Шефът на здравната каса в Ловеч сгазил 5 закона, пускат го вкъщистраница1/7
Дата08.05.2018
Размер463.45 Kb.
#67937
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

20.03.2018
Национални вестнициШефът на здравната каса в Ловеч сгазил 5 закона, пускат го вкъщи


Прокуратурата го вини за 1 млн. лв. той се разплака

Росица ХРИСТОВА

24 часа  стр. 8  

Шефът на здравната каса в Ловеч д-р Антонио Маринов бе пуснат под домашен арест от съда в понеделник. Магистратите се съобразиха с молбата на Маринов за по-лека мярка, за да можел да се грижи за болната си майка. Те взеха предвид и чистото му съдебно минало.

Според окръжната прокуратура в Ловеч той е нарушил 5 закона, като издал разрешително на частната болница "Кардиолайф" през октомври м.г. и така ощетил касата с 1 млн. лв.

Прокурор Румен Петров настоя за постоянен арест на доктора и посочи, че не е съществувала спешна необходимост от откриване на ново лечебно заведение.

Договорът с "Кардиолайф" бил в нарушение на Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г., според който не може да се сключват договори с нови здравни заведения, които да се финансират през текущата година и които не са включени в областната здравна карта. Освен това контрактът не бил заверен от юрист и контрольор на РЗОК - Ловеч.

"Такава необходимост е имало, тъй като държавната болница вече не е можела да поема лечението на пациенти с кардиологични проблеми", контрира адвокат Румен Константинов. Според него клиентът му, преди да подпише договора, го изпратил в Надзорния съвет, който го одобрил.

На излизане от съдебната зала Антонио Маринов се разрида и отказа коментар. Той е бил задържан навръх рождения си ден. Директор на РЗОК е от 1,5 г. след спечелен конкурс.

Проверяват болници още 10 дни


24 часа  стр. 8  

"Възможно е министри или зам.-министри да бъдат разследвани за злоупотреби в лечебни заведения", каза в понеделник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в Шумен. По думите й проверката ще приключи до края на март. "Ще се разследва дори и дейността на длъжностните лица от съответната регионална здравна каса или министър или зам.-министър, който е дал разрешение за осъществяване на медицински дейности при дублиращи функции с тези, с които се занимават общинските болници", посочи Арнаудова.Осъдиха лекар за смърт на дете след вадене на сливици


24 часа  стр. 8  

На 2 г. условно и 2 г. лишаване от право да упражнява професията си бе осъден лекар заради смъртта на 4-годишно момиченце, починало след вадене на сливици, реши Върховният касационен съд.

Д-р Михаил Маджунов беше подсъдим, че през декември 2010 г. в ИСУЛ "причинил смъртта на Гергана Илиева поради немарливо изпълнение на задълженията си". Детето умира на 23 декември 2010 г.

На 16 декември Гергана получила кръвоизлив, но лекарят не поставил адекватна диагноза и я изписал да се лекува вкъщи.

Освен Маджунов подсъдими за смъртта на Гери бяха още трима лекари. По 6 месеца условно получиха Юлиян Рангачев и Иглика Станчева от Софийския градски съд. Четвъртият - анестезиологът Иван Табаков, бе оправдан. Маджунов, Рангачев и Станчева бяха осъдени да платят общо 100 хил. лв. кръвнина. Те са я изплатили.
За 16-и път „24 часа” отличи хората с големи сърца

Достойните благодарят от учителите до Вселената


Бойко Борисов връчи големия приз на младежи, обучили безплатно стотици във Враца Специални отличия за турската архитектка, реставрирала българския храм в Истанбул, и за Димитър Бербатов и неговата фондация

24 часа  стр. 2-3, 4  

Доброто има много лица и това се видя на церемонията "Достойните българи на годината" вчера.

35 души спасявали, помагали, дарявали, отстоявали справедливи каузи, бяха отличени на 16-и път в проекта на "24 часа", превърнал се в кауза на медията.

Тя бе в препълнената зала на Военния клуб в София. Основен партньор в наградите "Достойните българи" за 5-а година е "Мтел".

В проекта участват фондация "Нашият дом е България", "Трейс Груп Холд", "Алианц България", "Геотехмин", Първа инвестиционна банка, "Лукойл".

На кого благодарите, бе въпросът, който "24 часа" и БНТ зададоха наградени и награждаващи. Най-често те изразяват признателност на:

- своите майки и бащи,

- на семействата си,

- на децата си,

- на учителите и училищата си,

- на родината.

Един от отличените - отец Андон Шавулев, благодари на Господ, а Емилиян Кадийски - "на Вселената, защото ме свърза с всички хора и възможности, които имам".

Голямото отличие -копие на златния ритон от Панагюрското съкровище, бе връчено от министър-председателя Бойко Борисов на Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев, инициатори и двигатели на "Враца софтуер общество". С безплатни курсове те дадоха възможност на стотици млади хора да започнат престижна работа. Новите програмисти се включват в най-бързо развиващата се индустрия в страната, без да напускат Враца. Тяхната мисия е чрез качествено образование да дадат възможност за платена работа и във Враца. Благодарности към трите момчета отправи и кметът на Враца Калин Каменов, който бе дошъл в залата за подкрепа с обувки в кал заради огромните наводнения във Враца. (Виж на 7-а стр.)

"Благодаря, че сте в България и сте останали във Враца", каза им Бойко Борисов

"Горди сме с вас, да сте живи и здрави", пожела им още премиерът.

"Тяхната академия е пример за цялата страна", каза кметът Каменов.

Шефът на културната комисия на Народното събрание Вежди Рашидов пък връчи специална награда на турската архитектка Фикрие Булунмаз. (Какво каза Вежди Рашидов - на 15-а стр.)

7 години тя ръководи реставрацията на българския храм "Свети Стефан" в Истанбул. Рашидов предложи г-жа Булунмаз да получи държавно отличие за Желязната църква. В знак на уважение за стореното добро дойдоха посланикът на Турция в България д-р Хасан Улусой и посланикът на България в Турция г-жа Надежда Нейнски.

"Аз изпълних своя професионален дълг с реставрацията", каза Булунмаз и изрази надежда, че скоро ще бъде подписан договор, който да улесни реставрацията на паметници, между България и Турция.

Отличието "Достоен българин" - специален медал и грамота, получиха и съучениците и учителите на 12-годишния Любчо от столичното 125-о училище. Те събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия учебен ден, за да може Любчо да продължи да ходи на училище заедно с тях. Учениците освен това са "осиновили" ръкопис на Софроний Врачански в Националната библиотека, и са събрали пари за реставрацията му. Наградата получиха Венелина Николова, Магдалина Петрова, Валери Иванов и Рая Костадинова. Те бяха отличени от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тя връчи наградата и на Мария Савкова от Би Ти Ви. "За мен е изключително приятно, че първите три примера от днешната церемония са от сферата на образованието и културата

Само чрез тях можем да напредваме бързо", каза Фандъкова.

Каскадьорът Тодор Лазаров, с над 120 филма зад гърба си, издирва изпаднали в беда хора. Прави фондация, която свързва нуждаещи се и всеки, който иска да им протегне ръка. Неговото отличие за "Достоен българин" бе връчено от актьора Любо Нейков. "Виждаме малките белези, че сме обединена нация.

Това е заразно добро и така можем да си спасим държавата", каза Любо Нейков. "Доброто ще победи. Чувствам се силен, защото съм българин", каза Лазаров.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев награди старши комисар Димитър Машов, директор на ОД на МВР - Велико Търново, който от 2 г. провежда активна кампания срещу телефонните измами, и жандармериста Пламен Петров от Варна - докато е в почивка, той задържа телефонен измамник.

Румен Бахов от Нова тв също получи своето отличие от вътрешния министър.

"Светът е оцелял, защото има добри и достойни хора. Добрите дела са повече от лошите", заяви на церемонията Валентин Радев.

Отец Андон Шавулев от Благоевград е единственият духовник у нас, който освен расото слага и боксови ръкавици. От близо 40 г. той тренира младежи в неравностойно положение. Той бе отличен заедно с 18-годишния Величко Донков от Дома за деца, лишени от родителски грижи, в Стара Загора. Величко намери чанта с пари и документи и без да се колебае, я предаде. Техните отличия връчи генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

"Като представител на църквата и на спортната общественост на Благоевград искам да благодаря на министър-председателя, защото по време на втория му мандат Благоевград получи изключителен плувен и спортен комплекс", заяви отец Шавулев при получаването на отличието.

"Правенето на добрина е създаване на смисъл", каза Константин Каменаров.

Юлиян Юлиянов и Любослав Веселинов спасиха две сестри от удавяне, въпреки че и двете момчета не могат да плуват.

Силва Зурлева, член на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп", връчи отличия на тях и на бизнесмена Красимир Христов, който ремонтира безвъзмездно жилището на незрящо семейство от Благоевград.

Българинът Мирослав Тодоров стана герой в Турция, след като спаси дете от удавяне в басейн в град Елазъ. Неговото отличие бе получено от жена му Валерия Симеонова. Връчи й го Венелин Петков, директор "Новини, актуални предавания и спорт" на Би Ти Ви медия груп. Той награди и коледарчетата на Момчиловци Константин Христов и Румен Куков, които дариха над 900 лв. за 7 семейства, останали без дом заради пожар точно преди Коледа.

Здравният министър Кирил Ананиев награди д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от Велико Търново, които направиха успешна кампания за популяризиране на донорството. "Истински съм щастлив, че между достойните българи има две лекарки от Велико Търново. Днес поставяте една много важна тема - за донорството - това е даряване на живот

Когато един човек няма надежда, той може да я даде на много други хора. Трансплантациите и донорството дават на хиляди хора шанс за живот. Около 1200 души чакат своите спасители", каза Кирил Ананиев.

Митко от село Вълчан дол със сестра си Лили сам гледа болните си родители. Съучениците му от с. Давидково събраха пари за обувки и така момчето отново ходи на училище. За това те бяха отличени от акад. Антон Дончев.

Писателят отличи и кметицата на с. Давидково Севда Чолакова, защото селото даде подслон на 20 души от Ихтиман, дошли в Родопите.

"Доброто и достойнството са гръбнакът, който държи главата ни изправена. Благодаря на тези добри хора", каза им Антон Дончев.

За първи път в 16-годишната история "24 часа" си позволи да отличи свой журналист като достоен българин. Това е Бойка Атанасова - кореспондент на вестника в Гърция. Тя помогна на Иво Богданов, който излежа несправедлива присъда от 7 г. в затвора, да излезе на свобода.

Заедно с нея от името на предаването "Малки истории" на БНТ награда взе и Ирен Леви. Певецът Орлин Павлов награди Бойка и Ирен.

Димитър Бербатов взе отличие за създадената от него фондация. Вече 10 г. той подпомага младите хора да развиват своите дарби и им дава шанс да ги споделят със света. (Какво каза той - на 15-а стр.)

Това специално отличие връчи главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. "Тази награда закъсня с 5 г. Защото Бербатов не иска да прави своята благотворителност публична. Димитър Бербатов подпомага талантливи деца абсолютно безкористно от десетилетие. Това е неговата кауза и той наистина е добър човек", каза главният редактор на "24 часа".

***

Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" на "Мтел":

Кристиян е доказателство, че на всяка възраст можеш да правиш добро

Илияна Захариева - директор "Корорпоративни комуникации" на "Мтел", връчи отличие на 8-годишния Кристиян Иванов от Харманли. Той пръв хвана кръста в леденото хоро на Богоявление и веднага дари наградата си на онкоболно дете. Така помогна за лечението в чужбина на 6-годишния Ангел Гачев.

"За мен е чест и отговорност за пета поредна година да съм на тази сцена, защото от толкова години ние подкрепяме една от най-стойностните инициативи според нас в България. Да, сигурна съм, че има много такива като Кристиян и другите на тази сцена. Важното е, че голяма част от тях вече не са анонимни, служат като пример. Кристиян е доказателство, че възрастта не е пречка, напротив, всички може да се поучим от неговата постъпка. Поздравления за него, за родителите му, които са го възпитали така добре", каза Захариева.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница