Ще пресрещне погледите на един френски географ на градовете и един български архитект-урбанистДата25.10.2018
Размер29.94 Kb.
#98575
9 ноември 2015 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 16.30 часа)


Съдържание:


www.bnr.bg 1

www.bnr.bg 2
www.bnr.bg, 09.11.2015 г.

http://bnr.bg/horizont/post/100623895/gradat-prez-2050-debat-vav-frenskia-institut-ot-cikala-sreshti-na-badeshteto-shte-sreshtne-poziciite-na-frenskia-geograf-na-gradovete-mishel-luso-i-balgarskia-arhitekt-i-urbanist-mincho-nenchev
Френският институт продължава "Срещите на бъдещето"
Градът през 2050?
Ще пресрещне погледите на един френски географ на градовете и един български архитект-урбанист
Това е темата на дебата тази вечер във Френския институт с Мишел Люсо, географ на градското пространство, и Минчо Ненчев, архитект, преподавател по урбанизъм в УАСГ.

Представяме мини версия на тези дебати в ефира на Хоризонт до обед в деня на живото събитие.

Днес вечерта обаче френският учен ще бъде в Лион, защото заради стачката на Луфтханза не успя да стигне до София, а сега в студиото заедно с проф. Минчо Ненчев е Жан-Жак Сегара - който отговаря за научната програма на Френския институт и съответно за програмата от дебати Срещи на бъдещето.

„Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които обсъждат предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

Срещите на бъдещето се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно - да ни отчуждят.
Звуков файл
www.bnr.bg, 09.11.2015 г.

http://bnr.bg/post/100623776
Градът през 2050?“ - още една от „Срещите на бъдещето“ на Френския институт
„Градът през 2050?“. Това е темата на дебат, който ще се проведе тази вечер във Френския институт в София. Той е част от поредицата дискусии „Срещите на бъдещето“, които акцентират върху предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

По време на публичният дебат, озаглавен ‘‘Градът през 2050?‘‘ Мишел Люсо - географ на градското пространство и Минчо Ненчев - архитект, преподавател по урбанизъм в УАСГ, ще представят своите гледни точки по темата за еволюцията на градската среда през 21-ви век. Мишел Люсо ще направи това от Лион, тъй като не успя да пристигне в София, заради стачката на „Луфтханза“.

„Срещите на бъдещето“ се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно - да ни отчуждят.

Часове преди дискусията в предаването „Хоризонт до обед“ участваха архитект Минчо Ненчев и Жан-Жак Сегара, който отговаря за научната програма на Френския институт.

Това, което обяснява интересът на Френския институт в България към тази тема, е защото ние стартиране от констатицията, че науката определя нашето бъдеще и средата, в която ние се развиваме. Първо, тя ни позволява да разбираме по-добре явленията, конкретно с климатичните промени. На второ място – развитието на науката и напредването във всичките тези технологии ни подтикват към ново поведение и отношение в ежедневието си към това, което се случва. Бих цитирал всички изследвания и този напредък, който се извършва в медицината, което ни позволява да си мислим, че в бъдеще животът ни ще бъде много по-дълъг, много по-хубав, много по-качествен. Бихме могли да приведем като пример развитието на дигитализацията, което също ще ни позволи да направим скок напред, заяви Жан-Жак Сегара.

Той посочи, че голяма част от населението днес живее в градовете и затова трябва да се интересуваме как се развива градската среда.

Хората ще превъзмогнат голяма част от различията си и ще съумеят да преосмислят класическите ценности на градската среда, смята архитект Минчо Ненчев:

Ние искаме нещата да се случват много бързо. Като победителки на конкурс за красота. Какво ще правим, ще се борим за мира, ще искаме едни големи пространства. Всичко това е лесно осъществимо, ако по нов начин управляваме града.Според него само за пет години София може да стане много по-зелена, като се задължат всички, които са проектирали ландшафтни проекти, заедно с инвестиционните проекти, да ги осъществят.
Звуков файл
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница