Семинар на диабетиците от ПлевенДата14.10.2018
Размер0.72 Mb.
#87214
ТипСеминар

ВЯРАРЕГИОНАЛЕН МЕСЕЧНИК

ЗА ЖИВОТА И ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ година XIV ПЛЕВЕН юли-август 2018

Хепънинг "Усмивка на всяко детско лице"

Това събитие се проведе на 23 май 2018 от 15 часа до 18 часа в градската градина на гр. Плевен организиран от Бализ Плевен и проект "Училище за толерантност". Хепънингът бе с богата програма и включва участието на македонски хор към ч-ще "Парашкев Цветков" гр. Плевен, Александър от Музикално училище "Панайот Пипков" гр. Плевен и с много усмивки и забавни изненади с аниматорката Елена.Обучителен семинар на диабетиците от Плевен

Регионална организация на БАД-Плевен и сдружение "Диабет" Плевен проведоха съвместен обучителен семинар в с. Китен. От 16 юни седемдесет човека със заболяване захарен диабет в продължение на 6 дни споделяха в часовете за работа своя опит, проблеми и болки. Участваха диабетно болни от Плевен, Пелово, Гулянци, Ловеч, с. Салановци, с. Малчика и с. Крушовица. Основен принцип в работата бе обучените да обучават. По-голям бе процентът на болните с диабет тип 2, лечение с таблетки. Основните теми на обсъждане бяха тези за превенцията, за диетичното хранене, физическата активност, наднорменото тегло като голям враг за тихата болест, за пораженията, които тя нанася на организма като цяло. Всеки споделяше своя опит в овладяването на болестта. Проведе се опреснително обучение за измерване на кръвната захар, работата с глюкомер, набавянето на тестленти, консумативи и др. Председателката на сдружението Даниела Илиева, която е и главният организатор на обучението, като притежател на сертификат за измерване на показателите редовно измерваше кръвната захар и гликирания хемоглобин на членовете участващи в семинара. Разбира се, освен обучителните часове имаше и много време за развлечения и разходки. Те посетиха в гр. Созопол историческия музей, църквата "Св. Никола", където се съхраняват част от мощите на св. Йоан Кръстител, поречието на река Ропотамо, тракийско светилище Бегликтас, в деня на лятното равноденствие, замъкът в Рамахиново и др. Всичките тези дни бяха много пълноценни и приятни, като се изключат проблемите с БДЖ при пътуването. Предстои провеждането на Дни на отворените врати, съвместно с Клиника по ендокринология при УМБАЛ "Георги Странски" Плевен.

Какво представлява гликираният хемоглобин (HbA1c)?

Хемоглобинът е белтък, съдържащ се в червените кръвни клетки (еритроцити), чрез който става пренасянето на кислород до всички тъкани на тялото. Част от него се свързва необратимо с кръвната глюкоза, вследствие на което се образува гликиран хемоглобин (HbA1c). Той остава в еритроцитите за период от 120 дни, колкото е средната им продължителност на живот. Колкото по-високи са нивата на кръвната глюкоза, толкова по-голяма част от хемоглобина се гликира, съответно толкова по-високо е нивото на гликирания хемоглобин.

Гликираният хемоглобин (HbA1c) първоначално е идентифициран като "необичайна" форма на хемоглобин при пациенти със захарен диабет преди повече от 40 години . След това откритие са проведени множество проучвания, които показват, че нивото на гликираният хемоглобин е в тясна зависимост от средното ниво на кръвната захар. Тогава се поражда идеята, че измерването на HbA1c може да служи като един надежден маркер за оценка на гликемичния контрол при хората със захарен диабет.Нормалните стойности на гликирания хемоглобин са от 4 % до 5.6 %. При ниво на гликирания хемоглобин от 5.7 % до 6.4 % е налице повишен риск от захарен диабет.

Румен Петков, организатор клуб


Плевенчанка трета в конкурса мис и мистър "Тишина"

Най-красиво събитие бе Националният конкурс на Съюза на глухите в България за „Мис и мистър „Тишина”- 2018 г. Пролетен бал се проведе в хотелския комплекс „Национал Палас” в Сливен. Ръководството на МОСГБ, с любезното съдействие на хотел „НационалПалас”, бе осигурило прекрасни условия за провеждането на конкурса за красота „Мис и мистър „Тишина”, България -2018 г.” Голямата зала бе красива и тържествена. На специален екран се прожектираха рекламни кадри от международните конкурси за красота в Прага, Чехия. В дъното на залата, на обособената сцена, се намираха банери с надписи „Мис и мистър „Тишина”-2018” и „Национален пролетен бал”, с логата на СГБ и МОСГБ. Пространството пред сцената и по колоните бе украсено като арка с балони в синьо и бяло. За музикалната среда отговаряше диджеят на ресторанта в „Национал палас”. Росица Караджова, председател на МОСГБ откри събитието, като приветства гостите и благодари на организаторите. Тя покани на сцената председателя на Съюза на глухите в България Николай Нинов, който поздрави участниците и изтъкна значението на това важно събитие, което определя новото бъдеще на съюза. Защото тук е приемствеността на поколенията - за красотата, за жизнерадостта, за устрема към нов живот в нашето време. Водещи на събитието бяха Магдален Цветанов и Екатерина Йорданова. Двамата отправиха поздрави към гости и организатори. Гласов превод бе осъществен от Силвана Павлова. Водещите представиха участниците и обявиха началото на конкурса за „Мис и мистър „Тишина”-2018”. А участниците в конкурса и тази година бяха невероятно красиви, забележително нетърпеливи и толкова горди. В дефилето участваха четири дами, като плевенчанката Венера Лозанова представи града ни. Момчетата бяха шестима.

В първата изява, в първия кръг на конкурса, всички се представиха с ежедневно облекло. вторият кръг от конкурса предвиждаше плажно дефиле. третият кръг бе озаглавен „таланти”. тук всеки участник трябваше да представи себе си като интелект и като възможности. някои предпочетоха да изпълнят малък етюд, други представиха песен, трети – танц. и всеки бе уникален. последваха оставащите два кръга - официално облекло и интервю. Последва филм за конкурсите в Прага, където се видяха българските участници от последните години. Пролетния бал Започна с поздрав от страна на домакините с песента „Приятелство се подарява”. Последваха и поздравите от страна на другите самодейци. Журито обяви победителите. Те ще заминат за поредния международен конкурс в Прага, Чехия, който ще се проведе през месец юли на тази година. Короната на победителката постави г-н Николай Нинов, председател на СГБ, а Венера Петрова, Плевен завоюва трето място в конкурса.

Тишина, СГБ


Участие на танцова група "Готините"

Национален фолклорен фестивал „Любимото ми хорце”, организиран от плевенския Клуб „Северняците“ с ръководител Джейлян Демирев, бе открит на 2 юни 2018 на сцената на Летния театър в „Кайлъка“. В него взе участие и танцовата група " Готините" от Клуб на хората с увреждания и пенсионера-Мизия, ул. Руй 4-Плевен, с организатор Галина Тончева. Според регламента, фестивалът е без конкурсен характер, като в него участват 20 състава от цялата страна – от Варна, София, Ботевград, Ловеч, Шумен, Разград, Плевен, Пордим, Левски, село Драганово. Всеки от тях има на разположение 8 минути, в които да представи своите умения.


На 3 юни 2018 От 10 часа на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка” се проведе седмото издание на Националния фестивал за патриотична песен „Отечество”. Фестивалът е посветен на падналите за свободата на България. На сцената се изявиха вокални групи, индивидуални изпълнители и хорове от цялата страна. Представиха се вокални групи от Смолян, Девин, Бургас, Свищов, Бяла Русенско, Панагюрище, Ловеч,Троян и др. Сред участниците бяха мажоретките на град Левски и танцов ансамбъл „Мизия“. Вокалните групи към Клубове за хора с увреждания и пенсионера-Плевен имаха много силно участие. Тяхното присъствие и изпълнения бяха аплодирани изключително бурно от публиката в театъра. Представиха се вокална група "Северняшки ритми"-ул. Гренадирска 34б с ръководител Надка Томова, като изпълниха песните "Земьо, майчице" и "Петко войвода". Те бяха наградени със златен медал за изпълнение и песен, получиха Плакет Лауреат на фестивала и грамоти за участниците. Следващият участник бе Вокална група "Пей, сърце"-ул. Гренадирска 30 с ръководител Богомил Мицев. Те изпълниха песните "Роден край" и "Пушка пукна"- Тази песен по мнение на журито бе най-оригиналната и нечувана досега песен. Наградата им бе златен медал за изпълнение и грамоти за участниците. Вокална група "Планински звуци" при клуб Мизия-Плевен, с ръководител Живка Петрова изпълни "Боят настана, тупкат сърца ни". Те получиха златен медал, Плакет Лауреат на фестивала и грамоти за участниците. Вокална група "Настроение"-клуб "Гюмурджина" участваха с песента " Индже войвода" и получиха златен медал и грамоти. Вокална група при клуба на ул. Данаил Попов, получи златен медал и грамоти за своите изпълнения.

Румен Петков, организатор клуб


Двудневна екскурзия на членовете от клуб "Мизия"

На 23 и 24 юни 2018 петдесет членове от клуб "Мизия"-Плевен се отправиха на двудневна екскурзия. Главен организатор на мероприятието бе Галина Тончева. Въпреки недоброто време за месец като юни, настроението на всичките участници бе приповдигнато. Първото място, което те посетиха бе Драгалевският манастир край София. След това разгледаха Музея на мината в гр. Перник, който е единствен на Балканския полуостров, след което заминаха за гр. Трън. В негова близост се намира пещерния параклис "Св. Петка", с. Бусинци с музей на керамиката, а в с. Студен извор те посетиха и музей на киселото мляко. От това село е д-р Григоров, който през 20-30-те години на миналия век открива причината за квасенето на киселото мляко, единствено в България. Това е лактос бацилус булгарикум. Съботната вечер приключи с отмора в хотел "Ерма". На другия ден групата се отправи по маркирана екопътека към ждрелото на р. Ерма. На билото му те събраха билки и изплетоха венец за здраве защото бе Еньовден. Със снимки на венеца до указателната табелка на ждрелото се приключи с екотуризма. На връщане екскурзиантите от клуб "Мизия" посетиха и манастир до гр. Брезник. Той е в с. Гигенци, известен като Гигенския манастир. Водата от неговото аязмо е богата на железен сулфид, " желязната вода". Обогатени с много впечатления членовете на клуба се завърнаха в Плевен.

Подземният минен музей е уникален за Балканския полуостров. Разположен е в две от запазените галерии на първия подземен рудник, който е работил от 1891 до 1966г. Посетителите имат възможност да проследят историята на въгледобива в автентична руднична атмосфера. Тридесетте експозиционни камери проследяват развитието на въгледобива от ръчния добив, през извоза на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси. от най-старите легенди за "Старите рудници".
Скален параклис "Св. Петка". Мощите на светицата са местени няколко пъти, за да бъдат спасени от различни завоеватели. Местени са от В. Търново във Видин, Белград, а сега са в Румъния. Според поверието, в скалния параклис човек може да си пожелае нещо, като допре ръка до отпечатъка от стъпката или дланта на Света Петка или като докосне вкаменената пита.

Единственият Музей на киселото мляко е в село Студен извор. Киселото мляко е един от популярните символи на България по света. Това село е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на бактерията, която предизвиква квасенето на млякото. Сред експонатите в музея е рукатка - гърнето от глина с дръжка за приготвяне на кисело мляко. Нарича се така, защото е предназначен да се пренася на ръка.


Екскурзия до Елена и Къпиновски манастир

На 23 юни 2018 двата клуба на хората с увреждания и пенсионера този на ул. Гренадирска 30 и ул. Гренадирска 34б организираха екскурзия до гр. Елена и Къпиновски манастир. Манастирът “Свети Никола” има църква, която е известна с надпис на годината на основаването й върху корниза на олтара: 1272, при царуването на Константин Тих. След многократни погроми и възстановявания на манастира храмът е бил изграден в 1835 г. от двама самоуки майстори от Дряново. Манастирът е свързан с много въстания. Тук са отсядали четите на Капитан Дядо Никола, Филип Тотю, Ставри Койнов.

Намирали са убежище Васил Левски, Ангел кънчев и Матей Преображенски.

По време на Руско-турската война от 1878 г. манастирът е превърнат в болница. Днес манастирът е действащ, мъжки. Непосредствено до Къпиновския манастир, на река Веселина, се намира красивият Къпиновски водопад. Язовир “Йовковци” се намира на 5 километра, прекрасна възможност за разходка. На километър и половина нагоре по реката ще видите стар римски мост, наполовина разрушен.

Преданието гласи,че преди много векове, навътре в дефилето в местността "Градището", в една непрестъпна скала е имало неизвестно от кога стражарница за охраняване на прохода, на десния бряг на река Веселина. Близо до село Йовковци в издълбано в самите скали място е бил манастирът Света Тройца. Килиите са били в скалите.
Град Елена е наследник на богато историческо наследство от периода на Възраждането. От това богатство днес са запазени, регистрирани и обявени като паметници на културата 147 сгради, от които 7 са с национално значение,останалите са с местно. Това са Часовниковата кула, църквата „Успение Богородично”, църквата „Свети Никола” (със стенописите), къщата-музей „Иларион Макариополски”, първото класно училище „Даскалоливницата”, Поп Николовата къща и Петте Разсуканови къщи. Пет от тях: Часовниковата кула, “Даскалоливницата”, църквата”Свети Никола”, църквата „Успение Богородично” и Поп Николовата къща са част от Архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливница". Основен символ на регионалната културна идентичност е Даскалоливницата. Построена е през 1844 година за нуждите на първото класно училище, основано от Иван Николов Момчилов в далечната 1843г. . Тя присъства като символ и в герба на Елена. Неин символ е перото, показващо будния дух на Еленчани, нуждата им от знания и стремежа им към просвета. Неин възпитаник е и Петко Рачов Славейков, дал и това необичайно и същевременно красноречиво име. Даскалоливница т.е. място за леене на даскали.
VIII Национален събор по спортен риболов на Съюза на глухите в България

На 1, 2 и 3 юни 2018 г. на язовир „40-те извора” близо до Асеновград се проведе VIII Национален събор по спортен риболов на Съюза на глухите в България. Язовир „40-те извора” е разположен на няколко километра източно от Асеновград. Построен е през 1967 година и е в прекрасна местност. Заобиколен е от гори, което го прави привлекателен за къмпингуване, но още повече за риболов. На около 200 метра от устието на язовира се намира хотелски комплекс „40-те извора”, в чиято местност бе разположен палатковият лагер. Участниците бяха разпределени в два турнира , единият за риболов на плувка, другият за риболов на дъно. За победителите бяха осигурени купи, медали и награди от Съюза на глухите в България и Спортната федерация на глухите в България. Тази година тук участваха 54 състезатели разпределени от районните организации в 9 спортни клуба. Участие взеха и представители на плевенската районна организация. Като брой участниците бяха повече от първенството през 2017 година. Забележителното обаче беше, че броят на жените-рибарки бе многократно увеличен, от 3 през миналата година, на 7 сега. Е, жените доказаха, че могат да са равни в този спорт. Уловът, като цяло в килограми, през тази година беше по-малък. Но за сметка на това повече бяха и радостта, и шегите, и подкрепата за всяка уловена риба. За всяка дори и за най-малката, която тежеше само 5 грама.

Тишина, СГБ
Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ). Според мотивите на законопроекта, изготвянето му се е наложило във връзка с окончателни решения на Върховен административен съд, с които се отменят разпоредбите на чл. 24, ал,2, чл. 25, чл. 26 и чл. 27, ал. 3 от Правилника за прилагане на ЗИХУ. След влизането в сила на двете решения е необходимо да се извърши синхронизиране на нормативната уредба в областта на политиката за интеграция на хората с увреждания. Законопроектът предвижда отменените разпоредби на Правилника за прилагане на ЗИХУ да се уредят на законово ниво, като се измени и допълни ЗИХУ. Освен противоречията, възникнали от двете решения на Върховния административен съд в нормативната уредба, е необходимо да се синхронизират разпоредбите на ЗИХУ с Правилника за неговото прилагане, които се отнасят до процедурата по издаване на заповедта, с която се определят пределните размери (лимити) на целевите помощи за изработване, покупка или ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, като се регламентира, че пределните размери (лимити) на целевите помощи се определят и актуализират със заповед на министъра на труда и социалната политика, съгласувано с министъра на финансите, министъра на икономиката и министъра на здравеопазването. С внесения проектозакон вносителите предвиждат да се регламентира процедурата по представянето на документ, удостоверяващ продължителността на обучението, като основание за изплащане на добавката по чл. 27, ал.1 от Правилника за прилагане на ЗИХУ. Ще се въведе и определянето на базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход. Месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален доход се запазва. Месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20% от гарантирания минимален доход също се запазва. С оглед отмяната на общата разпоредба на чл. 24, ал. 2 от Правилника, според която, базата за определяне на месечната добавка за социална интеграция е гарантирания минимален доход, определян от Министерски съвет на основание чл. 12, ал. 3 от Закона за социалното подпомагане, вносителите предлагат в

проектозакона да се уредят и другите видове добавки за социална интеграция, а именно добавки за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги, диетично хранене и лекарствени продукти и достъпна информация. Техните размери също ще бъдат запазени. Към законопроекта вносителите са приложили Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието. От нея е видно, че към 31.12.2017 г. са предоставени месечни добавки за социална интеграция средномесечно на 500 016 лица с увреждания, от които 10 476 за деца. Към месец май 2018 г. броят на лицата с увреждания, които получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги е 497 145 лица, а за информационни и телекомуникационни услуги е 70 608 лица. Към момента 89 лица получават месечна добавка за социална интеграция за обучение. 157 048 лица не са упражнили своето право за получаване на добавката за обучение. В Комисията бяха получени становищата на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, Конфедерацията на труда "Подкрепа", Асоциация на индустриалния капитал в България. С изключение на последното, в което се правят предложение за нови норми по отношение на интеграционните добавки, всички останали са подкрепящи законопроекта. Важно е с направените поправки, че ще се осигури непрекъсваемост на получаваните до този момент месечни добавки, а също така ще се ограничи рискът от възникване на сериозно социално напрежение.


Месечна парична помощ и за хората с увреждания над 18-годишна възраст. Размерът ще е до минималната заплата и ще се дава само на най-тежко болните. Новината идва след серията протести в последните години и след среща на родители и неправителствени организации със социалното министерство и депутати от ГЕРБ. Сега държавата спира месечната социална помощ за отглеждане на дете с увреждане, когато то навърши 18 години. Така то остава само с инвалидна пенсия, която е далеч под размера на помощта. Властта дава заявка да промени това. Обсъжда се въвеждането на месечна помощ в размер до една минимална заплата за най-тежко болните над 18 години. Става дума за хората с 90 и над 90% трайно намалена работоспособност с чужда помощ. Семействата ще избират дали искат парите в брой или вместо тях – личен асистент. За всичко ще отговаря Агенцията за хората с увреждания, а не няколко институции както сега. У дома Рени ни посреща с тениската с надпис "Системата ни убива". Синът й Стефан е с множество увреждания и тъй като е на 28 г., държавата не плаща месечни помощи за отглеждане на дете на семейството му. "Демек ти живееш до 18 години и в един момент на 18 години, като духнеш свещичката, просто е по-добре да я духнеш тотално и да си отидеш", казва майката на Стефан Рени Григорова.

„Не знам дали моят син ще преживее промените, което е много страшно, казвам го в личен план, на мен също ми е много тежко", допълни Рени. Срокът за изработване на новия закон за хората с увреждания обаче ще бъде удължен, стана ясно след срещата в социалното министерство. Най-вероятно до края на годината. Родителите ще продължат с протестите си докато решенията станат реалност.


Съставители: инж. Румен Петков За контакти: тел. 064/835852

Разпространява се БЕЗПЛАТНО
Каталог: attachments -> article
article -> Решение за отказ за заплащане на правна помощ служебно или по предложение на адвокатския съвет
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица март 2016 година
article -> Национален календарен план за 2014 година I. Национални инициативи
article -> Национален календарен план за 2015 година I. Национални инициативи
article -> Списък на възстановените заглавия към 31. 07. 2012
article -> Секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването
article -> 1 април /неделя/, 10. 00 часа, център село Поликраище
article -> Отчет за изпълнение бюджета на община Годеч за 2012 година
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица февруари 2016 година


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница