Шри Ланка, официално наименование — Демократическата социалистическа република Шри ЛанкаДата19.07.2018
Размер35.5 Kb.
ШРИ ЛАНКА – ИНФОРМАЦИЯ ЗА СТРАНАТА
Шри Ланка, официално наименование — Демократическата социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г. известна и като Цейлон, е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския полуостров.
Обща информация за Шри Ланка
За малките си размери, Шри Ланка е остров, който предлага множество чудеса и едно невероятно разнообразие от атракции и приключения. Брегове, изпъстрени с бели пясъци и екзотична растителност, приказна природа и богато културно наследство. Към всичко това прибавяме топлите и приятелски усмивки на местните жители, вкусната азиатска храна, прекрасните места за отсядане и сравнително ниските разходи по време на престоя ни.
За съжаление този красив тропически рай с гостоприемни домакини е белязан и от лоши събития. Десетилетия наред местните синхали и тамили водят вътрешни борби, които прерастват в гражданска война през 1983 г. Примирието между тях през 2001 г. ускори безпрецедентния растеж в туризма, който за съжаление бе почти спрян заради опустошителното цунами в Индийския океан през декември 2004 г.
Все пак, Шри Ланка успя да се възстанови от последвалата я трагедия - туризмът отново се възражда с бързи темпове, инфраструктурата се подобрява и този привлекателен екзотичен остров е все повече готов да посреща сърдечно своите гости.

Икономика

Шри Ланка има значителни запаси на железни руди и висококачествен графит (по добив на графит е на 1-во място в света). Най-важното природно богатство на Шри Ланка обаче остават скъпоценните и полускъпоценните камъни (диаманти, циркон, рубин, сапфир и др.). Около 36% от населението е заето в селското стопанство, основната храна е оризът. През 2001 г. Шри Ланка е произвела почти 3 млн. т ориз, но въпреки това се налага внос на ориз и много други храни. Шри Ланка е истинска „градина на подправките“ — черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и др.


Местоположение
Шри Ланка е тропическа островна държава, разположена в Индийския океан, на площ от приблизително 65,6 хил. кв.км. Бреговата линия се простира на 1410 км, а дължината и ширината на острова са съответно 435 км и 225 км. По-голямата част от Шри Ланка е заобиколена от пясъчни брегове и малки лагуни, по дължина на крайбрежието също има участъци от коралови рифове. По-голямата част от страната е заета с равнини, а в централната част се издигат стъпаловидни планини с най-висока точка е връх Португалия - 2 524 м.
Население
Населението на Шри Ланка е приблизително 19,9 млн.души и е съставено предимно от синхали, които са основно будисти и представляват 74% от населението и тамили, които са предимно индуси и са около 14 %,. От дълго време между двата етноса съществува голямо напрежение. Причината е желанието на много тамили, най-вече в северна и източна Шри Ланка да се отделят в своя независима държава. През 1983 г. вътрешният конфликт в страната преминава в гражданска война, довела до над 60 000 жертви. В следствие, в страната настъпва сериозна икономическа криза. През 2001 г., преговорите за временно прекратяване на огъня нормализират обстановката в страната и дават надежда за по-голяма автономия на тамилите.
Официални езици в Шри Ланка са синхалски и тамилски, макар че намират приложение английският и арабският езици.
Национална кухня
Шриланкската кухня е уникална като културата на страната. По-голямата част от местните се хранят със зеленчуци. Характерно за местната храна е, че тя може да бъде приготвена по различен начин в отделните региони на острова.
Едно типично ястие от шриланкската кухня съдържа ориз, сушена риба или много зеленчуци. Кърито е задължителна подправка в местната кухня и се използва в най-различен вид, с различни цветове и аромати.
Визи
Българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Шри Ланка с цел туризъм, гостуване на роднини и приятели или други цели, освен имиграция, не е необходимо да имат издадена виза. Те могат да получат разрешение за влизане и престой до 30 дни. За тази трябва да представят задграничен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната, самолетен билет за връщане или средства за закупуването му, покана, в случай, че целта на престоя им е бизнес или лично посещение, както и доказателство за достатъчни налични средства за пребиваване им в Шри Ланка.
Източник на информацията: www.srilankaembassy.pl
Каталог: content -> file
file -> 1Уводни разпоредби 1Цел
file -> Уважаеми иноватори
file -> Наредба №20 от 27 октомври 2015 Г. За прилагане на подмярка "инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка "инвестиции в материални активи" от програмата за развитие на селските райони за периода 2014 2020 Г
file -> Бизнес делегация до Сингапур, 30 септември 4 октомври 2012
file -> Решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка
file -> Решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка
file -> First name: Peyo Last name: Ralinsky Company
file -> Да заминем на професионален стаж с аиесек!!!


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница