Сдружение на общопрактикуващите лекари – кърджалиДата13.09.2016
Размер30.9 Kb.


СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ – КЪРДЖАЛИ

ЧЛЕН НА

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ

АСОЦИАЦИЯТА НА ЛЕКАРИТЕ ПО ОБЩА МЕДИЦИНА ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

___________________________________________________________Регистър за юридическите лица с нестопанска цел под № 100,том 4,стр.13 по ф.д. № 667/2007,

6600 Кърджали, ул. ”Джебелска” № 8, бл. Берое, вх.Б, тел.: 0888024466,

e-mail: SOLK@abv.bg ; WWW.SOLK.EU

Изх. № 15/21.04.2010.

До: УС на НСОПЛБ,

Уведомително писмо


от УС на СОЛК
Относно: „ Оказа се, че личният лекар на Ани, както и останалите джипита имат право да искат пари за бележката."Това е дейност, която трябва да бъде извършена, за която не се заплаща нищо на лекаря по линия на здравната каса". Касата плаща само за медицинските удостоверения, които се издават при сключване на граждански брак и при започване на работа, но само до 18-годишна възраст. За всички останали документи се плаща. За успокоение на родителите, от социалното министерство обещаха решение на проблема, така че от май месец бележките да бъдат безплатни."Ние вече имаме такава уговорка с НЗОК и МЗ, така че няма да се таксуват е ще се избегне този проблем. Наистина не беше помислено за това, но получи решение", заяви Валентина Симеонова, зам.-министър на МТСП.” BTV – новините 20.04.2010 г.

1. УС на СОЛК счита, че единственото решение за което са се договорили зам.министър Валентина Симеонова, НЗОК и МЗ е разширяване обхвата на минималния пакет здравни дейности( ПИМП) отново до максимално възможното без това да е финансово гарантирано.

2. УС на СОЛК отстоява позицията, че достъпа до ОПЛ не трябва да бъде ограничаван финансово, като същевременно за това трябва да бъдат гарантирани необходимите средства.В условия на недостатъчен финансов ресурс, ограничаването на достъпа до определени административни услуги, е единствената възможност за запазване качеството на предлаганите медицински дейности, както и изобщо за запазване дейността на лечебните заведения за ПИМП.

3. УС на СОЛК настоява, УС на НСОПЛБ да предприеме превантивни действия( писмо до МЗ, писмо до БЛС, сигнални протести), относно недопускането на финансово необезпечени промени в Наредба № 40.

4. Държавната намеса в здравеопазването е безспорно необходима и оправдана, когато цели да защити обществени интереси. В същото време обаче, има опасност регулирането да наложи прекомерни или ненужни ограничения. В тази връзка държавните органи, включително и Министъра на здравеопазването са длъжни1 да съгласуват проектите на нормативни актове, засягащи стопански субекти, с Комисията за Защита на Конкуренцията2,3.

5. Считаме, че всяко решение, на Министъра на здравеопазването, за разширяване на пакета медицински услуги, заплащани от НЗОК, без това да е съпроводено с актуализация на бюджета и/или без осъществяване на предвидената „ Оценка за съответствие на нормативните и общите административни актове с правилата на конкуренцията” е противозаконно и би приравнило Министъра на здравеопазването , по методите които използва, към кръга на НАГЛИТЕ.

6.УС на СОЛК свиква Общо събрание на ОПЛ , за обсъждане на общи протестни действия при опит за поредна държавна намеса и възлагане на финансово необезпечена дейност от страна на МЗ и НЗОК.

21.04.2010

Кърджали Председател на УС на СОЛК

Д-р Димитър Ковачев

1 чл. 32 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация (обн., ДВ, бр. 78 от 2009 г.)/
2 Определение № 1074/15.10.2009 г. на КЗК „ ОЦЕНКА ЗА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА НОРМАТИВНИ И ОБЩИ АДМИНИСТРАТИВНИ АКТОВЕ С ПРАВИЛАТА НА КОНКУРЕНЦИЯ”
3 Органите, които изготвят нормативни или общи административни актове, използват държавното регулиране като средство за постигане на редица социални, икономически, екологични и други цели. Затова е особено важно законодателната намеса да се извършва в съответствие с принципите на добро регулиране, като се отчита влиянието й върху конкурентната среда. Приетата от Министерски съвет „Програма за по-добро регулиране 2008-2010” подчертава нуждата от въвеждането на подход, който да „гарантира равни условия за осъществяването на стопанска дейност и да стимулира конкуренцията”. Програмата определя доброто регулиране като ключ към осигуряване на справедлива и конкурентна пазарна среда и подобряване благосъстоянието на гражданите.

Каталог: uploads -> article documents
article documents -> Американското здравеопазване е най-доброто в света ако… Публикувано 08/13/2004
article documents -> Инструкция №1 от 20 май 2011 г. За работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспособност
article documents -> Спри на първата фрактура! 2 Милиона фрактури ежегодно в света са твърде много!
article documents -> Д-р Любомир Киров: Истинският лекар е докоснат от Бог
article documents -> Национална линия за отказ от тютюнопушенето – 0700 10 323
article documents -> Новини 20: 32 19. 08. 11 582 809 българи лишени от лекар В. Труд
article documents -> Медицински стандарт по обща медицина медицинската специалност обща медицина
article documents -> Програма на шеста научна конференция на дсопл 27. 10. 2012 умбал "александровска "аудитория на Kлиника по нервни болести
article documents -> Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в българия
article documents -> Профил на щастието: кои лекари живеят най-радостно?


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница