Shift и PageUp илиДата08.07.2017
Размер24.1 Kb.
#25262
Linux ще ви приветства с мъдра мисъл или цитат при всяко ваше log-ване в системата ако добавите следния ред във вашия собствен profile или в /etc/profile - /usr/games/fortune. При някои дистрибуции това е по подразбиране.

Можете да играете Tetris на друга виртуална конзола, докато на първа конзола инсталирате Caldera OpenLinux.

Имате възможност да инсталирате Linux във файловата система на DOS като един-единствен голям файл. Това се нарича UMSDOS инсталация и макар и малко мудно наистина работи.

По-добре е да инсталирате LILO в root-директорията на Linux-дяла си вместо в MBR (master boot record) на диска си. Ако с дяла на Linux се появи проблем можете направо да го изтриете без да губите целия твърд диск.

Ако нямате кирилица можете да четете ASCII текст през Midnight commander. Той ще ви представя кирилишките букви с латиница или т. нар. псевдокирилица.
Тъй като HTML документите са всъщност текстови файлове това важи и за тях, но по-доброто решение е ако използвате браузърът Lynx - работи в конзола и също представя кирилицата с латински букви - е нямате картинки - но ще си свършите чудесно работата.

Swap-дялът на Linux трябва да е поне 16MB. Ако имате повече място ще е хубаво да му заделите 32MB, а защо не и 64MB. Ако пък имате 128 или повече мегабайти RAM направо отидете на максимално допустимия размер на swap-дяла 128MB. (Вече и това ограничение отпадна)


Ако имате повече от един хард диск направете swap-дяла на другия, а не на този със системата. Това е стандартен подход за увеличаване на бързодействието.

Можете да увеличите производителността на системата си ако включите 32-битовия достъп до IDE хард диска си. Това става с командата hdparm.

Можете да разгледате спокойно съобщенията, които пробягват по екрана при зареждане(boot) на Linix ако натиснете Shift и PageUp или PageDown.

Скритите файлове в UNIX се бележат с точка в началото на името им, затова и те не се виждат с


командата ls. За да видите и тях трябва да подадете командата ls -a.

Ако командата halt не гаси захранването на компютъра Ви то най-вероятно Вашият кърнъл е компилиран без поддръжка на Advanced Power Management BIOS. Прекомпилирайте ядрото като включите тази поддръжка. Естествено трябва да имате такъв BIOS, както и ATX захранване на кутията.

Командата su променя правата Ви от тези на суперпотребител до такива на обикновен потребител, но вие оставате root. Всъщност в този момент сте root с ограничени права. Тя обаче не променя собствеността върху файловете, home-директорията ви, нито присвоените стойности на променливите на обкръжението. Нормално е да получите съобщение от вида Authentication failed при опит да стартирате някое приложение с конфигурацията на root, но без правата му.

С кой X сървър се пуска вашата видеокарта и дали тя въобще се поддържа от XFree86 можете да проверите на адрес http://www.xfree86.org/cardlist.html

Най-лесния начин да сложите нещо в Autostart папката, която се намира върху десктопа Ви е с drag&drop - с мишката хващате, влачите до папката и го пускате в нея. Иначе самата папка (folder) представлява директория, която се намира в
home директорията на съответния потребител. Ако приемем, че потребителя е bobo и home-директорията му е /home/bobo то неговата Autostart-папка ще намерите в /home/bobo/Desktop/

Да инсталирате шрифтове в X всъщност означава да откопирате шрифтовете в една директория и да добавите пътя до нея в променливата FontPath във файла /etc/XF86Config ако използвате XFree86. Ако използвате Accelerated X аналогично в неговия конфигурационен файл. Така ще ползвате шрифтовете всеки път като влезете в X. Ако искате да пробвате конкретен


шрифт само за текущата X сесия използвайте командата xset fp+ {path}, където path е пътя до директорията с шрифта. Друг подход е да добавите xset командата във файла .xinitrc - обикновено се намира в /etc/X11/xinit/. В директорията с шрифтовете за инсталиране трябва да съществува файлът fonts.dir, ако такъв няма изпълнете командата mkfontdir във въпросната
директория.

StarOffice за Linux поне засега (версия 5.1а) не поддържа TrueType шрифтове, а само PostScript. На страницата за кирилизация можете да прочетете как да добавите PostScript шрифтове към StarOffice.Някои от споменатите факти не са валидни за всички Linux дистрибуции !
Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница