Сесар Милан или Сийзър Милан – както предпочитате – e име, познато на мнозина от седемте сезона на риалити шоуто на National Geographic „Говорещият с кучета”Дата03.09.2016
Размер88.93 Kb.
#8248
Сесар Милан или Сийзър Милан – както предпочитате – e име, познато на мнозина от седемте сезона на риалити шоуто на National Geographic „Говорещият с кучета” (The Dog Whisperer – както е известно извън САЩ), което в момента се излъчва в над 80 страни. Но – както става обикновено – историята зад кадър е далеч по-интересна. И противоречива. Тя обединява по странен начин съдбата на един безкрайно амбициозен, студен и целеустремен мексиканец, трениращ джудо, който притежава особена дарба да разговаря и усеща кучетата и онази съвкупност от идеи и събития, които създават сбъдването на американската мечта.

Сесар Милан (Felipe Millán Guillen y María Teresa Favela de Millán) е роден на 27.08.1969 в Кулиакан, щата Синалоа, Мексико. Расте, работейки във фермата на своя дядо. Още докато е съвсем малък, роднините му забелязват особеното му отношение към кучетата, a когато е на 13 години той се заклева пред майка си, че един ще стане най-добрият треньор на кучета в света... Така се твърди в официалната биография на Сесар Милан. Дали е дал тази клетва или не всъщност няма никакво значение. Важното е, че неговият живот изцяло е посветен на тази цел. И не само на нея, а и на много по-практични неща.


Както стотици хиляди мексиканци, Сесар Милан пресича нелегално границата със САЩ. Той е на 21 години, не знае нито дума английски и не познава никого от другата страна. Но (това си е наше мнение, разбира се) определено вече е знаел какво и как иска да постигне ... Започва работа в салон за груминг за кучета, като поема най-агресивните сред тях. Превъзпитанието на тези кучета е една изключително важна линия в развитието на Милан като треньор. По-късно, 12 години след пристигането му в САЩ, през 2002 той основава в Южен Лос Анджелис Центъра за кучешка психология, специализиран за работа с едри породи кучета – комплекс от сгради и тренировъчни площи, разгърнати на 8 100 м2...

Колкото повече се вглеждате в историите около Сесар Милан, толкова по-явни стават двата паралелни свята, в които той живее. Неговата дарба да „говори” с кучета и особеното му отношение към всяко от тях, независимо от породата, придава особено очарование на заниманията му. В същото време типичният за Америка размах в развитието на кариерата му и изграждането на истинска империя, монополизираща по специфичен начин ролята на треньор на кучета, показва съвсем друга страна от неговия характер и живот. Но да продължим нататък... Както във всяка история за сбъдната американска мечта и тук специална роля има, разбира се, мъничко късмет. Той се появява в образа на Джейда Пинкет Смит – една от най-красивите и модерни актриси и певици, съпруга на Уил Смит. Тя е сред първите прочути клиенти, превърнали се и в негови близки приятели, които подкрепят Сесар Милан в работата му като треньор на кучета. Наема му за една година домашен учител по английски – факт, който подпомага решаващия обрат в кариерата на Милан. Джейда Пинкет Смит казва, че той „има дар” и че неговият „невероятен дух” се разкрива най-ярко в начина, по който контактува с четириногите лаещи дами и господа в „Говорещият с кучета” ...„Говорещият с кучета” – за оригинала и всепомитащия конкуренцията съперник
През 2002 Сесар Милан избира продуцентите Шийла Емъри и Кей Съмър заедно с екипа на MPH Entertainment, Inc, за да направят пилотен епизод на риалити формат сериал, който представя работата и поведението на Сесар Милан с кучетата. Програмата акцентира върху специфичната му философия, че здравите, уравновесени кучета изискват силно лидерско поведение като водач на глутница от страна на собствениците им, както и върху специалната форма на упражнения, дисциплината и привързаността (в този ред) към кучетата. Във всеки епизод Милан демонстрира как собствениците мога да постигнат и да затвърждават своята водеща роля. Шоуто проследява работата на Милан при превъзпитанието на различни породи кучета без това да се интерпретира като наръчник за обучението им.
Първоначално проектът е предложен на Animal Planet, но оттам не проявяват интерес за повече от един епизод. National Geographic Channel показва интерес към шоуто и поръчва 26 половинчасови епизода. Според договора авторските права, продажбите за домашно видео и излъчвания извън Северна Америка остават за MPH Entertainment, които разделят печалбата с телевизионния канал, а NGC поема контрола над телевизионното разпространение за САЩ и Канада.
Любопитен казус се създава с името на сериала: The Dog Whisperer е заглавието на публикувания през 1999 (преиздаден през 2007) бестселър на Пол Оуен – също треньор на кучета, ползващ изцяло позитивни стратегии в обучението и възпитанието им. Дали самото заглавие на книгата не е било защитено като запазена марка или продуцентите на Сесар Милан са избрали името на шоуто заради богатата на нюанси и аналогии дума „Whisperer”, която в различен контекст може да означава от сплетник и доносник до заклинател, говорещ с отвъдното? Това остава неясно, не успяхме да открием никаква подробна информация по тази страна от казуса. Факт е, че самият Пол Оуен се разграничава категорично от телевизионния реалити сериал и сега нарича себе си „истинският говорещ с кучета”. Повече за П. Оуен, за методите му на обучение в над 35-годишната му практика, за книгите и видео курсовете му за обучение на кучета, както и за знаменитостите, които го подкрепят, можете да научите на www.raisewithpraise.com и www.dogwhispererdvd.com .

И ето ни отново при Сесар (вече Сийзър) Милан – премиерата на шоуто по National Geographic Channel е на 13 септември 2004 и привлича вниманието на растяща аудитория. Първият сезон не се излъчва в прайм тайм, а NGC не прави никакви усилия да го рекламира. И въпреки това печели симпатиите на зрителите. Вторият сезон вече е преместен в най-гледания часови пояс и дължината на епизодите се увеличава до един час. Всеки епизод на шоуто започва с предупреждението „Не опитвайте техниките, които ще видите, без консултация с професионалист.”. След това се запознаваме с кучето, със собствениците му и пристига Сийзър Милан, който разговаря с хората и след като се запознае с проблемите им при съжителството им с кучето / кучетата им, им предлага различни начини на действие за да се превърнат във „водачи на глутницата”. Той показва различни техники за модификация на поведението на кучетата и се показва бързата промяна в държането на кучето, обикновено предизвикващо изненада у собствениците. Сийзър Милан често взима на тези тренировъчни сесии едно (до скоро звездата беше американският питбул Деди) или повече от неговите кучета, чието присъствие Милан описва като „прехвърляне на балансирана енергия към друго куче” (т.е. към подлежащото на обучение в момента). Понякога Милан взима за ден или седмица кучетата и в своя Център за кучешка психология.


Любопитни, често странни, а понякога и спорни детайли можете да доловите в повечето от епизодите ... стига да наблюдавате внимателно, разбира се. Специфичната дарба на Сийзър Милан да „говори” с кучета създава особени ситуации, в които се вижда как собствениците на кучетата са в немилост пред него и всички присъстващи кучета. Той толкова явно наблюдава ситуациите и реакциите на хората „от другата страна”, че аз лично бих се чувствала неудобно да ми дават напътствия как да „говоря” с кучето си ... каниди*. Ефектът е почти като близки срещи от третия вид. Моля да не си помислите, че намирам Милан за извънземен! Съвсем не. Но ще ви предложа един експеримент: Ако обичате творчеството на братя Стругацки, с лекота ще си спомните за „Бръмбар в мравуняка” и главанака Шчекн Итрч. А сега си представете Сийзър Милан. Виждате ли приликата? А сега с тази асоциация в главата гледайте някой от епизодите на „Говорещият с кучета със Сийзър Милан”. Доста различна картинка се получава, нали? Изобщо не е чудно, че това шоу предизвиква противоречиви реакции, а в Италия, например, ветеринарните лекари са поискали забрана на излъчването на шоуто в страната. Също така е ясно и защо повечето техники, които Милан прилага в превъзпитанието особено на по-агресивни кучета, са трудно приложими или е спорно дали изобщо са приложими от хора без неговата специфична дарба.


Деди
Едно куче заема особено място в сърцето и империята на Сийзър Милан, куче, изградило специфичен съюз и достигнало до ниво на взаимно разбиране със собственика си, което се достига изключително рядко: американският питбул Деди. Ако продължим експеримента с братя Стругацки в известен смисъл Деди е землянинът Лев Абалкин... Той е неотделима част от специфичната система на обучение на кучетата на Сийзър Милан като равноправен партньор (самият Милан го представя като „моята дясна ръка” („right-hand man)) и помощник при превъзпитанието на по-агресивни и изнервени кучета. Деди е истинска звезда в шоуто „Говорещият с кучета”, а когато се появява в нов епизод това е знак, че предстои сложен казус. Деди притежава нетипичен за породата си спокоен темперамент, толерантност към по-малки кучета и свръхсилно развито чувство за емпатия – нещо, което по принцип е характерно умение за кучетата, но не в такава степен. Милан превръща темперамента на Деди в основен елемент от превъзпитанието на агресивни и страхливи кучета, с него се провеждат и упражнения при обучението на собственици на кучета. Деди е образец за подражание и ролеви модел за поведение на куче, чиято порода и типично поведение често се асоциират с агресия.
Сийзър Милан казва, че Деди „никога не е правил грешка – никога, никога. Той никога не е показал агресивност или някакво друго негативно поведение. Той просто винаги ми е помагал. Никога не съм имал куче като Деди. Бях поразен от неговата интуиция и привързаност и омагьосан от тихата му емпатия.”
Деди е с Милан от 4-месечен, даден му е през 1994 от рапъра Редмен, който иска Сийзър да се грижи за кученцето. То проявява вродена несигурност (най-вероятно защото от съвсем мъничко непрекъснато е било на път покрай ангажиментите на собственика си) и огромна физическа сила. Когато Деди е на 10 години – все още живеещ при Милан, отгледан от глутница ротвайлери, оцелял след битка с рака и тежка химиотерапия – „говорещият с кучета” се обръща към Редмен с молба формално отново да осинови Деди. Мотивите за тази молба не са ни ясни, друга причина, освен чисто практическа като рекламен ефект не можахме да измислим... Рапърът се съгласява, а Деди, разбира се, остава със Сийзър Милан и двамата продължават да работят заедно по уникалната система за възпитание и обучение на кучета и собственици.
По-късно Сийзър избира ново кученце американски пит бул. Джуниър се превръща в истинско протеже и стажант на Деди, който внимателно се подготвя да заеме мястото му и да поеме ролята му при обучението на кучета след смъртта му. Деди умира през февруари 2010 на 16 години. Сийзър Милан казва, че „той олицетворяваше това, на което ме учеше моят дядо: Никога не работи срещу Майката Природа.”
http://www.dlisted.com/taxonomy/term/26?page=6

За и против
Като признание за популярността на шоуто, „Говорещият с кучета със Сийзър Милан” е номинирано 2 пъти за наградите Emmy (2006 и 2007), през 2008 печели наградата за най-добро реалити телевизионно шоу на 23-тите годишни награди “Imagine”, както и наградата на публиката за любимо шоу за животни People's Choice Award for Favorite Animal Show през 2008 и 2010.
По същото време, в което шоуто печели награди на зрителите, срещу него се надига сериозно недоволство от различни ветеринарни специалисти. През февруари 2006 д-р Николас Додман - фармаколог, специалист по поведението на животните и директор на Клиниката по поведение на животните в Училището по ветеринарна медицина „Къмингс” към университета „Тъфт” - изказва в статия в New York Times своето мнение, че шоуто връща обучението на кучетата доста назад. През същата година Международната асоциация на консултантите по поведение на животните изразява своята загриженост, че „тази програма може да подведе децата към нападателно и опасно поведение” и изисква да се промени рейтинга на шоуто от TV-G (за всякаква аудитория) на TV – PG (препоръчва се родителско напътствие).
Отново през 2006 American Humane Association (AHA) изисква National Geographic Channel да спре излъчването на програмата, защото техниките на обучение, показвани в „Говорещият с кучета”, са нехуманни, остарeли и неуместни. Четири години по-късно те променят позицията си по интересен начин: през ноември 2009 Сийзър Милан кани представители на АНА на снимките на шоуто . Според него „те промениха своето мнение за това какво е жестоко”. От своя страна асоциацията съобщава през февруари 2010, че въпреки „острите противоречия и разлики в гледните точки в миналото” и някои елементи на несъгласие, днес те имат много общи интереси. С типичния си усет за добра реклама Милан изказва желание да участва в националния симпозиум на организацията през 2010 за хуманно обучение на кучетата. Стийв Дейл – член на Борда на директорите на АНА – казва през юли 2010, че през цялото време изглежда, че Милан наистина се интересува от кучета, някои от методите му , показани в програмата, са неуместни и зад тях има много малко наука. Дейл прави любопитния коментар, че „всички треньори на кучета се развиват. Моята надежда е, че Милан се развива и ще настигне всички останали.” Интересно изказване, но според мен невъзможно. Защото Сийзър Милан не е напред или назад спрямо другите треньори на кучета. Той е просто встрани и неговият път може да бъде следван от изключително малко хора. А това прави уменията му още по-спорни и ценни в известен смисъл.

Разрастването на търговската империя
По време на втория сезон на „Говорещият с кучета със Сесар Милан” той представя и първата си книга „Cesar's Way”, която става бестселър. И трите издадени до момента негови книги се превръщат в бестселъри, продадени са над 2 милиона екземпляра в САЩ и се продават в още 14 страни. Растящата му популярност се подкрепя и от знаменитости като Опра Уинфри, Николас Кейдж и Вин Дизел. През 2009 съвместно с IMG Милан представя месечното си списание със заглавие, разбира се, Cesar's Way. Според проучване на Wall Street Journal, по това време половината от американските потребители разпознават Сесар Милан.
Отново през 2009 National Geographic Channel сключва договор с Fox за разпространение на шоуто и чрез тях като по този начин увеличава потенциалната аудитория на „Говорещият с кучета със Сесар Милан” на около 50 милиона от всички 120 милиона домакинства в САЩ.
Двете лица на Милан можете да видите и в Интернет: Сайтът www.cesarsway.com е съвършен образец на ултракомерсиалната страна на мексиканеца, постигнал американската мечта.
А неговата фондация за кучета – прекрасно олицетворение на другата му страна – тази, която говори с кучета: www.millanfoundation.org . Милан работи и с университета „Йейл” за създаването на учебен курс за деца на базата на неговите специфични умения и работа. Интересно ми е какво ще се получи... През 2010 един журналист от вестник Times задава на Милан въпрос относно мотивацията му да продължава да прави реалити шоуто „Говорещият с кучета”. „Целта, която си поставяме Господ и аз заедно, е да преобразим целия свят чрез кучето.” - отговаря просто Сесар Милан.

Какво може да се добави?www.millanfoundation.org
http://www.cesarsway.com/
http://channel.nationalgeographic.com/series/dog-whisperer

The dark side of Cesar


http://beyondcesarmillan.weebly.com/
http://www.apbc.org.uk/blog/CM_Italy

Каталог: pictures
pictures -> Доклад за дейността на омбудсмана на
pictures -> Имплантологията на 21 век
pictures -> Наредба №39 от 26 август 2010 Г. За утвърждаване на медицински стандарт по профилактика и контрол на вътреболничните инфекции
pictures -> Конкурс за 2014 година 25 000 balkan documentary center
pictures -> Наредба №1 от 9 февруари 2015 Г. За изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения
pictures -> Japanese Style Decorating with Asian Colors, Furnishings & Designs
pictures -> Как изглежда канадското ескимоско куче
pictures -> DE/vision live in sofia – gift list
pictures -> Български зъболекарски съюз национален форум по Дентална медицина гр. Банско – 14-16. 10. 2016 год


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница