Сезам, отвори се!”Дата16.10.2018
Размер38.64 Kb.
#89351
Сезам, отвори се!”

(За една вълшебна дума и една магия)Човек може да установи способностите си

само когато се опита да ги приложи.

Сенека
Основната цел на клуб „Образование чрез театър” към ЦУТНТ, създаден през 2007/2008 учебна година, се крие в името му. Да се образоваме чрез театър- да се запознаем с фолклорни и литературни произведения, с обичаите и културата на различни народи и етнически групи, да овладяваме научни знания по забавен начин. Но образованието е свързано и с възпитанието т.е. с формиране на нравствени и естетически ценности. Да станем по- добри и по- човечни. Да се научим да виждаме красотата около нас и да създаваме красота. Да изградим у себе си и у другите интерес към театъра и другите изкуства. Да развием творческото си въображение, да станем истински творци и артисти. Но и да се запознаем с нови приятели, да сформираме колектив, основаващ се на творческа атмосфера и взаимопомощ.

Клубът обединява две групи – ученици от град Разград и деца от ОУ „Отец Паисий”, село Дянково. Някои от изявите на клуба вече бяха представени на страниците на този вестник. В традиция се превърна провеждането на коледни и новогодишни празници. Миналата година малките артисти от двете групи представиха в Дянковското читалище коледно шоу. А тази учебна година коледният подарък на театралния клуб бе за учениците от ОУ „Н. Икономов” и ЦРСИ „Емилиян”. Съпричастие, любов – тези хуманни чувства ги водеха в коледната изява пред новите им приятели. По случай Националната седмица на библиотеката миналата учебна година клуб „Образование чрез театър” изнесе свое представление. Домакин бе детският отдел на библиотека „Боян Пенев”. А има ли по- подходящ водещ на празника на книгата от обичаната от всички деца Пипи Дългото Чорапче? Заедно с другите герои тя поведе децата из страниците на любими детски книги и им показа, че детската книга е богат и непресъхващ извор не само на интересни приключения, но и на мъдрост. Благодарение на малките театрали децата от много детски градини в града посещават чудната страна на приказките, следят със затаен дъх приключенията на приказни герои. Неусетно посланията на тези творби възпитават както публика, така и участници. По случай международния ден на водата 22 март тази година децата от детски градини се срещнаха с водната капка и водната фея, които ги запознаха с кръговрата на водата. А пиеската „Плис, водице бистра, плис” им показа приключения на горските обитатели и как те наказват немърливото мече, което не обича водата. Включването на мултимедия в представлението бе подходящ декор.

Връх в изявите на клуба бе участието в Националният ученически театрален фестивал “Климент Михайлов”, състоял се от 7 до 14 юни. Нашето участие на фестивала бе на 14 юни с пиесата „Джуджето Дългоноско” по Вилхелм Хауф. Към децата от дянковската група се присъединиха две деца от разградския кръжок. Все още театралната формация нямаше свое име. Кръстихме я с вълшебното име „Сезам” с надежда да ни донесе много късмет. Кое дете не познава тази вълшебна дума, която отваря вратите на пещерата и донася на Али Баба несметно богатство? И ето- чудото стана. Събитията се развиха като във вълшебна приказка. Посрещнати бяхме много сърдечно от домакините. „Сезам отвори се!” И пред нас вратите се отвориха. Вратите на Храма на Мелпомена. Откри се много по- ценно съкровище от това на Али Баба. С трепет прекрачихме тези врати и навлязохме в един вълшебен свят. Потопихме се в магията на тетралното изкуство. Видяхме постановки на деца от други ученически театрални трупи. И не само се докоснахме, но и самите ние сътворихме магия. С вълнение и трепет се качихме на голямата сцена на театър „Сава Огнянов”, вдъхваща респект. Децата осъзнаха значението на техния труд, на тяхното изкуство. Изчезнаха етнически и възрастови граници. Там, на сцената, всички бяха деца, всички бяха артисти, творящи чудеса. На тази театрална сцена на престижния русенски театър децата се почувстваха истински артисти и творци. Представиха се достойно. Две от тях получиха престижни награди – Айхан Невзат Адем, удостоен за главна мъжка роля и Ниляй Ружди Алиосман за поддържаща женска роля. Това бе признание за цялата театрална формация. „Сезам отвори се!” Но не думата Сезам сътвори вълшебството. А самите артисти. И спомоществователите, онези благородни хора, които са готови винаги да помогнат на даровитите и трудолюбиви деца, за да могат те да покажат своите способности. Участието на младите театрали на сцената в Русе стана възможно благодарение на мандри „Лудогорие” със собственици Георги Петров и Евгений Гълъбов и ООД ”Метал амбалаж” на Хюсеин Гафур. Техническа помощ оказаха Драматичен театър ”Антон Страшимиров” –град Разград и ЕТ”Карина – Тони Тонев”. Изказваме своята благодарност на актрисата Мария Петрова Енева за ценните професионални съвети към театралната формация, на Катя Лапатова, ръководител на танцова формация „Пулс”, която се погрижи за хореографията и танците, на Коста Попов за изготвяне на мултимедиен продукт, свързан с декорите на пиесата. Незабравими за малките артисти ще останат пътешествието, разходките из красивия модерен град, край Дунав, на плажа и в реката, вечерния купон в една от стаите на студентското общежитие.

Няколко дена след завръщането си групата бе сърдечно посрещната в сградата на ЦУТНТ от директорката госпожа Цветанка Русева, която им връчи получените от фестивала грамоти и медали. Всеки участник получи свой диплом за участие . Артистите получиха и награди от ЦУТНТ за успешното си представяне. Наградените медалисти представиха сцени от пиесата пред кръжочници от ЦУТНТ. Последваха почерпка и весели игри съвместно с разградската формация на клуба.Ето как магията бе сътворена благодарение на дългия и упорит труд на малките театрали, на артистичното превъплъщение в ролите им и най- вече на желанието и ентусиазма им и на съзнанието, че създават много красота. Защото театърът е изкуство, даряващо много красота. А според Ричард Джефрис само часовете, в които умът е погълнат от красотата, са времето, в което сме истински живи.

Веселина Йотова – ръководител на клуб „Образование чрез театър” към ЦУТНТ–гр. Разград


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница