Съдържание: История и възникване на сто същност на сто функции и цели на организацията Структура на сто основни принципи Преговори и споразумения Заключение Източници Уводстраница1/5
Дата29.03.2023
Размер45.58 Kb.
#117127
  1   2   3   4   5
Теория на МИО- курсова работа

Дисциплина: Теория на МИО

КУРСОВА РАБОТА

на тема
Световната търговска организация- история, цели и основни принципи


Изготвил: Антонина Тончева Възложил: Гл. ас. д-р


Фак. номер 20113038 Маргарита Иванова
Група 1222
Специалност МИО


Съдържание:

  1. История и възникване на СТО

  2. Същност на СТО

  3. Функции и цели на организацията

  4. Структура на СТО

  5. Основни принципи

  6. Преговори и споразумения

  7. Заключение

  8. ИзточнициУвод
Икономическите отношения между страните имат древен произход. Размяната е първата форма на търговия,която познаваме. Този вид търговия не допринася особено много за стопанството на страните. Международните икономически връзки се появят благодарение на промишлеността и машинната индустрия. Стоките започват да се превозват на значителни разстояния и в по-големи количества, което допринася за доизграждането на тези икономически връзки.
По време на развитието на международната търговия, възниква нуждата от органи, следящи за честното провеждане на търговия и намеса с цел предотвратяване на злоупотреби. Именно така се заражда Световната търговска организация, която работи за намаляване на бариерите пред международната търговия, насърчавайки свободната търговия между своите членове. Тя се контролира от Международния валутен фонд и Световната банка.

История и възникване на СТО
След Втората световна война търгуващите страни се нуждаят от регулатор, който по това време съществува на принципа на едностранен договор. Световната търговия все повече започва да се либерализира, в следствие на което през 1947г. е прието „Общото споразумение за митата и търговията“, което е посветено на международното икономическо сътрудничество. ГАТТ е единственият многостранен инструмент, регулиращ международната търговия до създаването на СТО. Въпреки опитите в средата на 50-те и 60-те години на миналия век да се създаде някаква форма на институционален механизъм за международна търговия, ГАТТ остава единствения многостранен договорен режим.
През 1994г. е подписано Споразумението от Маракеш (123 държави), което заменя Общото споразумение за митата и търговията от 1947г. Следващата година на 1 януари СТО започва дейността си, бележейки най-голямата реформа в международната търговия след ВСВ. Докато ГАТТ се занимава главно с търговията със стоки, СТО и нейните споразумения обхващат също търговията с услуги и интелектуална собственост. Раждането на СТО създава нови процедури за уреждане на спорове.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница