Септември 2010, 17. 30 ч., Бки, „Йесенскехо” 7, БратиславаДата21.01.2018
Размер36.65 Kb.
#49291
Септември

8.9.2010, 17.30 ч., БКИ, „Йесенскехо” 7, Братислава

Откриване на изложба и поетично-музикална вечер „Меню за душата”.

За първи път в творческата практика на град Добрич четири изкуства (изобразително, поезия, музика и компютърен дизайн) се обединяват в един цялостен културен проект.

Авторска изложба на Гинка Димова и Вера Пенева, и поетичен концерт - представяне на поетичното творчество на Марина Константинова и музика на живо от флейтистката Росица Бояджиева.

Културният проект „Добрич – духовна столица на Южна Добруджа с европейски измерения на културата” се посвещава се на 70-та годишнина от Крайовската спогодба.
8.9.2010, 17.30-19.00 ч., Кафе-сладкарница „Студио”, Братислава

Кафене на езиците. Срещите на желаещите да разговарят на чужд език с представители на чуждестранните културни институти в Братислава се провеждат веднъж месечно, най-често всяка първа сряда от месеца.
16-24.9.2010, Кошице

ІV Мултикултурен международен ромски филмов фестивал „Мартин Сливка”.

Прожекция на българския игрален филм „Лейди Зи” (2005).

Режисьор: Георги Дюлгеров

Сценаристи: Марин Дамянов и Георги Дюлгеров

Оператор: Радослав Спасов

Музика: Мира Искърова, Христо Намлиев

В ролите: Анелия Гърбова, Иван Бърнев, Павел Паскалев, Руси Чанев и др.
Преди пет години „Лейди Зи” покори и просълзи аудиторията от различни страни и се превърна в един от най-успешните нови български филми. Трогателната творба на Георги Дюлгеров ефективно комбинира тежка социална драма с вдъхновяваща любовна история.

Това е историята на едно красиво момиче от дома за сираци - Златина, с прякор Лейди Зи, руса, с кристално сини очи и майка циганка, което има тналант и амбиции и не иска да се отнасят към него като с боклук. Но грозната действителност е готова да удари шамар през лицето на всеки дръзнал да се бунтува срещу определената му роля.

Филмът получи редица награди, сред които приза „Сърцето на Сараево” за най-добър филм и наградата на публиката на „Нов Монреалски филмфест”

Фестивалът „Мартин Сливка” се организира в рамките на Програмата за предотвратяване на всички форми на дискриминация, расизъм, ксенофобия, антисиметизъм и други форми на нетолерантност. Прожекции на игралните, документални и анимационни филми за деца и възрастни ще има не само в гр. Кошице - център на фестивала, но и в Спишска нова вес, Римавска собота, Левоча, Попрад и др.


21.9.2010, 17.30 ч., БКИ, „Йесенскехо” 7, Братислава

Промоция на книгата „Кобургите в Словакия” от словашкия историк Роман Холец по повод провъзгласяването на независимостта на България през 1908 г.

Авторът проф. д-р Роман Холец (1959) е преподавател в Катедрата по славянска история на Философско-филологическия факултет на Университета „Ян Амос Коменски” в Братислава. Занимава се с политическа и стопанска история на Словакия през втората половина на ХІХ и първата половина на ХХ век. Автор е на много научни и научно-популярни монографии.
24.9.2010, 8.45-13.00 ч., пл. „Хвиездославов”, Братислава

Европейски ден на езиците - съвместна изява на културните институти - членове на EUNIC под патронажа на Канцеларията на Съвета на Европа и Община Братислава – Стария град.

Съпътстващи акции:9.00-13.00 ч., кино „Младост” – прожекция на кратки филми, предоставени от културните институти.

21.9-30.9.2010 – в Българския, Полския и Френския културни институти ще има изложба на произведения на ученици от училищата в цяла Словакия, участвали в конкурса „Езиците в моето семейство”.
24.9.2010, 17.30 ч., БКИ, „Йесенскехо” 7, Братислава

Изложба на български художници, участвали в пленерите в Снина, Източна Словакия.

Изложбата ще продължи до 11.10.2010 г.
25.9-2.10.2010, Банска Бистрица

17 международен фестивал на кукления театър „Двоен импулс 2010”.

Участие на български режисьори и сценографи.

25-28.9 – представления за деца

29.9-2.10 – представления за възрастни


29.9.2010, 17.00 ч., БКИ, „Йесенскехо” 7, Братислава

Прожекция на игралния филм „Моето мъничко нищо”, 2007 г., 108 мин.

Режисьор: Дочо Боджаков

Сценарист: Боян Папазов

Оператор: Иван Варимезов

Музика: Кирил Дончев

Участват: Йоана Буковска, Николай Урумов, Койна Русева, Антоний Аргиров, Малин Кръстев, Стоян Русев и др.
Разказ за житейската невъзможност на човека да съчетае доброто с опазването на доброто. Надникване в свят, където любовта е подменена от низки човешки страсти. Свят на страх и на богатство, на насилие и лъжа...

Младата учителка по френски Нели Кодева и маститият бизнесмен на годината Коста Кейкенов кръстосват случайно пътищата си. Водейки задочна битка за своята лична истина, двамата отключват духа на злото у себе си и с общи усилия погубват един човешки живот.Моето мъничко нищо разглежда един проблем, за който у нас се говори рядко – минаващата през границите ни верига за международна търговия с бебета. Макар да показва достоверно цялата технология на процеса, филмът повече се занимава с моралните измерения на проблема и прави това с максимално чувство за автентичност.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница