Сензорната интеграция или “целевата игра” като метод за работа при деца с проблеми в развитиетоДата24.10.2018
Размер27.5 Kb.
Сензорната интеграция или “целевата игра” като метод за работа при деца с проблеми в развитието

Росица Кунева, Иван Чавдаров

Специализирана Болница за Деца с Церебрална Парализа “Св.София”
Представя се придобилата вече широка популярност концепция за сензорната интеграция, както и последиците от нарушенията във функционирането на тази сложна система за преработка на информацията и произтичащите от това дефицити.

Сензорната интеграция е процес на подреждане и преработка на сетивни дразнения, при който мозъкът предизвиква адекватен и целенасочен отговор от страна на организма, както и осмислени възприятия, емоционални реакции и мисли. Сензорната интеграция е процесът на превръщане на усещането във възприятие. Тя сортира, подрежда и обединява всички сетивни усещания на индивида в пълноценна мозъчна реакция.При нарушение на предаването или преработването на сетивните възприятия, настъпват дисфунции - различни по характер и степен на засягане . Важна предпоставка за нормалното развитие на сензорната система на човека е постоянното постъпване на сетивни дразнения. Те са факторът, който предизвиква образуването на нови и нови невронални синапси и изграждането на широка и сложна мрежа между нервните влакна. Колкото повече импулси (дразнения) преминават през един синапс, толкова по-лесно ще се провежда нервният импулс всеки следващ път, а това практически е процес на учене. Нарушението на сензорната интеграция се дължи на дисфункция в някоя от йерархически зависимите сетивни системи.

Терапията на сензорно-интегратгивните дисфункции представлява стимулиране на сетивата и предизвикване на адаптивен отговор. Това включва тактилна и вестибуларна стимулация и се счита за пряка интервенция, която може да подобри функционирането на нервната система. Основната цел на терапията е да създава сетивни въздействия, като ги дозира правилно, така че спонтанно да се предизвика адаптивна реакция спрямо съответното дразнение. Този адаптивен отговор води до интеграция на отделните компоненти на нервната система при преработката на дразненията.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница