Системната, или още компютърната конзола, представлява устройството, чрез което подаваме команди на компютъра в текстов вид и получаваме резултатите от тяхното изпълнение отново като текстстраница1/11
Дата28.04.2023
Размер1.6 Mb.
#117480
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
Глава 2.1. Прости пресмятания с числа
Свързани:
Телекомуникации - all lectures, Programirane UPR1, Programirane BIT 1, Programirane BIT0, Spravochnik 2021 22, Глава 3.1. Прости проверки, tema 1, tema 2

https://csharp-book.softuni.bg/chapter-02-simple-calculations.html
Глава 2.1. Прости пресмятания с числа


  1. Системна конзола

Обикновено наричана само "конзола", системната, или още компютърната конзола, представлява устройството, чрез което подаваме команди на компютъра в текстов вид и получаваме резултатите от тяхното изпълнение отново като текст.
В повечето случаи системната конзола представлява текстов терминал, т.е. приема и визуализира само текст, без графични елементи като например бутони, менюта и т.н. Обикновено изглежда като прозорец с черен цвят като този:

В повечето операционни системи конзолата е достъпна като самостоятелно приложение на което пишем конзолни команди. В Windows се нарича Command Prompt, а в Linux и Mac се нарича Terminal. В конзолата се изпълняват конзолни приложения. Те четат текстов вход от командния ред и печатат изхода си като текстов изход на конзолата. Ще се учим на програмиране като създаваме предимно конзолни приложения.


За да прочетем цяло (не дробно) число от конзолата е необходимо да декларираме променлива, да посочим типа на числото, както и да използваме стандартната команда за четене на информация от системната конзола:
var num = int.Parse(Console.ReadLine());
C# е статично типизиран език, а това означава, че променливите имат тип, който се определя по време на компилацията и не може да се променя в движение (както е при динамичните езици като JavaScript и Python).
В горния пример с оператора var казваме на компилатора да използва тип данни за променливата num, който се определя от израза в дясно, в случая int.

Пример: Пресмятане на лице на квадрат със страна а.
За пример да вземем следната програма, която прочита цяло число от конзолата, умножава го по него самото (вдига го на квадрат) и отпечатва резултата от умножението. Така можем да пресметнем лицето на квадрат по дадена дължина на страната:
Console.Write("a = ");
var a = int.Parse(Console.ReadLine());
var area = a * a;
Console.Write("Square area = ");
Console.WriteLine(area);
Ето как би работила програмата при квадрат с размер на страната 3:

Опитайте да въведете грешно число, например "hello". Ще получите съобщение за грешка по време на изпълнение (exception). По-късно ще разберем как можем да прихващаме такива грешки и да караме потребителят да въвежда число наново.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница