Седмица на българската икономика, култура и кулинария в БудапещаДата17.08.2018
Размер57.56 Kb.Седмица на българската икономика,
култура и кулинария в Будапеща

Събитията през погледа на организаторите и участниците

Между 2-7 април 2013 г. в Будапеща, в хотел Le Méridien Budapest се проведе Седмица на българската икономика, култура и кулинария, организирана от Унгаро-Българската Стопанска Камара, под патронажа на Нейно Превъзходителство г-жа Бисерка Бенишева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Унгария, и с компетентното партньорство на Гранд Хотел София и Le Méridien Budapest, както и на Българския Културен Институт в Будапеща, Дружеството на Българите в Унгария и Българското Републиканско Самоуправление в Унгария.

 
2 април 2013 г. - вторник

Откриване
Президентът на Унгаро-Българската Стопанска Камара г-н Росен Ткаченко приветства гостите и изказа благодарност към партньорите и спонсорите, без чиято подкрепа Седмицата не би могла да се реализира.

Първото събитие беше посветено на двете фотоизложби, които откри г-н Пламен Пейков, директор на Българския Културен Институт в Будапеща. Изложбата "Тракийското наследство на България" представи най-забележителните обекти от тракийския период по българските земи. Изложбата "Срещи с България" показа най-сполучливите творби от фотоконкурса, организиран всяка година от Института за всички приятели на България, желаещи да покажат чрез обектива си, как виждат нейната природа, културно наследство и исторически паметници.


Експертът по икономика и туризъм г-жа Лиaна Узунова представи туристическата агенция "Травелина". Презентацията "Посетете България, очакваме ви" запозна гостите с богатството от туристически забележителности на страната, като освен черноморието и ски-курортите бяха показани и по-малко познатите на унгарците дестинации.

Палитрата на "Травелина" е извънредно разнообразна: селски и art tourism, екологичен, планински, винен и кулинарен туризъм, и, не на последно място, организиране на зачестилите в последно време поклоннически пътувания. Наред с този вид туризъм aгенция "Травелина" организира и пътувания за любителите на приключения, посещения в известната Долина на розите и още много други привлекателни програми.


След презентацията гостите бяха запознати от мениджъра Калин Корчев с услугите, които предлага петзвездният Гранд Хотел София, намиращ се в сърцето на българската столица. Изпратените от Гранд Хотел София майстор-готвачи през цялата седмица представяха българската кулинария в Будапеща.
3 април 2013 - сряда

Бизнес-закуска
Президентът на България Негово Превъзходителство Росен Плевнелиев покани на закуска видни представители на унгарските бизнес среди. Закуската премина в непринудена атмосфера, придружена от разговори, засягащи редица икономически въпроси. В бизнес-закуската с президента на България взе участие Михай Варга - министър на националната икономика на Унгария, Бисерка Бенишева - посланик на България в Унгария, Андраш Клайн - посланик на Унгария в България. Българският държавен глава увери присъстващите, че могат да разчитат на подкрепата на българската държава при участие в стопанския живот на България и призова към развитие на двустранните отношения.
4 април 2013 - четвъртък

Класически концерт за пиано и кулинарна вечеря
Унгаро-Българската Стопанска Камара организира вечерта в партньорство с Българския Културен Институт.

Известният български пианист Иво Върбанов изненада публиката, като доведе със себе си своята съпруга Фиамета Тарли, с която изнесоха един прекрасен концерт от класически музикални творби, свирейки както поотделно, така и на четири ръце. Иво Върбанов е роден в България, получил е музикалното си образование в Италия и в Англия. Той и съпругата му имат общ преподавател по музика с унгарски произход - Илонка Декерс.След концерта последва вечеря oт български национални ястия - "шопска кула", лаврак, агнешко печено, баница, съпроводени с български вина, подбрани от "Посолството на българските вина" и предоставени от българската винарна Katarzyna Estate. Всичко това създаде обстановка за непринудени разговори до зори.
5 април 2013 - петък

Разговор около кръглата маса” и бизнес вечеря с Николай Василев.
Бившият заместник министър-председател на България /2001-2009/ Николай Василев по настоящем е изпълнителен директор на Expat Capital и член на Управителния съвет; преди това активно е участвал в две правителства: министър на икономиката /2001-2003/, министър на транспорта и съобщенията /2003-2005/, министър на държавната администрация и административните реформи /2005-2009/. В момента Expat Capital  е една от най-големите независими инвестиционни и асет мениджмънт компании в България.
Николай Василев, който е възпитаник на Будапещенския Икономически Университет, в един изключително завладяващ стил представи по-важните политически, външноикономически и инвестиционни показатели на страната. Участниците в събитието, благодарение на илюстрираната с много факти презентация, имаха възможността да получат много ценна информация за политическия и икономически климат в България, за важни фактори, оказващи влияние върху инвестирането в страната. Николай Василев с цифри, графики и изключителна компетенция представи сегашното благоприятно за инвеститорите икономическо положение на България - БВП, инфлация, държавен дълг, бюджетен дефицит, търговски баланс, безработица, данъчна система. След презентацията Николай Василев даде изчерпателни отговори на отправените към него многобройни въпроси, допринасяйки за оформяне на пълна представа за възможностите и създаване на готовност за инвестиране от страна на унгарски бизнесмени. 
Николай Василев изнесе презентацията си на унгарски език. За чуждестранните гости беше осигурен синхронен превод на английски език.
В края на събитието участниците имаха възможността да опитат от българските ястия и подбраните български вина.
Форумът се реализира с подкрепата на Унгарската Търговска и Промишлена Камара.
6 април 2013 г. събота

Вечер на джаза в съчетание с дегустация на български ястия и вина в елегантния Бял салон на Le Méridien.
Това изключително събитие бе организирано от Унгаро-Българската Стопанска Камара в партньорство с Българския Културен Институт в луксозно обзаведената с бели фотьойли и канапета зала "White Lounge" на Le Méridien Budapest. За настроението се погрижи Трио Владигерови в синхрон с отлични български вина. Тримата внуци на големия български композитор и музикален педагог Панчо Владигеров изнесоха прекрасен концерт, изпълнен с младежка енергия и импулсивност. Гостите, приели поканата на Камарата, бяха съпричастни на незабравимо представление. За успеха на джаз-концерта свидетелства и това, че музиката привлече и гостите на хотела. Много минувачи на улицата също се спираха пред прозорците на Салона да погледат, как се свири едновременно на два тромпета.

Вината бяха подбрани от "Посолството на българските вина" с подкрепата на винарна Pamidovo Cellar.

 

7 април 2013 г. - неделяНеделен семеен обяд - с български вкусове и българско настроение.
Последният ден на Българската седмица бе посветен на семействaтa. Отличната кухня на Le Méridien беше много колоритно допълнена с традиционни български ястия и вина. Приятният неделен обяд ще бъде запомнен и с характерното за всички български празници хоро.
Българските вкусове, живата българска музика и програмата на танцов състав "Янтра" доставиха едно незабравимо преживяване както на възрастните, така и на децата. Участието на танцовия състав, който си е поставил за цел съхраняване и популяризиране на българските музикални и танцови традиции, бе реализирано с подкрепата на Дружеството на Българите в Унгария и Българското Републиканско Самоуправление в Унгария.
Според всички отзиви Седмицата на българската икономика, култура и кулинария в Будапеща премина с извънреден успех.
След завършването на тази мащабна инициатива, организирана от Унгаро-Българската Стопанска Камара, вече започнахме да подготвяме и Седмицата на унгарската  икономика, култура и кулинария в София, за която ще ви информираме в най-скоро време.
Унгаро-Българска Стопанска Камара

Будапеща, 11.04.2013.

1016 Budapest, Szirtes u. 2/a, kamara@hbcc.eu, tel.: +3630 655 9589Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница