Семейно планиране и контрацепцияДата31.08.2017
Размер47.01 Kb.

СЕМЕЙНО ПЛАНИРАНЕ И КОНТРАЦЕПЦИЯ


Правото на индивида и двойката да вземат съзнателни решения относно броя на родените деца и момента на тяхното раждане е основно човешко право и се нарича семейно планиране. Дали да имате деца, колко да бъдат те, какъв да бъде интервалът между ражданията, как да се избегне нежеланата бременност, как да се предпазите от полово предавани инфекции – това избирате Вие.

България е на едно от водещите места в света по относителен брой на абортите, което говори за недостатъчна здравна информираност и здравна култура на младите хора по отношение на техните сексуални контакти. Най-рисковите моменти на тези контакти са: ранно започване на полов живот, нежелана бременност, полово преносими инфекции, аборти и др.


Какво трябва да знаят младите хора във връзка с това?


Любовта е тясно свързана с човешката сексуалност, но между любов и полов живот няма знак за равенство, те не са еднозначни.

Половите контакти са завършек, а не начало на любовните взаимоотношения. За да се изживява пълноценно красотата на половата близост е необходимо не само физическа, но преди всичко психическа зрялост. Ето защо, ранните полови връзки – преди 16-18 годишна възраст са неблагоприятни. Освен това поради случайния си характер или под влияние на алкохол те могат да доведат и до полово преносими инфекции и нежелана бременност.

Любовта, като специфично човешко чувство се свързва обикновено с избора на партньор в живота, със създаването на семейство. Преценката за избор на партньор за семеен живот в никакъв случай не може да бъде само половата връзка. Освен половата съвместимост, водещи са и личностните качества на човека – неговите разбирания, интереси, душевно богатство, характер и др.

Формирането на семейството е сложен и отговорен процес, особено след появата на децата. Младите хора трябва да се замислят много сериозно върху това.

Изследванията показват, че съществува оптимална възраст за сключване на брак и за раждане на деца. За това младите хора трябва да са не само физически, но и психически и социално зрели, което означава вече да са постигнали:  • самостоятелност и устойчивост пред житейските трудности;

  • развито чувство за дълг и отговорност;

  • способност да обича и да се жертва;

  • умение да полага грижи за другия;

  • материална независимост;

  • достатъчна информираност относно особеностите на семейния и половия живот

Така нареченото семейно планиране е не само съвременно понятие. То означава съчетание на:

  • разумни сексуални взаимоотношения при зрялост на личността /полова, психична, социална/;

  • намиране на подходящ партньор за съвместен живот

  • поява на детето в очакван и подходящ момент.

При настъпване на неочаквана и нежелана бременност възможностите са тя или да се приеме с всичките й негативни последици и трудности, или да се прекъсне.

В първия случай детето се ражда преди “родителите” да са достатъчно готови за отглеждането му. В част от тези случаи общото и психическото развитие на нежеланото дете страда, защото семейството се сформира принудително. То е нестабилно и лесно се разпада, не е в състояние да направи нужното за правилното му развитие.

В останалите случаи нежеланата бременност се прекъсва, като се поемат всичките рискове на аборта. При изкуственото прекъсване на бременността, дори и в случаите, когато се извършва в здравно заведение при спазване на медицинските изисквания е възможно да настъпят усложнения, които да се отразят неблагоприятно на здравословното състояние и бъдещата оплодителна способност на жената. Не е малък броят на случаите, когато след аборта се развива възпалителен процес или настъпват хормонални промени, които са причина жената да остане за цял живот без деца. Особено опасно е прекъсването на бременността при по- младите девойки.

Изкуственият аборт може да бъде избегнат, ако се познават съвременните методи за предпазване от бременност /таблети, спирали, кондоми и др./.

Хормоналните таблетки са предназначени за нераждали жени, изложени на риск от забременяване и за жени, които планират да родят дете в бъдеще, в подходящо за тях време. Ефективността им при правилна употреба е много висока.

Таблетките подтискат механизмите в организма на жената, които контролират редовното месечно отделяне на годна за оплождане яйцеклетка. Начинът на употреба е означен на опаковките на таблетките. Те се приемат по определена схема през устата. Обикновено приемането на таблетките започва от първия ден на менструалното кървене, като всеки ден се взема по една таблетка. След 21 дневен курс, приемът се прекъсва за 7 дни. През тази пауза настъпва следващото менструално кръвотечение, което обикновено е по-оскъдно.

Предписването на таблетките и продължителността на приемането им задължително се определя от лекар-специалист. Необходимо е всяка девойка или жена да знаят, че самоволното приемане на противозачатъчни таблетки без предварителен преглед и внимателна преценка на здравното състояние може в някои случаи да доведе до усложнения. Последните проучвания показват, че този риск е по-голям, когато приемането на таблетките се съчетава с тютюнопушене.

Друг съвременен метод за предпазване от бременност е използването на вътрематочни песари /спирали/.Спиралите са предпочитано средство за раждали жени, които са приключили с плановете си за раждане на деца. Не са подходящи за нераждали жени.

Приложението им не изисква ежедневна процедура, както при хормоналните таблетки, или други манипулации, свързани с непосредственото извършване на половото сношение. Поставянето им се извършва от лекар и по негова преценка, стига да няма противопоказания за това.Добре известни средства за предпазване от бременност и ППИ са кондомите /презервативите/. При правилна употреба те осигуряват максимална ефективност.

Познаването на начините за избягване на нежелана бременност има важно здравно значение за младите хора и ги предпазва от усложнения. То им дава възможност да планират своето родителство и по този начин да осигурят най-добри условия за отглеждането на своите деца.

Важно е да се знае, че забременяването става най-лесно между 10-17 ден от първия ден на менструалното кървене за жените с редовен 28-дневен цикъл. При друг цикъл брачната двойка може да се консултира със съответния лекар-специалист.

Преди забременяване и по време на бременността трябва да се избягва употребата на медикаменти, алкохол и тютюн, защото се увеличава неколкократно рискът от увреждане на зародиша и се намаляват шансовете на заченатото дете да се развие с добри показатели за здраве и интелигентност.При съмнение за настъпила бременност най-добре е да се потърси консултация с лекар-специалист.
Издава: Дирекция ПБПЗ

РЗИ - Бургас
Каталог: Zdravni%20temi
Zdravni%20temi -> Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирус
Zdravni%20temi -> Роля на комарите като преносители на малария
Zdravni%20temi -> Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии Морков Основно действие
Zdravni%20temi -> Ехинококоза на латински: Echinococcosis, наричана още Кучешка тения
Zdravni%20temi -> Ентеробиоза
Zdravni%20temi -> Профилактика на остеопороза какво представлява остеопорозата?
Zdravni%20temi -> 19-ти май Европейски ден за борба със затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България
Zdravni%20temi -> Генитален херпес
Zdravni%20temi -> Бластоцистис хоминис


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница