Съдържание състезателен формат 1-2 Точкова система в шампионата 3 Основни правилаДата17.09.2016
Размер154.02 Kb.
#9983
СЪДЪРЖАНИЕ

1. Състезателен формат 1-2
2. Точкова система в шампионата 3
3. Основни правила 3
4. Правила по време на квалификация 4
5. Състезателни правила 4-7
6. Наказания при сблъсък между пилоти 7

1. Състезателен формат1.1. Състезанията от шампионата се провеждат както следва:
13:00 – Първа 60 минутна свободна тренировка [официална]

14:00 – Втора 60 минутна свободна тренировка [неофициална]

15:00 – FIA Формула 1

17:00 – Трета 30 минутна свободна тренировка [официална]

17:30 – Първа 15 минутна квалификационна сесия [отключен сетъп]

17:45 – Втора 10 минутна квалификационна сесия [заключен сетъп]

17:55 – 5 минутна загряваща сесия [warmup]

18:00 – Състезание 100% от дистанцията
1.2. Чата по време на официалните сесии ( първа и трета свободна тренировка, първа и втора квалификационна сесия, warm up, състезание ) е абсолютно забранен! Ако състезател си позволи да използва чата тогава, когато той е забранен, то той ще бъде наказан с добавяне на 5 секунди към текущата сесия/състезание. Пилотите имат право да се обръщат към организаторите на състезанието само при възникнал проблем, като въпросът им започва с "RC :". Пилотите имат право да използват "wisp" функцията на играта по време на всички сесии.

Пример - /w Mincho Praznikov blabla.


1.3. След края на третата свободната тренировка започва първата квалификационна сесия (Q1). Сървърът ще е отворен по време на тази сесия; всеки пилот може да излезе и да направи колкото иска обиколки за време до края на сесията, като не прекалява, за да не пречи на по-бавни пилоти опитващи се да вземат по-предна позиция. Говоренето в чат канала по време на тази сесия е абсолютно забранено и се наказва по т.1.2. Излизането и влизането отново в сървъра е абсолютно забранено. Провинилия се наказва с преместване на последна стартова позиция без значение от фазата на квалификацията. Първите 10 пилота продължават в следващата фаза, докато останалите от 11-то място нагоре, са длъжни да стоят в сървъра. Ако някой от тези пилоти излезе на пистата по време на Q2, този пилот ще бъде наказан да започне състезанието от последна стартова позиция.
1.4. След края на Q1 ще започва и последната квалификационна сесия Q2. Ще се проведе по правилата на Parc Ferme (Закритият парк). Количеството гориво, което пилотът ще използва по време на самото състезание трябва да бъде избрано преди излизането му на пистата за Q2. Смяната на гуми по време на сесията е разрешено. След Q2 изразходеното от вас гориво в тази сесия ще бъде възвърнато в първоначалния му обем. Единствените настройки, които ще бъдат отключени са: стратегията за бокса; смяната на гуми; Engine Brake Map; Brake Bias и Brake Pressure.
1.5. Пилотите елиминирани от Q1 ще бъдат свободни да променят своите сетъпи преди началото на състезанието.
1.6. След последната сесия на квалификацията следва загряваща сесия за последни промени по сървъра и евентуално преподреждане на решетката.
1.7. Състезанието се провежда на 100% от дистанцията, като консумацията на горивото и износването на гумите ще бъде поставени на Normal.
1.8. Чупливостта на болидите ще бъде нагласена на 50%.
1.9. Позволените помощи за пилотите ще бъдат:


Асистенция

Позиция

Steering Help

OFF

Opposite Lock

OFF

Braking Help

OFF

Stability Control

OFF

Spin Recovery

OFF

Invulnerability (Damage)

OFF ( 50% )

Traction Control

OFF

Anti-Lock Brakes

OFF

Auto Pit lane

OFF

Auto Clutch

ON

Multiplayer Connection*

LAN


* Ще бъдат налагани много строги наказания при избор на друга връзка.
1.10. Използването на помощ при стартиране „Launch Control (LC)” ще бъде забранено от самата игра. Използването на Clutch (съединител) е позволено.
1.11. Официaлното състезание няма да бъде рестартирано поради каквито и да било причини или инциденти. Ще има изключения само при основен проблем, например; интернет връзката на съвръва се разпадне.
1.12. Всяко състезание ще започва с формираща обиколка. Задължение е на пилота, при интензивното (рязко) загряване на своите спирачки, то да става в последния сектор от пистата. Задължително спазвайте минимум 2 секунди разстояние от предната кола, за да имате време за реакция, ако предния пилот внезапно спре. Прис блъсък по време на формиращата обиколка виновния пилот се наказва с дисквалификация и стартиране от последна стартова позиция за следващото състезание, в което той вземе участие.

2. Точкова система в шампионата2.1. Точковата система е същата използвана във ФИА Формула 1; победителят взима 10 точки, втория 8, третия 6 и така 5,4,3,2,1 до осмо място.
2.2. Пилотите ще получават точки само, когато те са покрили 75% от състезателната дистанция на лидера ( измерено в обиколки). Ако състезанието приключи между 50% и 75% от състезателната дистанция, поради различни спрямо обстоятелствата проблеми, точките се разпределят на половина. Първия получава 5, втория - 4, третия -3 и така до осмо място 3; 2,5; 2; 1,5; 1; 0,5.


3. Основни правила3.1. При тежък инцидент, който е причинил загуба на елементи от аеродинамичната част или други елементи по болида ( окачване, гуми и т.н. ) само предно и задно крило могат да бъдат поправени в бокса. Ако ви падне гума или ви се изкриви окачването, тази част от болида не може да бъде поправена от механиците. Ако пилот загуби гума или изкриви окачване до такава степен, че неможе да продължи нормално състезанието, той е длъжен в рамките на 30 секунди след катастрофата да напусне състезанието. При неспазване на това правило, пилота ще бъде наказан с дисквалификация от текущото състезание и стартиране от последна позиция в следващото състезание, в което вземе участие. Ако до края на състезанието остават по-малко от 3 обиколки, пилота има право да докара колата до финала, само при положение, че кара извън идеалната линия и не пречи на други пилоти.


3.2. Показваните флагове се контролират само от играта и пилотите трябва да спазват всички ограничения или наказания в зависимост от показания флаг.4. Правила по време на квалификация4.1. Абсолютно се забранява превишаването на скоростта в бокса по време на всички официални сесии. Всеки пилот нарушил това правило по време на Q1 и Q2 ще бъде наказан с добавяне на 20 секунди към общото му състезателно време в следващото състезание, в което той вземе участие.
4.2. Абсолютно се забранява нарушаването на сигналните светлини в изхода на бокса. Всеки пилот напуснал бокса при червена светлина ще бъде наказан с 10 места назад в стартовата решетка за текущото състезание.

4.3. Абсолютно се забранява изпреварването на пилоти наредили се на опашка за излизане от бокса по време на Q1 и Q2. Всички пилоти трябва да се наредят един зад друг по реда в който са излезли от своя бокс до изходната линия на пита. Нарушилите това правило ще бъдат наказани с 2 места назад. В допълнение ако пилот излезе от своя гараж и пред него вече има образувана колона от болиди той трябва да заеме позиция зад пилота, който се намира пред него в алеята на бокса. Всеки пилот нарушил това правило ще се наказва по вече споменатият начин.
4.4. Абсолютно се забранява кътването по време на квалификацията. Записите на всеки пилот ще бъдат преглеждани след всяко състезание. Пилотите кътнали по време на бързата си обиколка ще бъдат наказвани както следва:
4.4.1. Кът по време на Q1: 10 места назад в стартовата решетка за следващото състезание в което пилотът участва.
4.4.2. Кът по време на Q2: 10 места назад в стартовата решетка за следващото състезание в което полотът участва.

5. Състезателни правила5.1. Спечелване на предимство за завоя: Атакуващия пилот (Б1) трябва да е припокрил неговите предни гуми с входа за въздух на радиаторите на атакуваната (Б2) машина (болид), то той има предимство. Болида който има предимство в завоя може да избира траекторията си на движение в завоя а другия на по-задна позиция трябва да се съобразява с това.В случaй, че задния пилот реши да направи атака с по късно спиране той е длъжен да не наруши траекторията на другия пилот и да не го избутва от нея. Ако атакува от външния край трябва да остави вътрешния свободен и обратно. Всеки инцидент причинен по неспазване на тази концепция ( независимо дали е пилота отпред или този отзад ) ще бъде наказвано в зависимост от характера на катастрофата ( в случей че има удар ).
5.2. Всеки пилот извършващ маневри подобни на: избутване на състезател с цел изпреварване, непрекъсната смяна на линията на движение за да се предпази от изпреварване, драстично затваряне на завоя или всяка друга маневра която може да се разглежда като опасно пилотиране, ще се наказва както следва:
5.2. Всеки пилот извършващ маневри подобни на: избутване на състезател с цел изпреварване, непрекъсната смяна на линията на движение за да се предпази от изпреварване, драстично затваряне на завоя или всяка друга маневра която може да се разглежда като опасно пилотиране, ще се наказва както следва:
5.2.1. Избутване на пилот с цел изпреварване: добавяне на 15 секунди към състезателното време.
5.2.2. Предпазване от изпреварване чрез непрекъсната смяна на линията за движение: 10 сек. за всяко едно блокиранекъм състезателното време.

5.2.3. Предпазване от изпреварване чрез непрекъсната смяна на линията за движение и последвал удар: 1 мин. прибавяне към състезателното време.
5.2.2.1. Първото блокиране: добавяне на 10 секунди към състезателното време за всяко едно от блокиранията.
5.2.2.2. Второ блокиране: пилотът ще започне с 10 места назад в стартовата решетка на следващото състезание в което вземе участие.
5.2.2.3. Трето блокиране: Дисквалификация от текущото състезание.

5.2.3. Опасно пилотиране: Всяка маневра счетена за „опасно пилотиране” ще бъде оценяване от RC и те ще определят наказанието базирайки се на следните фактори:

5.2.3.1. Ако пилот причини инцидент поради агресивно или опасно каране, в който са въвлечени 1,2 или повече пилота и те получат поправими повреди по болида си, виновния за инцидента ще бъде наказан по решение на РК в зависимост от характера на инцидента.
5.2.3.2. Ако пилот причини инцидент поради агресивно или опасно каране в който са въвлечени 1,2 или повече пилота ( различно от инцидент на старта ) и те получат непоправими повреди по болида, виновният за инцидента се наказва с добавяне на 1об. към състезателното му време за текущото състезание, а при повторен инцидент се наказва с DQ.


5.3. Извън пистата: Всеки болид намиращ се с четирите си гуми извън пистата трябва да освободи състезателната линия за всички видими болиди идващи след него. Пилотът в момента на връщането си обратно на пистата не трябва да принуждава никой от състезателите да промения треакторията си на движение. При неспазване на това правило ще се прилагат следните наказания:
5.3.1. Движещият се по пистата пилот е принуден „внезапно” да смени треакторията си на движение без да се получи катастрофа/инцидент. Наказва се с 10 секунди към състезателното време за всеки един предизвикан инцидент.
5.3.2. Предизвикан е инцидент и загуба на поправима част от болида на пилота движещ се по пистата. Наказва се с добавяне на 60 секунди към състезателното време.
5.3.3. Предизвикана е тежка катастрофа и отпадане на пилот движещ се по пистата. Наказва се с DQ от текущото състезание.
5.4. Ако пилот загуби контрол над болида си и се позиционира на 90 градуса или повече спрямо пистата, той трябва да спре и пропусне всички видими идващи болиди. Ако болидът е изцяло извън пистата то той може да коригира посоката си на движение свободно за да навлезе в правилната посока и очертанията на пистата, като спазва всички правила по т.5.3. преди да се върне отново на трасето.

Важно!!! Използвайте бутоните "Look right" и "Look left" в зависимост от ситуацията за да бъдете сигурни, че преди да позиционирате своя болид в правилната посоика и тръгнете с състезателно темпо към вас не се приближават други пилоти.

5.5. Абсолютно е забранено да се кътва пистата с цел да се спечели време или някакво друго предимство. Ако пилот спечели състезателна позиция чрез пресичане на пистата той е задължен да пропусне всички пилоти които е изпреварил нелегално и да изчака да мине един завой за да може да го атакува отново. Ако пилотът не пропусне състезателите да го задминат той ще бъде наказан с добавяне на 10 секунди към състезателното му време за всеки изпреварен болид.
5.6. Дефиниция за писта: За „писта” ще се счита асфалтираната повърхност ограничена от бели или жълти линии в краищата. Бордюрите също са част от пистата, които обикновенно са боядисани в синьо/бяла, зелено/бяла или червено/бяла цветова комбинация. Удълженията на бордюрите не са част от пистата. Ако даден пилот си позволи да излезе извън пистата с 3 или повече гуми и спечели време от това излизане ще бъде наказан от РК. За кът ще се счита всяка преднамерена маневра от пилота с цел спечелване на време спрямо другите състезатели по пистата. РК в лигата ще преценяват дали пилот е кътнал или не. Прекомерното кътване е абсолютно забранено, както и прекаленото широкото излизане от завоите. Такова излизане от завой ще се толерира тогава и само тогава ако наистина е по грешка на пилот и без намерение да печели време спрямо конкурентите си.
5.7. Ако пилот кътне от пистата и спечели преимущество с това си действие, той ще бъде наказан както следва:
5.7.1. От 1-то до 15-то пресичане включително: 2 секундно наказание, за всяко едно пресичане в този затворен интервал.
5.7.2. При 16 или повече пресичания за състезания пилота подлежи на дисквалификация.
5.7.3. Ако пилот пресече пистата с цел да избегне катастрофа с друг състезател, за това той няма да бъде наказан само ако намали от скоростта си достатъчно за да се счита, че не е спечелил преимущество от този кът.
5.7.4. Ако състезател кътне пистата за да предотврати инцидент с пилот, който планирал да изпревари, той няма да бъде наказван тогава и само тогава ако не е спечелил позиция спрямо него или е съкратил от времето си за обиколка.
5.8. Катастрофи породени от лаг: Това може да е основен проблем поради неефективността на някои интернет връзки. Ако наблюдавате лаг по време на игра при някой от пилотите се препоръчва използване на по-широки зони при изпреварване за да се минимизира шанса за инциденти поради лаг. В случай, че се получи инцидент породен от лаг и РК прецени, че случаят е точно такъв наказанието може да бъде избегнато; обаче ако се установи, че пилот използва лага в свой плюс за да нарушава правилата той ще бъде наказан от РК в зависимост от това кои правила е нарушил.

5.9. Движение в бокса: Важно е да се отбележи, че бокса е съществена част от състезателната писта, което означава в тази зона също има правила и ограничения. Следните неща трябва да се вземат в предвид при влизане в зоната на бокса:
5.9.1. Входа на бокса и неговите изходни ограничителни линии трябва да се спазват по всяко време. Пресичането и дори настъпването на изходната линия на бокса се счита за неправилно връщане на пистата и се наказава с добавяне на 10 секунди към състезателното време на нарушителя, дори при положение, че това не е попречило на другите състезатели. Пилот, който се кани да влиза в бокса, не трябва да пресича удължителната линия преди влизането в бокса. Това се прави с цел, задния пилот да разбере намеренията на колата отпред и да се предотврати възможен инцидент. Ако пилот пресече тази линия ще бъде наказан по вече споменатия по горе начин. Пример за такава линия може да се наблюдава на пистата Интерлагос (ГП на Бразилия), както и на Валенсия (ГП на Европа).
5.9.2. Алеята за движение в бокса трябва да се спазва винаги. Пилотите не трябва да се придвижват в бокса през сервизните зони или каквато и да било друга зона различна от алеята за движение в бокса. Ако пилот премине през 2 или повече сервизни зони ще бъде наказан. Всяко предвижване не спазващото това правило ще се счита за кът (виж секция 5.7) и ще се прилагат съответните наказания. РК ще налага наказания в зависимост от конкретната ситуация.
5.9.3. Ако пилот преминаващ през бокса и друг пилот, който вече е при механиците си и започва да ускорява, трябва да се знае, че винаги задния пилот трябва да осигури предимство на предния. Необходимо е само да се пусне газста за да се движи плътно зад него. Пилота не спазил това правило ще бъде наказан с добавяне на 20 секунди към общото му състезателно време за текущото състезание.


6. Наказания при сблъсък между пилоти6.1. При всеки сблъсък отзад виновен е задният пилот, освен ако не е развят син флаг или пилотът на по-предна позиция не е загубил контрол. Загуба на контрол означава завъртане, полу-завъртане или колата да е включена в сблъсък с друга кола или стена. Блокирането на спирачките или по-късно (по-ранно) спиране за завоя и взимането му по „странни” траектории не е загуба на контрол.
6.2. Пилота причинил сблъсъка се наказва с добавяне на 1 минута към състезателното му време в текущия старт след състезанието за всеки инцидент (в които той е виновен), а при три такива се дисквалифицира от даденото състезание
6.3. При предизвикване на масови инциденти по време на състезанието (включващи 3 и повече коли, включително болида, предизвикал инцидента) виновния пилот се дисквалифицира от текущото състезание. При повторен инцидент, пилотът се наказва с неучастие в следващите 3 старта, а при трети път - до края на сезона! Ако пилотът е от група „БгФ1”, при повторен инцидент той се наказва с отнемане на лиценза и има възможност за прехвърляне в група „БгГП2”
6.4. В случаите когато на официалното повторение от сървъра ясно се вижда, че предния болид лагва в секундите около инцидента, задния пилот не подлежи на наказание.
6.5. Случая на сблъсък по време на загряващата обиколка се наказва с неучастие в следващите 3 старта.
6.6. При сблъсък отзад, ако виновния пилот осъзнае грешката си на момента и потърпевшият не получи повреди по болида, той може да избере да мине през алеята с боксовете с включен ограничител на скоростта без да спира при механиците си. По този начин избягва наказанието от 1 обиколка, ако влезе в същата обиколка след сблъсъка. Изключение се допуска само когато сблъсъка е станал между входа на бокса и старт-финалната линия – тогава пилотът минава през питлейна в следващата обиколка, поради невъзможност да се връща назад до входа на бокса. В никакъв случай пилота да не намалява скоростта си и да изчаква другия пилот – това изчакване се наказва с допълнителни 10 сек, за причиняване на опасност на пистата
6.7. При сблъсък който води до отпадане на ударения пилот виновника се дисквалифицира
Каталог: misc
misc -> Създаване на прозорци и аплети
misc -> Р е п у б л и ка б ъ л г а р и я министерство на земеделието и храните
misc -> Министерство на земеделието и храните национална служба за растителна защита
misc -> Сериализация в java сериализация на обекти въведение
misc -> Тери Пратчет пощоряване пролог Преди 9000 години
misc -> Аплети и събития в Java. 1Аплети
misc -> Закон за 2008 ще помогнат на Съединените Американски Щати да подкрепят други страни, както и нашите щати, в техните усилия да опазят растителните си ресурси
misc -> Създаване на прозорци и аплети


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница