Шерлок Холмс: книги, филми и сериалиДата09.11.2017
Размер66.1 Kb.
Шерлок Холмс: книги, филми и сериали

Всеки е чувал за невероятните истории за детектива Шерлок Холмс и неговия най-добър приятел Джон Уотсън. Дали сме чели за тях в книгите на Сър Артър Конан Дойл или сме гледали филмите и сериалите няма значение. Знаем само, че няма да забравим за тях.

Авторът

Сър Артър Конан Дойл е роден на 22 май 1859 г. в шотландския град Единбург, в семейството на Чарлс Алтамънт Дойл - архитект и художник. Той е 3-то поред от 10 деца. Баща му страда от психическо заболяване, дълги години се намира на лечение далеч от семейството и умира през 1893 г. Голямо влияние в живота на Артър оказва майка му Мери Фоли. От нея той наследява интереса си към рицарските традиции, подвизите и приключенията. Конан Дойл казва: „Истинската любов към литературата, склонността към съчинителство съм взел от майка си“.Упорит и прилежен студент — такъв е портретът на Конан Дойл в Единбургския университет (1876 - 1881), където следва медицина. Същевременно през октомври 1879 е отпечатан негов разказ. Преди последната година в университета той заминава на плаване като лекар на китоловен кораб в арктически води. През 1881 година Конан Дойл получава университетска диплома на бакалавър по медицина. В периода 1882 - 1890 опитва да започне лекарска практика, но е без особен успех.

От 1891 г. Конан Дойл изоставя лекарската професия и основното му занятие става литературата. Търсейки герои за своите произведения, той си спомня за преподавателя си от университета Джоузеф Бел, който често изумявал студентите със своята наблюдателност и умението си с помощта на „дедуктивния метод“ да разплита и най-сложните житейски загадки. Така се появява знаменития Шерлок Холмс, който донася на автора си световна известност.

През 1885 г. Конан Дойл се жени за Луиза Хокинс, която страда от туберкулоза и умира през 1906. През 1907 година се жени за Джин Леки. Има 5 деца: 2 от първата си жена — Мери и Кингсли, и 3 от втората — Джин, Денис и Адриан.

Артър Конан Дойл умира от сърдечен пристъп на 7 юли 1930 г. в своя дом в Кроубъроу.

Синът на писателя Адриан Конан Дойл написва биографията на баща си със заглавие „Истинският Конан Дойл“. Той пише: „Самата атмосфера в дома била пропита с рицарски дух. Конан Дойл научил да разпознава гербовете много по-рано, отколкото да разпознава латинските спрежения.“.

Книгите


Шерлок Холмс е лесно разпознаваем литературен герой. Характеризира се като студена, точна и лишена от емоции личност. Всяко действие на Холмс се ръководи от здравия разум. Често бива сравнен с машина. Въпреки това на моменти авторът придава на героя си и типични човешки качества — раздразнение, страх, скрупули. Шерлок Холмс често свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула. Носи една странна шапка и използва лупи. Фигурата на Шерлок Холмс се появява в 56 разказа и 4 романа, написани в периода 1887-1927 година. В повечето от разказите Шерлок Холмс участва като съветващ детектив, който помага на своите клиенти или подпомага полицията, по точно инспектори Лестрад и Грегсън. При това Шерлок Холмс е описан като пълна противоположност на тогавашната полиция, която често е затруднена да разкрие престъпленията. Той действа дедуктивно, често без да напуска дома си и разкрива изненадващо голям процент от случаите.

Негов пръв помощник в разследванията е д-р Джон Уотсън, армейски лекар, завърнал се от служба в Афганистан. Приятелството на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън започва, когато през 1881 година Уотсън става съквартирант на Холмс на улица Бейкър Стрийт 221Б. Тази начална история Артър Конан Дойл описва в романа Етюд в червено. Почти всички истории Конан Дойл пресъздава през гледната точка на Уотсън, който пише и публикува историите за своя приятел.

Историите за Шерлок Холмс:

„Етюд в алено“ (A Study in Scarlet, 1887 г.) – първият публикуван роман за Шерлок Холмс, който разказва за когато Джон Уотсън се съгласява да стане съквартирант на детектива. Скоро той е привлечен от разследването на чудновато убийство, в което се замесва Холмс и така започва най-известното партньорство в историята на криминалното разследване.

„Знакът на четиримата“ (The Sign of Four, 1890 г.) – съкровището Агра мистериозно изчезва и е задължение на Холмс да го намери. Междувременно емоционалният д-р Джон Уотсън се влюбва.

„Приключенията на Шерлок Холмс“ (сборник разкази, The Adventures of Sherlock Holmes, 1892 г.)

„Мемоарите на Шерлок Холмс“ (сборник разкази, The Memoirs of Sherlock Holmes, 1894 г.)

„Баскервилското куче“ (The Hound of the Baskervilles, 1902 г.) – повикани в мъгливата провинция, Холмс и Уотсън попадат в едно старо проклятие. Сър Джеймс, баскервилският лорд, е убит от кучетата на тресавищетата. Но защо неговият наследник е изпълнен със страх и гняв, когато пристига от Америка? Предупреден е, че в тресавището много неща не са както изглеждат.

„Завръщането на Шерлок Холмс“ (сборник разкази, The Return of Sherlock Holmes, 1904 г.)

„Долината на страха“ (The Valley of Fear, 1914 г.) – мрачен и мощен разказ, в който Холмс се бие със своя най-голям враг проф. Мориарти. В разследване, което включва терористична организация, Холмс се среща със своя край. Дали Мориарти ще има последната дума?

„Преди да падне завесата“ (His Last Bow, 1917 г.)

„Архивът на Шерлок Холмс“ (сборник разкази,The Case-Book of Sherlock Holmes, 1927 г.)

Интересни факти

„Бейкър стрийт“ 221Б е измислен адрес. По времето, когато са писани произведенията улицата е имала само 100 номера. Днес на специално създадения номер 221Б се помещава Музеят на Шерлок Холмс. На 24 септември 1999 г. на ул. "Бейкър стрийт" е открит паметник на Шерлок Холмс.

„Смъртта“ на Шерлок Холмс при неговата фатална среща с проф. Мориарти се състои на Райхенбахските водопади. Днес пътеката, която води до тях се казва „Пътека на Шерлок Холмс“.

Филмите и актьорите

През годините Шерлок Холмс е представен по няколко начина, включително като зеленчук в детски анимации. Ето някои от тях:

„Баскервилското куче“ през 1939 година с Базил Ратбоун и Найджел Брус в ролите на Холмс и Уотсън. Успехът на филма бил толкова голям, че 20th Century Fox снима продължение отново с Ратбоун, който остава в историята като може би най-полулярния артист в ролята на Шерлок Холмс. Участвал е в много филми и е представил героя като амбициозен човек.

Джеръми Брет е играл в 41екранизации на детектива. За много той е най-подходящият актьор, поел ролята.

Може би най-популярната екранизация, която не е английско производство е известната и на българския зрител съветска версия на Ленфилм с Василий Ливанов и Виталий Соломин, заснета между 1979 и 1986 година. Тя е била изненадващо успешна. Актьорът е добавил към образа на гения чувство за хумор, но тук отсъства пристрастяването му към дрога.

Питър Къшинг („The Hound of the Baskervilles“ и „Sir Arthur Conan-Doyle’s Sherlock Holmes“) е участвал не само във филма, но и в 16-епизодовия сериал на BBC. Тези негов интерпретации се считат за най-успешните му роли.

Том Бейкър („The Hound of the Baskervilles“) е най-известен с ролята си на Доктора от Доктор Ху. Актьорът имал чувството, че не се е справил, но фенове не са били съгласни с него. Някои от качествата на героя са представени по естествен начин от Бейкър.

Кристофър Плъмер („Silver Blaze“ и „Murder by Decree“) е канадец, който, подобно на Холмс, е бил интелигентен и е бил на правилната възраст. Старал се е да го представи като човек с емоции, за разлика от други актьори.

Майкъл Кейн („Without a Clue“) е изиграл ролята по необичаен начин. В тази комедия той е актьор, който е бил нает от Уотсън да стане частен детектив, за да може той да разрешава загадките под прикритие. Разбира се, с течение на времето се появяват истински пречки, с които сам трябва да се справи.

Николас Роу („Младият Шерлок Холмс“) е бил млада звезда във филма на Стивън Спилберг, който се е справил невероятно, защото представя пътят към превръщането в героя, който познаваме. Тук младата версия на Холмс е аутсайдер, заради големия си интелект, но в същото време не му липсва увереност.

Поредната екранизация на Шерлок Холмс излиза на голям екран на 25 декември 2009 година и е режисирана от Гай Ричи. . В ролята на детектива влиза Робърт Дауни Джуниър, който много известен за участието му в Железният човек като Тони Старк, а в ролята на доктора е Джъд Лоу. Действието се развива в 19 век, но изглежда много модерно. Това е, защото тук героят е представен като ексцентричен мъж, който може да обмисли точните си действия със скоростта на куршум. Много критици смятали, че актьорът няма да се справи с ролята, но не са били прави. На 16 декември 2011 излиза продължението Шерлок Холмс: Игра на сенки. Във филма има няколко впечатляващи сцени със забавен кадър.

Сериалите

През 80-те години английската Гранада ТВ снима серия епизоди, базирани на разказите на Конан Дойл. Ролята на Холмс играе Джеръми Брет.

През 2010г. BBC-One излъчва модернизирана телевизионна адаптация за Шерлок Холмс, сериалът Шерлок, създадена от писателите на Доктор Ху Стивън Мофат и Марк Гатис, в която взимат участие Бенедикт Къмбърбач, който участва в един от филмите на Стар Трек и в Хобит като драконът Смог, и Мартин Фрийман, който също има роля в Хобит като Билбо Багинс (главна роля). В другите екранизаций действието се развива във викториански Лондон, но тук всичко е превърнато подходящо за 21 век. За сега този сериал има само девет епизода по час и половина (затова някои ги наричат направо филми). Те са базирани на разказите, но естествено много е променено, за да се придържа към днешното време. Например Шерлок използва смартфон, макар че умът му все още извършва процесът на разрешаване на случаите.

Един сезон съдържа три епизода. Между втори и трети сезон минава необичайно много време – две години. Това е, защото Къмбърбач и Фрийман бяха заети с участието си в Хобит. Трети епизод, втори сезон, Шерлок се преструва, че е умрял, но не казва на най-добрия си приятел за това. В края на епизода той се появява, наблюдавайки Джон. Зрителите не знаеха дали ще има трети сезон, но за тях имаше една изненада. На Бейкър Стрийт беше забелязана кола, в която с цветя бе изписано Sherlock 01.01.12.

Интересно за сериала Шерлок:

Актрисата, която играе Мери Уотсън – Аманда Абингтън, всъщност е съпругата на Мартин Фрийман.

Родителите на Шерлок в сериала са също и родителите на Бенедикт Къмбърбач.

Малкият Шерлок е синът на Мофат.

Марк Гатис играе Майкрофт Холмс – братя на Шерлок.

Сюзън Вертю, съпругата на Стивън Мофат, е продуцент на сериала.

Съпругът на Марк Гатис също участва в сериала.

Кучето на Шерлок Редбиърд е домашният любимец на Мартин и Аманда.

Рисунките на баскервилското куче от сериала са направени от сина на Мофат.

В популярният сайт YouTube има класацията „Top 10 TV Sherlock Holmes’’ (Топ 10 екранизации на Шерлок Холмс в телевизията), видео на канала WatchMojo.com . В него са изброени споменатите филми и сериали.

Видеоигрите

Шерлок Холмс и неговата вселена са използвани в компютърни и видеоигри.

Sherlock (1984)

221B Baker Street (1987)

Sherlock: The Riddle of the Crown Jewels (1988)

Sherlock Holmes: Consulting Detective (1991)

Sherlock Holmes: Consulting Detective Vol. II (1992)

Sherlock Holmes: Consulting Detective Vol. III (1993)

The Lost Files of Sherlock Holmes: The Case of the Serrated Scalpel (1992)

The Lost Files of Sherlock Holmes: the The Case of the Rose Tattoo (1996)

Adventures of Sherlock Holmes series:

Sherlock Holmes: Mystery of the Mummy (2002)

Sherlock Holmes: Secret of the Silver Earring (2004)

Sherlock Holmes: The Awakened (2006)

Sherlock Holmes versus Arsène Lupin (2007)

Sherlock Holmes: The Mystery of the Persian Carpet

Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper (2009)

Sherlock Holmes and the Hound of the Baskervilles (2010)

The Testament of Sherlock Holmes (2011)

Sherlock Holmes and the Mystery of Osborne House (2010)Sherlock Holmes: The Mystery of the Frozen City (2012)

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (2013)

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница