Швеция готланд, “островът на храните”: работа в мрежа с цел рекламаДата16.10.2018
Размер469 Kb.
#89901

ШВЕЦИЯ
Готланд, “островът на храните”: работа в мрежа с цел реклама

Когато създаването на успешна регионална марка зависи не само от това да имаш подходящи продукти, но и от подходящата мрежа за маркетингова подкрепа

Въведение

Този проект по линия на програмата “Лидер+” спомогна за създаването на дружество, което да извършва продажби от името на производителите на хранителни стоки на острова и разкри нови възможности в континенталната част на Швеция. Това е проект за работа в мрежа, управляван от “Матон Готланд” (Готланд, “островът на храните”), който беше избран през 2005 г. от Местната инициативна група на Готланд по “Лидер+” като най-добрият проект на острова.


““Матон Готланд” и дистрибуторът му на дребно имат изключително добри резултати и ни дадоха възможност да си имаме традиционна ферма, да обработваме продуктите си сами и да излизаме на съвършено нови пазари. “Лидер+” ни предостави уникална възможност, която се опитваме да използваме и да развиваме по възможно най-добрия начин”, казва ръководителят на проекта Од Норман във фермата “Еймунд” в общината Рома в Централен Готланд.
На населението на Готланд открай време му се е налагало да търси нови начини да си изкарва прехраната и то винаги търси нови пазари за продуктите си: стреми се да намери специална ниша, за да се диференцира от онова, което се предлага от другаде.

Мрежовият подход към търговията на дребно

“Матон Готланд” е проект, в рамките на който си сътрудничат седем местни производители на хранителни стоки. Мрежата участва в няколко дейности, предназначени за подобряване на познанията за пазара и на качеството и продажбите на местните хранителни продукти. Тя получава подкрепа от различни местни и регионални органи, включително “Лидер+” – Готланд. Един от проектите за развитие, управляван от мрежата “Матон Готланд”, беше създаването на това съвместно търговско дружество за осъществяване на маркетингова дейност, ориентирана към стокхолмския пазар и туристите в Готланд. Този проект е получил финансиране от “Лидер+” – Готланд. 50% от финансирането е заделено за заплата на един търговец, за пласиране на всички продукти на мрежата в района на Стокхолм. Останалите 50% са използвани за целите на търговията на дребно (изложения на хранителни стоки) на територията на главното пристанище Висби (Готланд) през лятото на 2005 г. и за съвместен летен селскостопански магазин по време на туристическия сезон през 2006 година.


Тази дейност определено допринесе за успеха на “Матон Готланд” и на седемте предприятия, членуващи в него. “Мисля, че сме удвоили оборота си в срока на изпълнение на проекта и дори наехме още един човек. По същия начин стоят нещата и при другите шест участващи предприятия”, казва радостният и много доволен Од Норман.


Тайната на успеха

Голяма част от успеха на проекта се дължи на способността на всеки от седемте партньора да работи в мрежа с останалите и на способността на Местната инициатимна група да помогне на тези дребни производители да достигнат до по-големи пазари, като Стокхолм. Седемте производители на хранителни стоки, чиито видове продукти се различават помежду си, са създали: кооперация; организация за търговия на дребно и общ канал за дистрибуция. Дружеството за търговия на дребно извършва разгласа за установяване на сътрудничество с магазини и вериги от търговски обекти за бакалски стоки в района около Стокхолм и около езерото Маларен. Осъществяват се демонстрации и маркетингови дейности както в магазините, така и от самите производители. Така се създават лични контакти между потребителя и производителя, в резултат на което вече около 30 нови магазина започнаха да продават готландската гама от хранителни продукти.
Създаване на марка със своя собствена специална история

«Ние даваме възможност на клиента действително да се срещне директно с хлебаря, рибаря и земеделския производител в бакалията – така можем да продаваме нашите продукти „опаковани в история”. Много е важно да говорите за собствената си история и за продукта, който продаввате. Това създава прозрачност, проследяемост и сигурност за клиента, което много се цени», обяснява Од Норман.


«Матон Готланд» се състои от предприятията и производителите на хранителни стоки, които предлагат продуктите на острова, включващи: месо от фермата „Еймунд”; пекарната «Ескелунд»; фермата «Уидегрен»; предприятието за пушени храни «Катхамарсвик»; месарницата «Гуте»; сирене от фермата «Стафва»; и «Суегро Готланд».
«Нашата амбиция е да постигнем като цяло изключително високо качество на нашите продукти. Подбираме най-добрите суровини от най-добрите ферми в Готланд. Зеленчуци, които растат на плодородната почва на Готланд и животни, които се отглеждат по естествен начин, с много «любов и грижи»», продължава Од.
Селскостопанската продукция на Готланд никога не е била толкова популярна. Почти всяка седмица по местното радио и националните медии се говори нещо за трюфели, месо, зеленчуци, и други хранителни стоки, обработени в Готланд. „Матон Готланд” също предлага на медиите информация за журналистически материали за членуващите в организацията дружества – например за това как работят те, как разработват своите продукти и т.н., което е добра реклама не само за производителите и за техните продукти, но и за целия остров.

Малък мащаб и производство в близост до потребителя

Срокът за изпълнение на първоначалния проект е две години и сега (2006 г.) тече втората му година. Тъй като много шведи имат положителни асоциации, свързани с Готланд, поради нивото на летния туризъм, маркетингът на местните продукти, произведени в малък мащаб, с известен произход, определено помага за осигуряване на потенциалната клиентска база, която се увеличава десетократно през лятото. Обикновено времето в Швеция е най-добро и на практика в Готланд има повече часове слънце, отколкото в Майорка през цялата година!


Природата и културата на Готланд играят важна роля в стратегията на региона. Популярна е фразата, че „когато си в Готланд, сякаш си в чужбина без да напускаш Швеция”. Това е причината, поради която названието „Готланд” се използва като обща марка заедно със силно въздействащите собствени марки на предприятията. „Матон Готланд” създава първокласна марка паралелно със собствените фирмени марки на веригите за хранителни стоки и водещите субекти на пазарите за различни продукти.

Храната е важна част от посещението/туризма

За да постигне още по-голямо въздействие, „Матон Готланд” си сътрудничи с организациите от туристическия сектор, тъй като храната съставлява голяма част от посещението на острова. Съчетанието от „храна и преживявания” е концепция с нарастващо значение, която беше възприета дори от шведското правителство, което признава, че „Има потенциал за развитие в едно силно сътрудничество между местните и регионални сектори на хранителните стоки и туризма.”

Сред хранителните стоки от Готланд се предлагат много деликатеси, те осигуряват на туриста кулинарно преживяване, основаващо се на качество, знания и грижи, като случаят с областта Тоскания в Италия се дава като пример за „кулинарен туризъм”.

Подкрепата за Готланд от „Лидер+” е безценна

Най-важната стопанска дейност в Готланд се осъществява от отрасъла за преработка на храни и от туризма. През последните години общината на Готланд, островите по Цел 2 на структурните фондове и „Бизнес-партньори АЛМИ” обединиха силите си. В резултат на общата им работа и трансфера на технологии бяха подобрени маркетинговите умения и бяха създадени мрежи между фирми от една и съща сфера. Всичко това създаде стабилна база за разширяването на марките предприятия на острова, а проектът за работа в мрежа „Матон Готланд” е един от многото успехи на острова.


„Разбира се, ние заделяме много време и влагаме много средства от нашите дружества в проекта „Матон Готланд”, но без подкрепата на структури като „Лидер+” – Готланд никога не бихме могли да работим по този начин или да постигнем това, което направихме до сега.
Друг положителен аспект на проекта „Лидер+” е неговата яснота и лишен от усложнения характер, както и почти пълната липса на бюрокрация в сравнение с много други форми на финансова помощ, а това е нещо, което ние, в частния сектор, ценим. Това обаче не означава, че не сме обект на мониторинг. Разбира се, „Лидер+” – Готланд следи нашия проект и проверява нашата работа, а това е и от полза за всички нас. Осъществяваме този проект в сътрудничество с „Бизнес-партньори АЛМИ”, която също ни подкрепя по множество начини. Методът и начинът на работа, който използваме, биха могли да се предадат лесно и да се използват при други видове стопански организации или райони. С радост бихме помогнали за такъв трансфер”, заключава Од Норман.


Матон Готланд”
Държава-членка : Швеция

Район, област: Готланд

Название на МИГ: Leader+ Gotland

Население: 57 300

Територия: 3 140 kм2

Обща стойност на проекта: 297 826 евро

ЕС: 59 565 евро

Други публични средства: 89 348 евро

Частни средства: 148 913 евро

_________________________________

Име на лицето за връзка: Од Норман

Адрес: Ejmunds Gård, 620 23 Romakloster

Телефон: +46 706 735 401

Факс: +46 498 505 03

Електронен адрес: info@ejmunds.se

Интернет страница: www.matongotland.se

www.godagotland.se

Снимката е предоставена от звеното на швeдската национална мрежа


 


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница