Силициеви чудовища 20 юли 2007, 0: 00, 5271 прочитанияДата21.02.2017
Размер38.1 Kb.
Силициеви чудовища

20 юли 2007, 0:00, 5271 прочитания

В. Капитал

Надежда Чипова

Невероятната история на най-бързите компютри в света

Ще вали ли в София на 20 юли 2037 г.? Може да ви звучи фантастично, но според представители на японското министерсво на науката има начин да узнаем отговора.


Изследователите, работещи по този проект, използват специален компютър, чрез който вероятно ще могат да прогнозират промените в климата във всяка точка от планетата за 30 години напред.
Машината е програмирана така, че да предвижда появата на всякакви феномени като тайфуни, бури и урагани. Същият компютър участва и в друг проект на японското научно министерство, който цели да разкрие последиците от глобалното затопляне през следващите 300 години. Проучването трябва да следи сложни променливи като атмосферното налягане, температурата на въздуха и океанските течения. Резултатите би трябвало да установят вероятната посока на тайфуните, дъждовните бури и дори местата, заплашени от суша. Друга подобна супермощна машина се опитва да прогнозира честотата на геомагнитните бури. За тях се знае, че оказват вредно въздействие върху електрониката и комуникациите на Земята.
Проекти от този тип биха били невъзможни без помощта на т.нар. суперкомпютри. Тези системи са проектирани, за да обработват огромно количество информация. Всъщност данните, с които работят, са толкова много, че никой стандартен компютър не би могъл да се справи. За суперкомпютрите започва да се говори още в зората на техните първопроходници - обикновените компютри. Тогава (а и до днес) военната индустрия е основният потребител на машини от този клас. Учените пък ги използват за изчисления в квантовата механика, както и за реални симулации в други научни сфери. Много държавни институции и телекомуникационни компании също разчитат на подобни суперкомпютри.
Бързината на един компютър се изчислява на база на количеството операции, които неговият процесор извършва за секунда. Вашата настолна машина вкъщи работи с не повече от 4 млрд. подобни операции. За сравнение, един уважаващ себе си суперкомпютър не слиза под нивото от

40 трилиона изчисления в секунда.
На своите харддискове машините могат да поберат целия индекс на Google за търсене в интернет. Освен това те употребяват огромно количество оперативна памет, измервана в терабайти (1 терабайт = 1024 гигабайта). При тяхното програмиране учените най-често използват подхода на паралелната обработка. По този начин се комбинират няколко хиляди процесора и се нагласят да работят едновременно върху една задача. За тяхното свързване се използват оптични кабели и по този начин информацията циркулира между разпръснатия компютър мигновено.
Близо 90% от всички суперкомпютри в света използват Linux или Unix базиран софтуер. Тук пазарният лидер за потребителски машини Microsoft изостава значително в битката със своите конкуренти. Най-често суперкомпютрите използват програмния език Fortran, чиято скорост на работа надвишава тази на C++ приложенията. В момента се подготвя неговият наследник - Fortress, чиято бета-версия излезе тази година.
Най-бързият суперкомпютър за момента е произведен от IBM и се нарича BlueGene. Конструирането му е коствало на корпорацията пет години и $100 млн. Машината е инсталирана в лаборатория в Калифорния, занимаваща се с разработки за американската армия. BlueGene е разположен на повече от половин декар затворена площ. Има защо - машината работи с повече от 65 000 двуядрени процесора. Електрическото му захранване е от мегават и половина и може да се сравни с мощността на една вятърна турбина. Работата по охлаждането на BlueGene е истинско предизвикателство. Това е все едно да се грижите за температурата в половин дузина домакинства. Най-важната характеристика на суперкомпютър №1 в света е, че работи с 360 трилиона операции в секунда. За да си представите колко е голямо това число - броят на звездите в нашата галактика по груби сметки е около десет пъти по-малък.
IBM е лидер
в изграждането на суперкомпютри. От десетте най-бързи машини в света за тази година шест са произведени от американския хардуерен гигант. Преди десет години произведеният от тях DeepBlue стана първата машина, победила тогавашния световен шампион по шах Гари Каспаров.

Най-големият конкурент на IBM в областта на суперкомпютрите е американската Cray. В края на миналата година двете компании спечелиха уникален търг на агенцията за разработки към американската армия (DAPRA). Тя им възложи да построят суперкомпютър, работещ с 4 квадрилиона (4000 трилиона) операции в секунда. За работата на машината ще е нужно захранване колкото мощността на малка ВЕЦ. Продуктът ще бъде за целите на националната отбрана на САЩ. Проектът струва общо $500 млн. и трябва да бъде завършен до 2010 г.Колкото и да е бърз един суперкомпютър обаче, той все още

изостава от своя биологичен аналог
- човешкия мозък. Неговият капацитет надминава многократно количеството данни, с които работи и най-бързата разработка днес. Дори BlueGene не може да симулира половин мозък на мишка по-дълго от десет секунди. За сравнение, човешкият мозък е изграден от толкова много неврони, че дори учените не се наемат да прогнозират какъв е точният брой. Те от своя страна осъществяват още по-голямо количество връзки помежду си. Дори по-неясно е как се е развило съзнанието на биологично ниво. Така че засега изкуственият интелект си остава само една смела визия за далечното бъдеще. Дотогава ще трябва да разчитаме основно на собственото си сиво вещество.
Нов рекордьор
Преди време от енергийното министерство на САЩ обявиха, че са закупили нов суперкомпютър от IBM. Това е наследникът на сегашния №1 - BlueGene. Машината е проектирана да достига скорост от 3 квадрилиона (3000 трилиона) операции в секунда. С помощта, разбира се, на над 290 хил. процесора. В същото време захранването на чудовището е в пъти по-ефективно от сегашното поколение супермощни компютри. Машината е в състояние да извършва работа колкото купчина лаптопи с височина над 2.5 километра.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница