран за иновативно неинвазивно лечение.

Там ултразвук, подаван от прецизна апаратура, стопява туморите. Унищожава болните клетки, но пази здравите и така съхранява органите.

Уникалната технология бе въведена преди близо 3 г. от известния онкохирург проф. Григор Горчев.

Наричат я хирургия на XXI в., при нея няма скалпел, разрези, кръвозагуба, инфекции и стрес. Тя е нетоксична, усложненията са под 1 %.

Миналия септември 33-годишна жена роди здраво момиченце, след като ултразвук стопи миома на матката й с авангардната за България технология.

Миомата изчезнала на 6-ия месец след процедурата, а 9 месеца по-късно жената забременяла и станала майка.

Дъщеря й бе първото хайфу бебе не само у нас, а и в Европа според медицинската статистика.

Хайфу центърът работи и онлайн за консултации. Пациентите изпращат изследванията си и след 24 часа получават отговор от квалифицираните специалисти.

Заради свръхточната апаратура и постигнатите резултати хайфу центърът има пациенти от цял свят, сред тях от САЩ, Великобритания, Италия, Румъния, Испания, Малта, Македония, Молдова, Холандия.

Заслуга на проф. Горчев е и новата специализирана болница по онкология. За първи път там се въвежда цялостно лечение на хората с тежки диагнози.

Пациентът ще бъде обслужван от А до Я -диагностика, операция, лъче- и химиотерапия. Така болният няма да обикаля по лечебниците у нас и в чужбина и да губи време, през което намаляват шансовете му да оздравее.

Болницата, която събира под един покрив Всички онкоотделения, ще е оборудвана с Висши технологии. Подготовката на кадрите Върби близо 4 г., откакто проф. Горчев носи идеята.

По предварителни данни инвестициите са над 10 млн. лв. Болницата е с разгърната площ 6350 кв. м и ще има 84 легла.

В нея ще работят 160 висококвалифицирани специалисти.ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

1720 са леглата в 11 болници, предимно общински. В тези лечебни и здравни заведения на 10 000 души от населението се падат 52,2% лекари. В Плевен освен университетската болница, има 10 частни.В МНОГОПРОФИЛНА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ЩЕ ПРЕРАСНЕ СКОРО СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА КЛИНИКА ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ "СВЕТА МАРИНА" - ПЛЕВЕН

Проф. д-р Григор Горчев, д.м.н., член-кореспондент на БАН, един от основателите и управителите на МБАЛ "Света Марина" - Плевен, пионер и радетел за въвеждането и прилагането на високите технологии и най-съвременните методи за лечение на българския пациент, разказва за новата високотехнологична болница:

"Винаги съм мечтал да работя в болница, в която да се прилагат най-съвременните технологии и максимално щадящи методи на лечение. Защото българският пациент заслужава здравно обслужване на ниво, което сме виждали в Европа и по света. През годините, докато "Света Марина" - Плевен работеше като специализирана клиника по акушерство и гинекология, аз и моят енергичен екип от утвърдени специалисти успяхме да спечелим уважението на нашите пациенти с добрите резултати и успехите си в областта на минимално инвазивните и неинвазивни методи на лечение.

Днес вече е недопустимо, имайки предвид развитието на гинекологичната хирургия в света, да се правят оперативни интервенции по класическия начин, когато има възможност те да бъдат извършени с минимално инвазивен достъп, т.е. чрез използване на ендоскопски оперативни техники. Става въпрос за лапароскопските и хистероскопски минимално инвазивни операции (по-известни сред пациентите като "безкръвни") и лечението с високоинтензивен фокусиран ултразвук - HIFU (хайфу технология - от англ. High Intensity Focused Ultrasound). В нашия специализиран HIFU-център, който е единствен в страната и Източна Европа, работят млади и добре подготвени специалисти, които днес заслужено могат да се похвалят с постигнатите добри резултати - десетки излекувани пациенти, страдащи от миомна болест и фиброаденом на гърдата, а при лечение на пациенти с рак на панкреаса, тумори на черния дроб и бъбреците резултатите са изключително добри. Тази терапия е много популярна, защото е органосъхраняваща - съществено качество за пациентките страдащи от миома на матката; при HIFU-терапията няма интервенция в стандартния смисъл на думата - няма разрези, опасност от инфекции или кръвоизливи, няма упойка, а пациентите се възстановяват в рамките само на 24 часа. Прилагането на HIFU методиката нарежда нашите лекари редом до колегите им от водещите университетски болници и специализирани клиники в САЩ, Европа и Азия. Не закъсняха и поканите към екипа за участие в научни форуми в Европа и Китай за представяне на нашия опит и добри резултати в областта на неинвазивното лечение на миомна болест и рак на панкреаса чрез HIFU (хайфу) технологията.

След 12 години път на развитие на клиниката по акушерство и гинекология, непрекъснато обучение и изграждане на екипа от специалисти за прилагане на авангардните технологии и най-съвременните методи на лечение, съвсем естествено е тя да прерасне в многопрофилна високотехнологична болница. Нашето желание и стремеж е да концентрираме на едно място най-авангардните технологии и най-подготвените специалисти за работа в модерни условия и среда, за да предложим на българския пациент лечение и отношение, съизмеримо с това на водещите клинични центрове по света.

Проф. Димитър Стойков, кмет: Готови сме с 45 проекта за 500 млн. лв. - с тях ще върнем младите в Плевен

За 3 г. общината подписа договори за 135 млн. лв. по европейски програми

Вандали рушат построеното, затова ще пуснем в интернет и телевизиите записите на посегателствата от камерите

През този мандат градът изправи глава, през втория се надявам да стъпи на крака

- Проф. Стойков, Вие сте опитен хирург, но като кмет какво не успяхте да отрежете в Плевен, за да върви общината още по-бързо напред?

- Притеснен съм, че трудно опазваме това, което сме изградили по европейски проекти и с общински средства. Много са вандалските набези по детските площадки, в градините, дори на реконструирания площад.

С парите, които отиват за заличаване на пораженията, можехме да направим нови площадки. Монтираме навсякъде техника за видеонаблюдение, но и камерите не спират разрушенията. Децата, които играят на повредените площадки, могат да пострадат нелепо.

Темата не е подходяща за празник, но за да няма посегателства, смятам да пуснем записите на пораженията по интернет и 6 телевизиите.- А какво отрязахте и се оказа животоспасяващо за града?

- Не става дума за рязане, а за изпълнени обещания, дадени в предизборната кампания. Пред плевенчани казахме, че през мандата от първия ДО последния ден ще привличаме евросредства

Правим го 3 г. и половина - имаме подписани договори за над 135 млн. лв. Тези осигурени пари са постижение за общината - насочихме ги към големи инфраструктурни проекти. Ремонт за 5 млн. лева преобрази площада, следва втори етап.

По първата фаза от транспортния проект доставихме 40 нови тролея за 40 млн. лв., паркът им не беше подменян от пуска на първите преди 30 г. На достолепната си възраст те изглеждаха като музейни експонати.

Изграждаме 4 нови тролейбусни линии с дължина 6,7 км, свързващи отдалечените квартали. Започнахме строежа на депо за 5 млн. - ще подслони 70 тролея, които преди нощуваха по улиците, ще има ремонтна и бояджийска работилница и автомивка.

Изнасяме 170 спирки в безопасни ниши. Мрежа от велоалеи с дължина 9,4 км ще свърже кварталите с парка "Кайлъка". Внедряваме интегрирана система за управление на трафика - тя ще регулира задръстванията в пикови часове.

Депото за отпадъци за 28 млн. лева ще бъде завършено през август, готов е и вторият етап с пречиствателната станция.

Така вноските ни към екоинспекцията рязко ще паднат.- В интервюто за миналогодишното издание на "Плевен Рестарт" казахте, че една от амбициите ви е да превърнете града в атрактивен за туристите и обявихте интересни идеи. Докъде стигнахте?

- По туристически проект с европари напълно обновихме Панорамата, Моста на победата край река Вит и римската крепост "Сторгозия". Като град герой от Освободителната епопея през 1877 г., в който всяка педя земя е отвоювана с кръв и саможертва, Плевен развива исторически туризъм със запазените над 150 паметника.

Вървим напред с идеен проект за парк "Гривица" по програма за трансгранично сътрудничество. На няколко километра от града са предвидени игрища, басейн.

Очакванията са този парк да конкурира "Кайлъка". Подготвяме проект за мемориалния парк "Скобелев", където са се водили освободителните боеве през 1877-а.

Като ремонтираме пеещия фонтан, градската градина, каскадата и водните огледала, центърът ще се напълни с деца, майки с бебешки колички и млади хора. Какво по-хубаво?

- Изпълнихте ли целта си да осигурите максимални европари за инфраструктурни проекти?

- Ако миналата година не бяха спрели парите по "Околна среда", щяхме да имаме договор за водния цикъл за 155 млн., което би дало силен икономически старт на общината. Иска ми се партньорският проект да започне, тъй като само за пречиствателна станция и колектор са предвидени 45 млн.

Разработваме проекти за основен ремонт на пътища от четвъртокласната мрежа. Те са 3 на стойност по 6 млн. лева. Обмисляме и 4-и, ще ги предложим при старта на програмата за трансгранично сътрудничество. Ремонтираните шосета ще отвеждат до близките села. Младите, които работят в града, ще идват и с велосипеди. Освен по европрограми търсим средства и от държавата. Тя е в дълг към Северна България, включително и към Плевен. Години наред регионът изостава. Плевен е 7-и по големина в България, но през годините загуби 20-25 хил. жители и още дава кръвен данък на големите градове София, Пловдив, мнозина заминаха и за чужбина. Затова по всякакви начини търсим възможности да привлечем средства и външни инвеститори в града ни. И днес продължаваме да искаме от правителството. 11 млн. трябват за спортната зала, 1,5 млн. за новото игрище с лекоатлетическа писта, проектът залежава 15 г.

- Германската компания "Нексанс" откри нов завод за автомобилни кабели 6 града. Има ли други значими бизнес инвестиции -Вече реализирани или планирани? Миналата година казахте, че има интерес към вложения в земеделието, в машиностроенето.

- С "Нексанс" водихме преговори повече от 2 г. Общината се отказа от иск за 900 хил. лв. към собствениците на терена, за да дойдат чуждите инвеститори. "Нексанс" ще разширява постепенно производството - до юни ще назначат още 150 души, в края на годината ще станат 500.

4 млн. евро са планираните инвестиции за 3 г. напред. Готови са да увеличат индустриалните мощности и да разкрият още 500 работни места. В с. Ясен бе изградена фабрика за олио, даде работа на 116 човека. Известната в текстилната индустрия фирма "Димитроб" прави едновременно 3 нови фабрики. Инвестицията е над 25 млн. лв. и ще отвори трайно 750 работни места.

През юни-юли очакваме около 40 млн. лв. френска инвестиция. Тя ще осигури много работни места по селата, откъдето ще е доставката на продукция. По искане на собствениците и преговарящите засега не мога да разкрия повече, нека да стане факт.

Силен тласък Ще даде магистрала "Хемус", нали ще минава на 14 км от Плевен след 2-3 г., както ни увери транспортният министър. Защото инвеститорът, като дойде, първо, се интересува има ли железница, магистрала, летище, речен път.

Определяща е и ролята на общинското ръководство. Свалихме данъчната тежест, предвидихме и много облекчения.

Да обобщя - на различни етапи на изпълнение частните инвестиции надхвърлят 75 млн. лв., с над 1200 трайни работни места. Още 1700 временни щата е разкрила общината по различни програми за три години и половина.

- Плевен стана модерен медицински център. Вие като кмет дадохте ли рамо на колегите си?

- По-добре питайте ректорите. Преди да стана кмет, 2 пъти бях директор на университетската болница и декан на факултет в Медицинския университет, а и сега чета лекции на студентите.

При разкриването на третия факултет от академичното ръководство ме попитаха нужен ли е той на Плевен. За доказателствата вадих вода от доста кладенци: 2 робота, вузът първи сред сродните въведе англоезичното обучение, а заради телехирургията идват специализанти и от чужбина. Заслугата е на ректорите и академичното ръководство. Но аз винаги се чувствам част от медицинската общност и опитвам да помагам с каквото мога. Все пак в годините на прехода вузът и университетската болница единствени в града вървяха напред, вероятно и заради автономията им.

- Имате мениджърски опит в здравеопазването. Кое е по-голямо предизвикателство - да управляваш община или болница?

- Като директор на болницата правех ремонт за 100-200-300 хил. и смятах, че е голям капиталов строеж. Просто не съм знаел какво е да строиш за 5, 10, 20 млн. лв., проблемите се умножават в геометрична прогресия- Най-важните 10 неща, с които променихте живота на плевенчани?

- Това, което те виждат. Когато ходех по предизборни срещи в Девети квартал и ж.к. "Кайлъка", казвах, че ще имат тролеи, те ме гледаха с недоверие. Ако ги питате днес, ще кажат, че за тях транспортният проект е най-важен.

Депото за отпадъци почти не се забелязва от съгражданите ни, но ползата ще е голяма. Футболистите и феновете им са доволни, че -успяхме да ремонтираме частично стадиона за 5 млн., получени от правителството.

Отборът ни влезе в "Б" група и вече е на общинска издръжка.

Плевен се сдоби със закрит плувен басейн, ползват го деца и възрастни от цял град, а нямаше никакъв. Художниците и ценителите на изящното изкуство получиха модерна изложбена зала. Преди сградата бе запустяло порутено сборище за наркомани. С ремонт на историческия музей помогнахме за опазване на грамадното духовно богатство.

Други пък ще покажат 6-те къщички за деца, лишени от родителска грижа. 4-те вече имат обитатели, откриват се 94 работни места. Мнозина харесват изградените детски, спортни площадки, кътовете за отдих. А за мене и екипите, донесли промяната, всички новости са скъпи, защото са изстрадани с проблеми, трудности и много упорита работа.

- Преди тази среща събрахме въпроси от случайно срещнати хора на улицата. Теодора Илиева е майка на 2 малки деца и скоро трябва да започне работа. Иска да знае ще има ли места за децата й в градина?

- Открихме и втора детска градина, двете й групи вече са попълнени. Капацитетът е за още 2. Тази есен в Плевен няма да има кандидатствало и неприето дете. Категорично обещавам на тази майка и на всички с подобни грижи в Плевен. Ще добавя, че за децата направихме 12 площадки с общински средства и 8 площадки по програма "Градска среда".- Въпрос на Георги Ангелов - пред очите ми в центъра паднаха куполът и стена от стара сграда, паметник на архитектурата. Вековната къща е частна собственост. Може ли да се намеси общината, за да запази красивите фасади?

- Знам я сградата. Понеже е архитектурен паметник, нямат право да я съборят и я оставят да падне сама. За много подобни сгради сме писали по няколко акта на собствениците с препоръка да ги ремонтират, но не можем да ги заставим. В частен терен преди години зейна огромен изкоп. Стоя празен, докато къщите тръгнаха надолу и започнаха да се сриват. Общината даде над 50 хил. лв. да запълни изкопа. Затова общините трябва да имаме разширени правомощия и да задължаваме собствениците да ремонтират имотите си.- Наближават избори и сигурно си правите лична равносметка за кметския мандат. Добро ли беше решението ви да станете кмет?

- Отговорът е отново на хората. В началото чувах съвети да изчакам - каквото правя, да е през последната година. И да внимавам с европроектите, че санкциите са много големи и могат да донесат проблеми. Не послушахме тези съвети. Използвайки целия потенциал - моя и на администрацията, 3 г. и половина работим на макс, сякаш изборите са утре

Днес с чисто сърце заявявам пред плевенчани, че се постарах и не съжалявам за нито един ден от мандата.

- Искате ли да се кандидатирате отново за кмет? Защо?

- Ако имам номинацията на ГЕРБ, категорично тръгвам за втори мандат. От 1979 г. съм 8 Плевен, приел съм го като роден и искам да остана тук.

Знаете ли колко ми е хубаво да изляза нощем на обновения площад и да видя светлините му. През този мандат Плевен изправи глава, през следващия се надявам да стъпи на крака.

- Плевен 2020 - как си го представяте?

- Имаме готовност за 45 инфраструктурни проекта на стойност 500 млн. лв. - улици, площади, паркове, училища. Това е шанс за Плевен и екипът, който го поеме, трябва да направи всичко възможно да вкара максимално средства по европроекти.

Надявам се след 5 г. градът ни да спре да губи младите хора и децата си, които заминават другаде.

Да има работещи предприятия и реализирани поне още 5 мащабни инвестиции, а парковете да са чисти и реконструирани. След 5 г. фармацевтите от първия випуск ще влязат в индустрията, възможно е Медицинският университет да се разшири с 5-и, стоматологичен, факултет.

Виждам Плевен с прекрасен център, ремонтирана главна улица. Новият Плевен - тази картина рисувахме 4 г. щрих по щрих с всеки готов обект. Надявам се след 4 г. картината, наречена "Новият Плевен", да е почти завършена.

(Материалът е публикуван и на страниците на вестник „24 часа“)
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница