Шарън винаги изглежда толкова уверена. Сякаш не се тревожи, че другите я критикуват. Чудя се дали е така с менДата15.10.2018
Размер88 Kb.
#88418
Стр. 20

Глава 2 - Аз и другите


Това са някои от мислите на Рита при разговора й с нейната приятелка Шарън.
“Шарън винаги изглежда толкова уверена. Сякаш не се тревожи, че другите я критикуват. Чудя се дали е така с мен.”
Сега уверен ли се чувстваш? Как можеш да изградиш своята увереност?

Стр. 21


В тази глава ще научите за:

 • прилагането на интерличностната комуникация, за да развивеш на по-ясна представа за самия себе си;

 • как по-голямата самоувереност може да развие самоуважението;

 • как внезапните преценки и стереотипите пречат на хората взаимно да се опознаят;

 • основите потребности на всички хора;

 • значението да бъдеш отзивчив, когато другите изпадат в стресови ситуации

 • значението на обратната връзка

Какво ще направиш, ако поискат да нарисуваш картина на самият теб? Само лицето ли ще нарисуваш? Ако е така, ще се усмихваш, или ще се мръщиш? Ако се нарисуваш в цял ръст, ще промениш ли нещо? Ще бъдеш ли по-строен, или по-пълен?

Да нарисуваш себе си така, както ти се вижда.ш, е по-лесно, отколкото да се нарисуваш през погледа на другите. Ти виждаш най-добрите и най-отрицателните си страни. Ще кажеш ли приятелски след като си видиш портрета: “Точно така изглеждам”? Ако е така, значи успешно си уловил онези външни характеристики, които останалите виждат.


За съжаление малко хора са в състояние да нарисуват реални картини на самите себе си. Вместо това по-голяма част от тях биха искали да се опишат с думи. Но дори и тогава те трябва да вземат много решения. Да опишат ли само най-добрите си страни? Да представят ли пренебрежителните характеристики? Какви думи ще ги опишат най-добре?

Откриването на “Аз”-ът у теб


В първа глава научихте, че интраличностната комуникация е общуване с теб или вътре в теб. Научихте, че може да е под формата на размишления, както и на разговор на глас със себе си. Вероятно сега прекарвате малко време да си говорите гласно. Както и да е; като повечето хора вероятно размишляваш много за междуличностните отношения. Как изглеждаш днес? Защо се разсърди на най-добрият ти приятел? Какво ще помислят приятелите ти, ако излезеш от играта? Тези мисли, които ти виждаш и върху които размишляваш, формират концепцията ти за твоето Аз.
Стр. 22
Картина - много художници, като Сезан рисуват собствени портрети , които ни дават представа за идентичността на художника и представата за собственото му Аз.

Осъзнай представата за самия себе си


Сега колко добре се познаваш? Опитай се да се опишеш на някого, който никога не те е виждал. Как ще отговориш на следните въпроси?

Неща, които другите могат да видят 1. Колко си висок?

 2. С какъв цвят и дължина е косата ти? Колко къдрава или права е косата ти?

 3. Какъв е основният цвят на очите ти? Някакви други цветове забелязват ли се?

 4. Формата на лицето ти заоблена, овална, квадратна, или триъгълна е?

Факти, които е възможно другите да не знаят за теб:

 1. Как е цялото ти име? Кръстен ли си на някого? Имаш ли прякор? Какъв е той? Как го получи?

 2. В кой град, държава и/или страна си роден? На коя дата? На каква възраст ще си след известно време?

 3. Колко роднини или приятели имаш?

Стр. 23

Особености и предпочитания, които другите не знаят: 1. Кое най-много те дразни у хората с твоя пол? А при представители от другия?

 2. Кое време от денонощието обичаш най-много? Защо? Ако можеше да избираш за себе си, всеки ден по кое време щеше да ставаш и да си лягаш?

 3. Кое е любимото ти ястие? Със зеленчуци? Салата? Питие? Десерт?

 4. Използвай скала от едно до десет, като десет е най-добрата или най-високата оценка. Класирай интересите ти във всяка една от следните области:

а/ животни/домашни любимци е/ партита/социални събития

б/ изкуство ж/ грижи за фермата

в/ компютри з/ готвене

г/ спорт к/ пътуване

д/ филми л/ риболов

Чрез интраличностната комуникация си изясняваш по-точно определени неща, които те касаят. Някои от отговорите вероятно са лесни. Други може да са отнели повече време, за да вземеш решение. Няма значение; всичките ти отговори би трябвало да ти помогнат, за са добиеш по-ясна представа за себе си.

Когато вече имаш ясна представа за собственото ти Аз, интраличностната комуникация може още повече да ти помогне. Например да решиш в кои неща вярваш и в кои - не, кои неща цениш и искаш и кои - не. Колкото по-добре се познаваш, толкова по-лесно ще определяш целите си. Тогава ще установиш, че трябва да постигнеш тези цели.
Осъзнай усещанията си

Усещането е процес на приемане на информация от заобикалящата среда чрез петте възприятие - зрение, слух, осезание, вкус и обоняние. Повечето хора изучават света чрез всички тях; следователно техните усещания са за това.

Съвкупността от усещанията ти и концепцията за твоят Аз са резултат от комбинацията на три основни източника

!. Физическите възприятия. Светът изглежда различно, ако например не можеш да виждаш или да чуваш. 1. Отговорите и реакциите на другите. Семейството, приятелите, предишни познанства ти влияят върху представата ти за света и за самият теб.

Стр. 24

Приятелски настроеното им поведение изглажда представата ти за самият теб. 1. Целият ти опит. Всяко ново преживяване разширява възприятията ти за света и за теб. Заобикалящата те всеки ден среда също има значение. Например ако живееш в изолирано, самотно място съвместните ти преживявания с други хора ще бъдат ограничени. Вероятно ще почувстваш този недостиг. Вероятно ще усетиш, че си неспособен да общуваш добре с другите поради липса на опит. Също така представата ти за света ще бъде по-скоро ограничена, отколкото по-широка. Богатото разнообразие от житейски преживявания предоставя повече възможности. Може да направиш по-рационален избор, ако ползваш информация /познание/ от източника /първа ръка/.

В процеса на интраперсонална комуникация ти развиваш по-добра представа за самоосъзнаване. Вземаш решаваш за нещата, в които вярваш, и в които не вярваш, цениш и не цениш, искаш или не искаш. Знаейки повече за себе си, можеш да си поставяш реалистични цели. Виждаш как сегашните ти умения и убеждения те ограничават. Виждаш също какво е необходимо да направиш, за да ги надминеш.

Изграждане на самоувереност и самоуважение


Една от целите на интраперсоналната комуникация е да ти помогне да си изградиш самоувереност - това е убеждението, че си способен да направиш правилно нещата. Първата стъпка е да откриеш какво можеш вече да правиш. Тогава можеш да опиташ с нови неща. С всеки нов успех си казваш: “Щом мога да направя това, значи мога да направя това също.” От първия път не винаги ще успяваш едно ново начинаие. Спокойно, чувствай се добре заради нещата, които вече си направил. Едно от необходимите изисквания за да остарееш, е точно този важен факт.

Самоувереността расте заедно със самоуважението. Самоуважението е оценката, която си даваш. Не винаги е лесно да я повишиш. Въпреки това, като експериментираш с нови начинания и успяваш, ще се почувстваш по-добре. След това ще имаш повече кураж, за да опиташ с други неща.

Като начало в работата върху твоето самоуважение можеш да си зададеш следните четири въпроса :


 1. Кое е нещото, което искам да променя в мен точно сега? Виж дали можеш да откриеш къде и кога е възникнал този проблем.

 2. Как мога да раздробя голямото задължение на по-малки? Разрешаването на голям проблем може да изглежда твърде трудно. Въпреки това, ако можеш да се справиш с малките части от голям проблем, може да успееш.

Стр. 25

Снимка - често членовете от семейството ти помагат при постигането на целите. Ако вярваш на членовете на семейството, вашите взаимоотношения, ще станат по-стабилни. 1. Как можеш да ми помогнеш при постигането на моята цел? Може ли някой член от семейството или приятел да ти помогна? Покажи им, че се нуждаеш от помощта им. Така ще им покажеш, че им вярваш. Винаги взаимното доверие укрепва по-силно взаимоотношенията.

 2. Сега ли е най-доброто време да работиш върху проблема? Времето е много важно. Може би искаш да се съсредоточиш върху промяната на някой аспект от моделите ти на поведение или изказване, но от училище са ти възложили важни домашни работи за следващата седмица. Ще почакаш, когато не си толкова натоварен, за да се заемеш със собственото си усъвършенстване.

Когато се харесваш и се приемаш, ще ти бъде по-лесно да общуваш с другите. Също така ще ги приемаш, без да си твърде критичен. В резултат на това ще си способен да изградиш по-стабилни, щастливи взаимоотношения с хората.

Самопредставата и езиковото общуване


Какво общо има между представа ти за твоето и един езиков курс? Повечето от нещата, които казваш и начина, по който ги казваш, са пряк резултат от мислите ти. Този езиков курс може да ти помогне в две насоки.

Стр. 26


Да изразиш себе си
Ако си срамежлив, вероятно ще се почувстваш неловко в нови ситуации. Може би не знаеш за какво да говориш, как да се представиш, или как да покажеш, че си заинтересуван.

Може би мислиш, че хората не се интересуват от думите ти. Вероятно усещаш, че често се изразяваш така, че останалите погрешно те разбират. Концепцията за собственото ти Аз влияе върху начина, по който се изразяваш. Този езиков курс ще ти помогне да развиеш ефективни средства за подобряване начина ти на изразяване - усъвършенствайки начина, по който откликваш на другите , си създаваш по-добра представа за себе си.

Преодоляване на сценичната треска
Сценичната треска е вид страх, който те засяга емоционално и физически. Ускорен пулс, влажни длани, сухи устни /симптомите/ не са само за хората, които излизат на сцената.

Ходил ли си някога на парти, където по-голяма част от хората са ти непознати? Или пък молил ли те е някои да говориш по телефона с човек, когото не познаваш? Подобни ситуации могат да предизвикат симптомите на сценичната треска. Изкарването на един езиков курс може да ти помогне да овладееш пристъпите на сценичен страх и - което може би е по-важно - да използваш емоционалната възбуда в твоя полза.

Сега е твой ред


 1. Интраличностната комуникация ти помага да се оцениш и да определиш целите си. В твоята тетрадка отговори на следните въпроси:

а/ На кого вярваш най-много? Ако трябва да решаваш важен проблем, при този човек ли ще отидеш? Обясни защо.

б/ Ако можеше да промениш нещо в себе си, какво би било то? Защо ще направиш това? Мислиш ли, че умереното напрежение ти влияе? Обясни.

в/ Според теб кое е най-голямото ти постижение. Защо е било толкова важно? Как се почувства, като го реализира?


 1. Направи две колони в тетрадката си - “Прекрасните неща в мен” и “Нещата у мен, върху които трябва да се работи”. След това напиши колкото се може повече характеристики.

Стр. 27

Изграждане на взаимоотношения


Приятелските връзки са много добър източник за учене, развлечение, емоции и подкрепа. Приятелите ни помагат в добри времена да живеем по-добре и да преодоляваме трудностите в лоши времена. Но приятелствата не възникват лесно. Хората трябва да работят върху едно взаимоотношение, за да прерасне от една обикновена връзка в напълно развито приятелство.

Среща с нови приятели


Прочети следния казус за двама човека, които се срещат:

Синди е на градското летище. Чака Карла, ученичка от Перу по програмата за училищен обмен. Поглежда отново снимката на Карла. Иска да се увери, че ще я разпознае. Ще я забележи лесно по големите й кафяви очи и дългата й черна коса.

Височина: 5 стъпки и три инча

Тегло:102 фунта

Възраст: 13 години

Хобита: конен спорт, плуване и четене

Жилище: Лима, Перу

Цел: да стане лекар

Родители: професор Джоаните Гордова-Виела /майка/

д-р Педро Виела /баща/

Това е всичко, което Синди знае за Карла. Все още усеща, че ще я хареса. И двете обичат да плуват, а Синди винаги е искала да язди кон. И двете ще бъдат в един специализиран клас, и двете искат да са лекари. Карла ще хареса ли САЩ? Ще иска ли да остане в семейство с три момчета и едно момиче? Ще се уплаши ли от санбернара им Като? Ще има ли добро чувство за хумор и ще може ли да се справи с момчешките подигравки? Ще могат ли лесно да говорят на английски?

Синди се чувства както повечето хора, които за пръв път се срещат с някого. Те се досещат как изглежда човекът, което се базира на информацията им за него. В случая на Синди тя е напълно убедена, че ще хареса Карла, но въпреки това е разтревожена за реакцията й към братята и голямото куче. Чувствата на Синди са смесени.

Стр. 28

снимка - създаването на приятели е първата стъпка към продължителната връзка. Трябва да се потрудиш, за да запазиш приятелството.


По-голямата част от междуличностната комуникация, базирана на взаимоотношенията с друг, започва с известна стеснителност. Преди всичко това важи за тези, които се срещат за пръв път. Повечето хора приемат другите малко по малко, постепенно. Изпитват известно съмнение и лесно могат да “избягат”, ако нещата не вървят добре.

Поведението ти при среща влияе върху новото взаимоотношение. Приемаш, че срещата с хора е добър пример, от който можеш да извлечеш нещо ново.От всеки, с когото се срещнеш, можеш да научиш нещо ново за хората въобще. Може би ще научиш нещо за всеки и за себе си.

От друга страна можеш нищо да не спечелиш, ако си отрицателно настроен - “Няма да ме одобрят.” “Вечерта ще бъде скучна”. Вероятно няма да си прекараш добре, ако мислиш така. Други поведенчески проблеми могат да се отразят неблагоприятно върху първата среща - правенето на внезапни преценки и стереотипите.

Бързите преценки


Твърде често хората преценяват набързо останалите. Като изхождат от много малко информация, някои решават да бъдат приятелски или враждебно настроени. Тези преценки са резултат от:

 • вербални послания - “Толкова бавно говори, че самият той трябва да е бавно загряващ”.

 • гласови послания - “Смее се през цялото време - трябва да е глупава.”

 • невербални послания - “Винаги се облича по последния вик на модата; сигурно е ужасен човек.”

Стр. 29

Стереотипите са погрешни обобщения или концепции, изведени от малко на брой и прибързани факти. Например хората понякога приписват черти на група от хора - “И шестте ученика се държат детински.” Разбира се повечето стереотипи са с отрицателен отенък. Ако причислиш някого към определен стереотип, може би никога няма да мислиш за него позитивно. Стереотипите са резултат от: • вербални послания - “Използва големи, дълги думи. Тя е по-умна, отколкото забавна.”

 • гласови послания- “Гласовете им на записа бяха толкова високи; сигурно са деца.”

 • невербални послания - “Щом като са с червени коси, имат лош характер.”

Твърде често първоначалните впечатления остават за продължителен период от време. Ако са отрицателни, ще попречат на всякаква бъдеща комуникация- Ето защо избягвай да правиш прибързани изводи; същото важи и застереотипите. Никога не изграждай мнението си за хората след една среща. Вместо да търсиш у хората отрицателните им черти, открий уникалните им качества. Търси общи гледни точки или опит, интереси, които ви допадат и на двамата. С други думи изчакай новите взаимоотношения да се развят.
Изграждане на стабилни взаимоотношения

Създаването на приятели е първата стъпка към стабилното взаимоотношение. Веднъж след като имаш добър приятел, трябва да положиш усилие да запазиш това приятелство. Защо някои приятелства продължават цял живот, а други няколко месеца? Междуличностната комуникация - или липсата й - оказват влияние. Когато хората разговарят, взаимоотношенията обикновено продължават да съществуват. Преустановяването на комуникацията сигнализира често за края на една връзка. Следващите страници съдържат някои съвети за поддържане стабилността на едно взаимоотношение.

Разпознай потребностите
Всеки има някакви потребности. Какво ти е нужно? Знаеш ли какво е нужно на приятелите ти? В общи линии потребността на всички хора е да бъдат потребни, нужни. Впрочем това е само една потребност. Хората също разделят потребностите, както ще видиш от списъка на стр. 30.

Стр. 30


снимка - приятелите си помагат - това значи да им правим комплименти, когато заслужават.

 • необходимост от удоволетворяване на физическите потребности

 • потребност да бъдеш здрав и активен

 • потребност от сигурност и стабилност

 • потребност от поставяне и постигане на личните цели

 • потребност от комуникация

 • потребност да имаш вяра и надежда в бъдещето

 • потребност от положителни преживявания

Добрите взаимоотношения могат да удоволетворят голяма част от тези потребности. Впрочем много хора вярват, че печелят нещо от поддържането на сигурни взаимоотношения. В тези случаи обикновено те се стремят да ги укрепят.

Въпреки че хората имат еднакви базови потребности, твоите са по-разгърнати в някои области, а на приятелите ти - в други. Като осъзнаеш тези различни потребности, ще ти бъде по-лесно да помагаш на себе си и на другите.

Помагай
Междуличностната комуникация ще се подобри, ако се научиш да помагаш на другите - т.е. да правиш искрени комплименти, когато са заслужени; критиката към другите трябва да е позитивна, а не негативна. Избягвай коментари, които ще наранят другите или ще са в ущърб на представата за тяхното Аз.

Стр. 31


Отворени към света и към себе си

Великото балансиране


Могат ли различните хора да се разделят на две групи? Някои експерти противопоставят два противоположни типа личност - екстровертни и интровертни. Тези от първата категория са насочени към външната среда и са най-щастливи, когато са заобиколени от хора, действие. На хората от втората категория им допада да размишляват и да се наслаждават на самотата и на вътрешния живот.

Тези два типа поведение се забелязват дори при новородените. Екстровертните бебета плачат, когато се събудят. Нужен им е външното въздействие, за да бъдат приспани или да им се говори. Интровертните бебета са спокойни, когато са в будно състояние. Въпреки че обичат да им се обръща внимание, им харесва да са сами.

Ще продължим с образците на поведение, като ги представим от различни гледни точки. Джули - на 13 г. - и Грег - на 16 - са брат и сестра. Екстровертната личност на Грег го мотивира да се включва в училищни инициативи, а в къщи да организира братята и си сестрите при провеждането на баскетболни игри. Понякога му е трудно да включи Джули. Тя предпочита да чете книга, да свири на китара, или да говори с приятел.

С течение на времето Грег и Джули ще постигнат това, което експертите наричат “психическо равновесие” - т.е. една окончателно завършена екстровертна или интровертна личност се опитва да уравновеси нейния/неговия особен тип личност. Грег, на когото не му допада непрекъснатото търсене на подходящ човек, ще открие ценното за него в случаен приятелски разговор. На Джули ще й хареса да свири на китарата и да пее около игрището.

Търсенето на психическо равновесие се улеснява от факта, че във всеки се съдържат черти от екстровертната и интровертната личност. Сега разбираме защо интровертната писателка Карън, която е работила в къщи, е наела офис. Въпреки че работи сама, тя иска да чувства живот около себе си. Разбираме също защо екстровертният продавач Доуг обича да прекарва самотен уикенда, като ходи на риболов.

Стр. 32


Бъди чувствителен
Всеки от време на време трябва да се справя със стресови ситуации. Добрият приятел винаги се интересува от случките, които засягат неговите приятели. Тези случки включват:

         • страдания в резултат на болест или нараняване на тялото

         • страдание в следствие загубата на човек - смъртта на обичан човек или раздялата с близък приятел

         • разминаване с очакванията на другите, например късното прибиране в къщи или изоставянето на приятел

В стресови ситуации хората обикновено се нуждаят от особена помощ и разбиране. Ето защо е важно да обръщаш внимание на хората, които изпадат в подобно положение. Това е особено важно, ако искаш връзката да продължи да съществува.

Направи обратна връзка


“Знам, че приятелите ми харесват какво правя. Само желая да го споделят.“ Казвал ли си някога това? Чул ли си другите да го произнасят? Дори и да имаш добра работа, ще се почувстваш по-добре, ако някой друг го забележи и го сподели с теб. Спомни си, че е така с приятелите и семейството. Също като теб и те искат да бъдат оценени.

Според много хора всеки знае как да цени и да бъде симпатичен на останалите. Това не е вярно. Някои никога не са се учили как да правят и да получават любезно комплимент. Други хора умишлено избягват човек, който споделя собствените си проблеми, защото не знаят как да изразят загрижеността си.

Следните твърдения представляват примери за думите, което можеш да споделиш, за да изразиш преценка или симпатия.

За изразяване на комплимент или лично признание:         • Знаеш какво точно да кажеш, за да предразположиш хората.

         • Поздравления - спечели състезанието!

         • Обявите ти за танците бяха ужасни!

         • Ти си един от най-милите хора, които познавам.

         • Това беше много добър удар. Наистина страхотен!

         • Много ти благодаря за помощта. Наистина я ценя.

За изразяване на разбиране или лична загриженост:

         • Чух, че вуйчо ти е много болен, за което много съжалявам.

         • Всички мислим за теб. Надяваме се, че скоро ще се почувстваш по-добре.

         • Моля те ми кажи, ако има нещо, с което мога да ти помогна.

         • Липсваш ми. Чакам с нетърпение да се върнеш в училище.

Развиване на взаимно уважение
За да е успешна една междуличностна комуникация, хората трябва взаимно да се уважават - т.е. да разбират и да одобряват гледните си точки. Това също значи да уважаваш убежденията, постиженията, знанията, уменията или външността на някого. Във връзка със самоуважението е необходимо да избягваш да преценяваш защо някой е направил или казал нещо. Причината за поведението му се знае само от него. Също така не трябва да тълкуваш постъпките на другите хора по начин, по който ти би действал в същата ситуация. Преценяването на хората според собственото ти поведение е несправедливо спрямо тях и теб.

Стр.34


Подобряване на взаимоотношенията
По-голяма част от навиците не са осъзнати. Правим някои неща, без да се замисляме, което може да засегне взаимоотношенията ни с приятелите. Осъзнаването на действията ни може да подобри взаимоотношенията ни.

Често срещани навици, които трябва да се избягват:

Налагане в разговора. Трима човека седят в каенето. Единият говори през цялото време толкова високо, че останалите не могат да вземат думата. Като че ли са ограничени. Случвало ли ти се е някога? Бъди сигурен, че разговаряш с всички. Можеш да включиш останалите по два начина - да им зададеш въпрос или да ги попиташ за мнението им; така ще бъдеш съпричастен към тях и техните потребности.

Гледаш в друга посока. Говориш на някого. Изведнъж той вече не гледа към теб - хвърлил е поглед през рамото ти и наблюдава нещо или някого зад теб. Какво би направил? Очевидно този човек вече не те слуша. Когато говориш с хора, гледай ги директно в очите. Така ще им сигнализираш, че се интересуваш от тях и от думите им.

Стр.35

Прекъсваш непрекъснато.Някои хора винаги прекъсват другите поради една от следните причини - или събеседникът иска да изкаже своето несъгласие, или е нетърпелив и иска да завърши по-бързо изказването на говорещия. Нито една от двете причини не е приемлива. Ако искаш да прекъснеш някого, спри и кажи:”Извинявай, продължи си мисълта”. Изчакай събеседникът ти да свърши.


Много кратко се приказва. Успешно е при започване на разговори, особено при непознати. По този начин хората се предразполагат за междуличностната комуникация. Но сами по себе си краткият разговор не, развива връзката. Опитай се да научиш нещо за интересите на събеседника и говори за това. Също така не трябва да запълваш с думи всеки момент тишина - тя не сигнализира непременно за края на една комуникация.
Говориш твърде високо. Вземай предвид хората от и извън твоето обкръжение. Високият говор или смехът, особено на обществени места, казват: “Гледайте ме!” Контролирай тона и тембъра на гласа си не само от учтивост към страничните хора; освен това събеседниците ти няма да изпаднат в затруднено положение нежеланото внимание.

Твой ред е сега.
         1. Преподавателят ще раздели класа на малки групи. Всеки ученик ще разкаже за един от първите му добри приятели и как е възникнало това приятелство. След това всяка група ще сравни и ще обсъди доводите на своите членове. Всяка група ще си направи списък с необходимите неща за изграждането на една стабилна връзка, който ще представи пред класа.

         1. Рекламите често съдържат стереотипно поведение. Намери в списания възможно най-много подобни реклами и ги донеси в клас. Обсъдете кои елементи от рекламите проектират стереотипното поведение. Защо мислиш, че стереотипите се използват?

Стр.36

Резюме
Ще опознаеш себе си чрез интраличностната комуникация или общуването със твоето Аз. Нещата, които виждаш, и за които мислиш, изграждат представата за твоето Аз. Интраличностната комуникация може да ти помогне да осъзнаеш усещанията ти и да имаш доверие в себе си. По-голямата вяра у теб, ще увеличи самоуважението ти, оценката, която даваш за теб. Така ще ти е по-лесно да общуваш с другите. Този езиков курс ще ти помогне да разбереш и да изградиш концепцията за твоето Аз. Ще ти помогне да изразяваш себе си и да осъзнаеш сценичната треска.

Понякога е трудно да се срещаш с други хора. Въпреки това си има и положителни страни. За да има позитивни резултати, трябва за начало поведението ти да е положително. Прибързаните преценки и стереотипите пречат на развитието на взаимоотношенията. Ето защо е необходимо повече време да отделиш, за да напредне връзката.За да изградиш продължителна връзка, трябва да признаеш потребностите на другите. Бъди чувствителен и отзивичив, когато другите изпаднат в стресови ситуации. Прави обратна връзка и развивай взаимното уважение. Бъди сигурен, че всеки взема участие в разговора. По време на разговора гледай директно в очите и не прекъсвай говорещия. Не говори прекалено кратко време и твърде високо.

Проверка
Интраличностна и междуличностна комуникация1.Използвай общуването със себе си, за да устойностиш концепцията за твоето Аз и да изградиш вяра у теб.

         1. Изгради доверието у теб, за да се уважаваш повече.

         1. Избягвай да правиш прибързани преценки за хората.

         1. Спомни си, че стереотипните хора пречат на развитието на връзката.

         1. Бъди съпричастен и помагай на другите.

         1. Спомни си значението на положителната обратна връзка; всеки обича да бъде ценен.

         1. Гледай директно говорещия, не го прекъсвай.

         1. Избягвай прекалено краткия разговор.

         1. Обърни внимание дали говориш високо.

Речник
Дефинирай всеки термин с пълно изречение - взаимно уважение, концепция за Аз-а, вяра в Аз-а, самоуважение, стереотипи.
Въпроси

         1. Дай определение на концепцията за Аз-а

         1. Обясни как интраличностната комуникация може да промени концепцията ни за твоя Аз.

         1. Обясни как можеш да изградиш вяра у теб.

         1. Каква е разликата между интерличностна и интраличностна комуникация?

         1. Как поведението ти при срещи ще се отрази върху взаимоотношенията ти с твоите събеседници?

Стр. 38

         1. Открий две грешки, които хората правят, когато се срещат с други. Какво можеш да направиш, за да ги избегнеш?

         1. Посочи пет основни потребности на всички хора. Защо е важно за теб да си запознат с тях?

         1. Посочи три стресови ситуации в нечий живот.

         1. Обясни защо е важно да правиш положителна обратна връзка с твоето семейство и приятели. Защо мислиш, че на някои хора им е трудно да изразяват симпатия?

         1. Посочи три навика, възпрепиятстващи развитието на връзката.

Обсъди с учениците


         1. Опиши три основни източника, чрез които развиваш възприятията ти и концепцията за твоето Аз. За всеки източник дай по три или четири примера. Обсъди по какъв начин тези специфични примери засягат твоите възприятия и концепцията за твоето Аз.

         1. Обсъди значението на точния момент за вземане на решени, което е необходимо за развитието на самоуважението. Има ли случаи, когато е подходящо отлагането при вземането на решение? А случаи, в които отлагането не е препоръчително?

         1. Дай определение за сценична треска. Опиши случаи, когато ти или някой друг е страдал от това.

Критично мислене


         1. Разбиране. Направи разлика между някой, който подкрепя приятел и някой, който никога не се съгласява или изразява лично мнение.

         1. Анализ: Помисли дали не си преценил някого твърде прибързано и след това си променил мнението си. Посочи доказателство, на което се основава първоначалното ти заключение. Посочи доказателство, въз основа на което си променил мнението си, когато се срещнахте по-късно.

Стр. 39

Дейности
В клас         1. В малки групи направете реклама, която съдържа стереотипна характеристика. След това за същия продукт създайте реклама без стереотип. Разяснете ги на класа.

         1. Помисли за приятелство, което си имал и отговори на въпросите:

а. Какво спечели от това приятелство?

б. С какво допринесе за него?

в. Какво направи, за да поддържаш връзката отворена?

г. Съществува ли още приятелството и защо ? Защо не съществува?

Сравни отговорите с тези на съучениците, за да разбереш как да укрепиш и поддържаш приятелството.


         1. Посочи пет черти, които цениш най-много у приятелите ти. Когато всички приключат, сгъни листа и го предай на преподавателя. От тях той ще избере произволно четири и ще напише характеристиките на дъската. Класът ще ги обсъди. Кои най-често се повтарят? Колко от тях са в твоя списък?

         1. Често хората правят красиви неща, които остават незабелязани. За всяка от посочените ситуации направи списък от неща, които би казал, за да изразиш засвидетелстваните към теб уважение и любезност.

а. Брат ти или сестра ти са почистили твоята стая и можеш да станеш детегледач.

б. Родителите ти се отказват от почивката си и ти можеш да отидеш на летен лагер с приятели.

в. Персоналът в кафенето прави пресни корабии, макар че е по-лесно да се купят.

г. Заради счупен глезен ходиш с патерици и по-голямата ти сестра ти предлага да те вземе от училище.

Стр. 40

Извън класни занимания
         1. Използвай скала от 1 до10, като десет е най-високата положителна степен и определи твоето самоуважение. Направи списък с начините, чрез които можеш да го увеличиш. Можеш ли да раздробиш една голяма задача на малки? Хората, които познаваш, могат ли да ти помогнат при постигането на целите ти? Кое е най-доброто време за изпълнение на една задача?

         1. Някога преценявал ли си прибързано няколко? Това било ли е пречка за приятелство? Напиши два абзаца в тетрадката ти - в първия обясни първоначалните ти впечатления за човека, а във втория - как времето е променило това мнение.

         1. В списание или вестни намери карикатура на някого с ниско самоуважение. Залепи го в тетрадката ти. Под него посочи възможно най-много причини за това. Напиши четири или пет съвета за подобряване на самоуважението.

         1. Намери възможност при следващия ти приятелски разговор да направиш комплимент или да изразиш загриженост. Помисли си как ще отговори приятелят ти. Той/тя по-добре ли се чувства? Запиши си го в тетрадката. Опиши как се чувстваш, когато си загрижен за другите.

         1. Помисли си за нещо, което наистина искаш да правиш, но не ти достига увереност. Може би искаш да участваш в училищната игра. Може би искаш да пееш соло на концерт в училище. Напиши в тетрадката ти всички положителни неща у теб, които оправдават амбициите ти. Ако си се убедил, че можеш да осъществиш желанието си, действай.

Стр. 41

Проект към главата


Донеси в клас поне две реклами от различни списания. Всяка една от тях е за продукт, който трябва да удоволетвори една от основните потребности, посочени на стр. 30. За всяка една потребност учителят ще избере една или няколко реклами.

След това преподавателят ще раздели класа на групи от 5-6 човека и ще раздаде по две реклами на всяка група. Обсъдете за всяка от тях каква концепция за Аз-а е представена чрез участниците в рекламата и начините, по които рекламата въздейства върху самоуважението на хората. Рекламите съдържат ли стереотипи? Ако е така, те положителни или отрицателни са?След като всяка група анализира предоставените й реклами, трябва да представи информацията пред класа. След това той прави списък на общите изводи към анализираните реклами.
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница