Съдържание: В. Пари 1 В. Пари 2 В. Телеграф 18страница1/10
Дата11.04.2017
Размер1.48 Mb.
#18972
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
30 юни 2008 г.
ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА

Съдържание:

В.Пари 1

В.Пари 1

В.Пари 2

В. Телеграф 18

В. Телеграф 20

В. Телеграф 20

В. Телеграф 21

В. Телеграф 21

В. Телеграф 21

В. Телеграф 21

В. Монитор 22

В. Новинар 28

В. Новинар 28

В. Труд 28

В. Дневник 39

В. Сега 56

В. Сега 56

В. Сега 58

В. Сега 59

В. Сега 59

В. Сега 60

В. Сега 63

В. Дума 67

В. Българска армия 71

В.24 часа 72

В.24 часа 78

В.Стандарт 79
30.06.2008 г., с. 1
Ипотечната мания за 538 млн. лв. са отпуснали банките за закупуването на имоти в България само за април и май тази година. Това означава, че 67% от хората, които са придобили имот през 2008 г., са го направили именно през последните два месеца.


30.06.2008 г., с. 2
Плащане: Компенсаторки

Инвеститорите пиха по една студена вода
До 2010 г. трябва да сме приключили с приватизацията и компенсаторките ще са само спомен от миналото
Биляна Вачева, bvacheva@pari.bg

Притежателите на компенсаторни инструменти се разхладиха с чаша студена вода, но не по свое желание. Правителството реши да предложи вместо очакваните 30% от Параходство Български морски флот 10 пъти по-малко акции срещу компесаторки.


Оптимистите биха казали, че и това е нещо, след като в началото на 2007 г. стана ясно, че стратегията на държавата не включва приватизацията на Параходство БМФ срещу непарични средства.

Така дългоочакваното активизиране на търговията с непарични платежни средства на борсата отново няма да се състои. Дори очакваните нови пакети от 191 дружества няма да активизират търговията.

То вече е азбучна истина, която кой ли не повтаряше през последните години, че трябва да се предложат дялове от държавни предприятия, които са включени в забранителния списък за приватизация.
Очевадно е, че сегашното правителство няма волята да се занимава с този казус и явно следващото ще поеме щафетата. Това е нормално на фона на проблемите със спрените пари от еврофондовете, на кой ще му се занимава с раздържавяване. Но управляващите за позабравили, че именно от Европа ни натискат да си подредим къщата с компенсаторките. До 2010 г. трябва да сме приключили с приватизацията и компенсаторките ще са само спомен от миналото.

Преди години България подписа Резолюция 1096 на ПАСЕ, с което се задължи до приемането на страната в ЕС реституцията да бъде напълно завършена. Това означава, че след 1 януари 2007 г. вече няма да се издават компенсаторки, а за вече съществуващите трябваше да се измисли стратегия.

За последно сериозно активизиране на търговията с компенсаторки имаше при продажбата на БТК, тогава много инвеститори реализираха сериозни печалби. Скоро обаче няма да сме свидетели на подобен сценарий, тъй като няма интересна и значима компания, която да се предлага срещу непарични платежни средства.

Именно заради липсата на атрактивни дялове от компании през последните месеци търговията с компенсаторните инструменти е все по-слаба, а цената им постепенно пада. В петък оборотът с комепенсаторки беше около 19 хил. лв. на фона на близо 600 млн. лв. в обращение.
30.06.2008 г., с. 3
Вълчев ще посети Благоевград
Днес министър Даниел Вълчев ще посети Благоевград. В университета той ще направи първа копка на спортна зала и ще се срещне с преподава­тели и студенти.


30.06.2008 г., с. 3
Програма за сътрудничество с Румъния

► От 2 до 4 юли минис­терствата на регио­налното развитие и благоустройството на България и Румъния организират семинар за възможности предоставени от Програмата за трансгранично сътрудничество. Ще се обясни и първа покана за набиране на проектни предложения. У нас семинарът на 2 юли е в Разград, на 31 юли - във Велико Търново, на 4 юли в Монтана.
30.06.2008 г., с. 3
От пощата

Имотите продължават да растат
Само ще ви кажа, че аз съм от провинцията, дойдох в София като студент, завърших, почнах добра работа. Реших и вложих пари в недвижимо имущество, т.е. закупих три апартамента в Младост - януари 2006, на цена 530 EUR с ипотечни кредити и трите не без доза страх, разбира се. Но в момента съм доволен от себе си, защото продадох и трите на цени от 930 най-евтиния до 1000 EUR най-скъпия. Оставих си един магазин, който съм дал под наем, точно на пазара на Младост 1. А там сега знаете какво става с наближаването на пускането на метрото - нещо страшно. Само ще ви кажа, че нае-

мът на магазините в района е 550 EUR и договорите се подписват за една година, предполагам, се досещате защо. Върнах кредитите на банката, строя си къща в кв. Бистрица на имот на жена ми, не съм го закупувал. И се замислям за още два кредита за още два апартамента, защото съм убеден, че до 2 години цената на кв. м в София ще достигне 1500 EUR. В София има много наплив на хора от провинцията, които започват работа, а няма къде да живеят, затова рискуват.

Роман Кралев


30.06.2008 г., с. 3
Санкции: Кодекс на труда

Скандално увеличение
С новите глоби в Кодекса на труда само ще се подобри хранителната среда за корупция
Мила Кисьова, mkisiova@pari.bg

В търсене на подкрепа от ядосаните от високата инфлацията труженици правителството направо се престара. На последното си заседание министрите треснаха невероятно високи глоби за работодатели, които нарушават трудовото законодателство. Въпреки възраженията на социалните партньори те гласуваха десетократно увеличение на глобата за всеки нает на черно работник - от 1500 на 15 хил. лв.

По-добра почва от създаване на корупция няма. Това за първи път се споделя едновременно от синдикати и работодатели. Представете си какво е изкушението за един трудов инспектор, който се кани да глоби с десетки или стотици хиляди левове строителна фирма с няколко работници с неизяснени трудови правоотношения. Или пък която и да е малка фирма, длъжна да представи пред контролните органи правилник за вътрешния ред дори и да има двама-трима работници.

Засега не е ясно дали високите санкции ще минат в парламента. И синдикати, и работодатели се заканиха, че ще търсят свое лоби срещу тях. Вярно е, че преди години, когато се въвеждаше задължителната регистрация на трудовите договори, също имаше силна съпротива от бизнеса. Причината е, че никой не иска бюрократщината да му изяжда времето. Но сега с вдигането на глобите едва ли ще се възпитат тези работодатели, които са си наумили да нарушават законодателството. Правителството, и по-специално Министерството на труда и социалната политика, залага на напълно несъбираеми санкции.

В същото време има лесна и ясна формула за изваждане на светло на икономиката и за спазване на правилата - по-малко бюрокрация и по-ниски разходи за данъци и осигуровки. Държавата трябва да даде и повече провомощия на браншовите организации да се саморегулират. Примерът с новата Камара на строителите е доказателство за това. Откакто тя въведе задължителен професионален регистър на строителните фирми (от 1 януари 2008 г.), с над 20 млн. лв. са нараснали постъпленията от осигуровки.


30.06.2008 г., с. 4
Анализ

Ипотеките са лакмусът на системата
До края на годината темпът на кредитирането ще слезе до 35-40%, а базовата лихва ще нарасне с 0.5-0.7 процентни пункта. Ипотечните кредити са най-чувствителното място на банковата система. Ако бизнес кредитите се ползват в евро, а потребителските в левове, жилищните заеми са балансирани - и търсенето им се променя почти веднага с промяната на пазарната обстановка. Тук пазарният механизъм тества колко са готови да платят потребителите за разликата между валутите. Няма да има бум на лоши ипотчени кредити. При тях последно ще се отрази влошаването на платежоспособността. Българинът първо няма да покрие вноската си по необезпечения кредит, после вноската за колата и ваканционния имот и едва накрая тази за жилището си.

Асен Ягодин, изп. директор на Юробанк И Еф Джи
30.06.2008 г., с. 4
Имотът бил скъп, аз пък купувам!
Българите теглят кредити вече в евро, за да купуват недвижимости

Найден Недялков, Иван Маджаров

През последните месеци в обществото се оформи мнението, че цените на жилищата са стигнали предела си и купувачите не са склонни да заплащат исканата цена. Данните на БНБ обаче показват коренно различна тенденция.


Рекорди

Само за април и май тази година банките са отпуснали 538 млн. лв. за закупуването на имоти в България. Това означава, че 67% от хората, които са придобили имот у нас през тази година, са го направили именно през последните два месеца. Най-странното според анализаторите е различието между очакванията за пазара и случващото се в действителност.


Тенденция

Интересен момент за банкерите е и фактът, че от началото на годината се забелязва сериозна промяна в структурата на ипотечните кредити. Българите започват да теглят заеми не в национална валута, както досега, а в евро. Ипотечните кредити са най-чувствителните продукти на финансовия пазар, коментира пред в. Пари изпълнителният директор на Юробанк И Еф Джи Асен Ягодин. Според него дългият срок и големият размер на тези кредити правят дори и минимални различия в лихвата съществени. Затова хората избират по-евтините към момента заеми в евро, отбелязва Ягодин.

На подобно мнение е и Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Според нея по-ниските лихви в единната валута, привличат клиентите. От друга страна, за банките е по-лесно да отдават евро, защото българите спестяват най-вече в европейската валута, показват данните на БНБ.
Притеснение

След ипотечната криза в САЩ банките у нас все по-често биват обвинявани за ниски критерии при отпускане на заеми. От друга страна, БНБ и ЕЦБ постоянно взимат мерки, за да ограничат кредитирането, тъй като смятат, че то е двигател на инфлацията. Банкерите обаче оборват тези твърдения с постигнатите от икономиката резултати. В началото на годината се смяташе, че ръстът няма да надвиши 5.5%, а той премина 6%. Добрият бизнес може да си позволи да увеличи заплатите на хората, а това да им даде възможност да покрият кредитите си.


Очаквания

Брокерите са по-притеснени за бизнеса си от банкерите, защото високите цени на имотите все по-често отказват потребителите да подпишат вече одобрени договори. Според Тихомир Тошев от КредитЦентър всеки пети одобрен негов клиент през последния месец се е отказал заради високата цена. Банкерите обаче коментират, че каквато и да е ситуацията, те винаги ще имат клиенти. При растящ пазар купуват всички, при криза - само богатите.
30.06.2008 г., с. 4
Средният размер на изтегления кредит достигна 46 хил. EUR
Все повече хора предоговарят ипотеките си с банките в България
Найден Недялков, nnedialkov@pari.bg

Средният размер на ипотечния кредит в България достигна 46.3 хил. EUR, показват последните данни на КредитЦентър за май. Месец по-рано средният кредит е бил малко над 41 хил. EUR.


Анализът

Покачването се дължи както на успокоението на потребителите след вълните на покачване на лихвите през изминалите месеци, така и на ръста в цените на жилищата в някои градове на страната.

В желанието си да запазят размера на месечната вноска непроменен кредитополучателите предприеха и някои стъпки за предоговаряне на задълженията си както по отношение на лихвените нива, така и в срока на кредитите си.
Пазарът

През последните два месеца се очертава една съвсем нова за нашия пазар тенденция - погасяване на част от главницата с лични средства с цел намаляване на общото задължение и запазване на размера на месечните вноски при по-високите лихвени нива. Подобни стъпки предприеха немалка част от домакинствата, което е знак за тяхното стабилно и добро финансово състояние, коментират специалистите.


Фактите

Значителен ръст до 12.42% от всички кредити бележат и ипотечните кредити за лично ползване, които са най-подходящи за окрупняване на голям брой стари задължения. Многото и различни по големина вноски притесняват и затрудняват хората в периоди на по-висока инфлация, смятат банкерите. Затова те са на мнение, че подобен ипотечен кредит би бил най-добрата алтернатива за оптимизация на задълженията.
30.06.2008 г., с. 4
Жилището е най-важно за българина
Левон Хампарцумян, гл. изп. директор на УниКредит Булбанк

Жилището е активът, който се цени най-много от българина. Затова, въпреки че в целия свят търсенето спада, у нас темпът на намаляване е много по-малък. От началото на годината се забелязва по-голямо търсене на ипотечни заеми в евро, защото лихвеният процент е по-нисък.


Освен тази разлика, технически погледнато, няма значение дали заемът ще бъде в евро или в левове. Така или иначе нашата валута е фиксирана спрямо еврото. Не мисля, че въпреки нарасналите цени на храните, горивата и инфлацията ще има увеличаване на лошите кредити, защото бизнесът се развива добре и взема под внимание всички тези фактори.


30.06.2008 г., с. 5
Мнение

Секторът има голям потенциал

Ипотечното кредитиране има голям потенциал и има накъде да се развива в България. Няма да има огромни скокове до края на годината, но ще се развива плавно и стабилно около сегашните нива. Има хора, които напразно се притесняват за ръста на лошите кредити. В момента качеството на портфейлите е много добро, защото банките се грижат сериозно за риска, който поемат. Всяка кредитна институция има своя политика, но кредитирането й се определя от ресурса, който притежава. Българите спестяват в евро, затова и ние в последно време кредитираме повече в евро.

Виолина Маринова, гл. изп. директор на Банка ДСК
30.06.2008 г., с. 5
Интервю: Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър

Ипотеките ще поскъпнат от следващия месец
Очертава се тенденция за търсене на кредити в евро вместо в национална валута

Иван Маджаров, imadjarov@pari.bg

Господин Тошев, как се развива ипотечното кредитиране у нас?

- От началото на годината и в България се забелязва забавяне на кредитирането под влияние на световната криза. Нещо повече, през последния месец 18% от клиентите ни, които вече са одобрени за ипотечен кредит, се отказват от него. Основните причини, които заявяват, са свързани с ръста на инфлацията и невъзможността да си позволят размера на вноската.

Втората причина е свързана с цените на имотите. Те непрекъснато се увеличават и одобрената сума често вече не им е достатъчна за закупуването на имота.


Кои са последните тенденции в сектора?

- Ясно очертана тенденция от началото на годината е преобразуването на търсенето на кредити от националната валута към евро. В големите градове все повече хора предпочитат ипотечен кредит в евро, докато в малките все още има по-голямо търсене в левове. Разликата по лихвите между двете валути достига 1 процентен пункт, но на 100 хил. лв. това е сериозна сума.


А какво ще се случва с лева?

- През последния месец съотношението на одобрените кредити при нас е 70 към 30 в полза на евровите. Причината за това е фактът, че потребителските кредити се търсят основно в левове, а банките у нас въпреки масовите кампании за събиране на депозити в национална валута не генерират достатъчно ресурс, който да отговори адекватно на търсенето на левове. По тази причина и заради нарасналата инфлация от следващия месец някои от банките ще предприемат ново увеличение за ипотеките в левове.


За колко голямо увеличение говорите?

  • То ще е между 0.3 и 0.6 процентни пункта. А за тези в евро зависи от стратегията на банката и възможността да получи външни ресурси. Някои ще ги увеличат с не повече от 0.4 процентни пункта, а други няма да предприемат подобна стъпка. Тенденцията е до края на годината темпът на нарастването да спадне до 45%, но тогава ще се усетят мерките на БНБ и ЕЦБ за ограничаване на инфлацията. Така темпът отново леко ще се увеличи.
30.06.2008 г., с. 5
Пазар: Алтернатива

Богатите инвестират в периоди на спад
Страхил Иванов, управител на агенция Явлена

По-изгодно е в момента да се вземе ипотечен заем в левове въпреки по-високия лихвен процент. Темпът на ръста на търсенето на ипотечни кредити се забавя, но не и на тези за луксозни и качествени имоти. При тях дори и при силна криза има търсене, защото богатите хора инвестират най-вече в периоди на спад.


Забавянето обаче е факт и търсенето на жилища намалява. Въпреки това обаче не смятам, че ще се стигне до спад в цената поне за качествените имоти. Причините са няколко - като се започне с увеличената цена на строителните материали и се стигне до непрекъснато растящия брой хора, които идват в големите градове. За некачествени постройки в слабонаселените места обаче не е изключено да се наблюдава такава тенденция. Различното у нас е, че ние вече 15 години работим в условия на криза.
Основната причина за забавянето на търсенето са непрекъснато увеличаващите се лихвени проценти, най-вече в национална валута. Това води след себе си покачване на месечната вноска, а оттам и лекото увеличаване на лошите кредити. Ако се запази това ниво на инфлацията или темпът й продължи да расте, неминуемо ще се увеличат и необслужваните кредити.


30.06.2008 г., с. 6
Пуснаха нов хотел в Приморско
Строителната компания Главболгарстрой откри петзвездния комплекс от затворен тип край Приморско. Дружеството с президент Симеон Пешов е инвестирало в проекта над 4.5 млн. лв. Комплексът е кръстен Свети Тома и е разположен на нос Хумата, в непосредствена близост до плажа на Аркутино. Мястото разполага със собствена пречиствателна станция и с единственото в България дълбоководно заустване на пречистени отпадъчни води, което ги отвежда на 1 морска миля навътре в морето. Комплексът включва жилищна и хотелска част с развлекателен кът и търговска зона. Жилищните сгради са 4-етажни, с два или три апартамента на всяко ниво. Хотелът разполага с 49 двойни стаи, 10 апартамента и 1 президентски апартамент. Комплексът има собствен паркинг и ресторант с капацитет за 200 души, SPA център, детска площадка и др. В архитектурен план Св. Тома представлява комбинация от традиционния български стил на старата созополска къща и модерна визия.


30.06.2008 г., с. 6
Финансиране: Проблеми

Брюксел спря още 183 млн. лв. по САПАРД
Еврокомисията и ОЛАФ откриха още нарушения в земеделската програма
Дарина Черкезова, dcherkezova@pari.bg

Нови две мерки по програма САПАРД на стойност 183 млн. лв. бяха спрени в петък. Това са Развитие и разнообразяване на икономическите дейности в селското стопанство и Инвестиции в земеделските стопанства, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева.

В четвъртък вечерта шефът на Генерална дирекция Земеделие в ЕК Жан-Люк де Марти е изпратил писмо с препоръка България да се въздържа от плащане по двете мерки на програмата. Причината са засечени нарушения след проверките на дирекция Земеделие и на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.
Парите

По мярка Развитие и разнообразяване на икономическите дейности са одобрени и договорени 706 проекта със субсидия 169 млн. лв. От тях са платени 298 за 54 млн. лв., 106 за 20 млн. лв. са анулирани, а за изпълнение и плащане остават 302 проекта с обща субсидия от 87 млн. лв. По мярка Инвестиции в земеделските стопанства са одобрени и договорени 1341 проекта за 308 млн. лв., анулирани са 269 за 95 млн. лв. и остава да бъдат изпълнени и платени 270 проекта за 96 млн. лв. Финансовата помощ по програмата е в размер до 50%, като 75% се осигуряват от ЕС, а 25% - от бюджета.


Действия

Днес работна група с председател Димитър Тадаръков, изп. директор на Държавен фонд Земеделие - Разплащателна агенция, трябва да представи анализ на забележките. Ден по-късно те заминават и на работно посещение в Брюксел. До 15 юли е срокът за подготовка на конкретния план за действие, чрез който да се преодолеят слабостите по програма САПАРД, гласи заповедта на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.


Рибарство

Няма опасност от спиране на средствата по програма Рибарство и аквакултури, защото програмата още не е стартирала, каза Плугчиева. Трябва обаче да се навакса забавянето, допълни Цветанов. Според него трябва да се обучи административен капацитет, да се адаптира информационната система, да се уточнят пристанищата и собствеността на земята.


Блокирани пари

В началото на март Брюксел временно спря плащанията за България и по мярка 2 на програма САПАРД. Тя е свързана с подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти.

Временно спрени са 49 проекта за 81 млн. лв.

През март шефът на Държавен фонд Земеделие - Разплащателна агенция Димитър Тадаръков обяви, че са одобрени 341 проекта, като на 247 са изплатени 239 млн. лв., а 47 са анулирани.
30.06.2008 г., с. 6
Пари: Отнемане

Кушлев наложи запор за 122 млн. лв.

Заведени са 72 дела за отнемане на имущество
Над 121. 600 млн. лв. е запорирала до момента Комисията за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Това заяви преди ден председателят й професор Стоян Кушлев.

Досега са били заведени общо 72 дела за отнемане на имущество. За 2007 г. те са 33, като стойността им е 27 млн. лв.


Статистика

данните за настоящата година сочат, че до 25 юни делата са 28 на стойност 17.672 млн. лв.

Общата сума на исковете, които сме предявили за отнемане, е приблизително 50 млн. лв., каза Кушлев.
Играчи

Сред собствениците на запорираните имоти личат имената на някои от босовете на престъпния свят, например Димитър Желязков - Митьо Очите и част от неговите сподвижници.

Запорът на имуществото на групата е на стойност 2.357 млн. лв. Имотите на Живка Гаич също са с наложен запор. Стойността в този случай е 2.138 милиона лева.

Запор на имуществото на Ерджан Рашид-Роко също е наложен. Сумата е 1.770 млн. лева. Ванко 1 пък вече не може да се разпорежда с имущество на стойност около 1 млн. лв.
Каталог: press -> June 2008
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014
June 2008 -> 11 юни 2008 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура
June 2008 -> 6 юни 2008 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура
June 2008 -> 24 юни 2008 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура
June 2008 -> 5 юни 2008 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура
June 2008 -> Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали съдържание: В. Труд 2 В. Труд 5
June 2008 -> 4 юни 2008 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница