Скандали съпътстваха кариерата на ПетковДата15.01.2018
Размер20.8 Kb.
#47088
Регента, който държеше твърде много козове

Скандали съпътстваха кариерата на Петков

от Ана Миланова


13 април, 19:06

Наричаха го Регента, защото ръководел БСП от името на Станишев. Шегата на политиците, разказвана с особено удоволствие в десницата, отразява ключовото положение на Румен Петков в управляващата социалистическа партия. Той държеше финансите и връзките с бизнеса, до последно разчиташе на топлите си връзки с президента Георги Първанов, до неотдавна демонстрираше и близки отношения с ДПС и лидера му Ахмед Доган. Така в левицата обясняват защо раздялата му с правителството беше толкова мъчителна. Отстраняването на Петков, сочен за водач на вътрешнопартийното лоби с най-силни позиции в БСП, беше много по-трудно от освобождаването на бившия министър на икономиката Румен Овчаров, който води другия негласен център на власт в партията, признаха високопоставени източници, близки до премиера Сергей Станишев.

Причината е, че Румен Петков държеше твърде много козове в ръцете си, и то не само като министър на вътрешните работи, през когото преминава цялата информация от службите. Според опозицията Петков "дърпаше конците" и беше "лидер на тримата лидери" в управляващата коалиция. Преди седмица социологът Андрей Райчев коментира пред "24 часа" , че оставката на Петков ще е много голям удар по БСП и по тройната коалиция. "Петков не е кой да е - това е много силен човек, биткаджия... противниците му го смятат за арогантен, а привържениците - за боевик, за дързък", каза Райчев.

Румен Петков беше дългогодишен шеф на предизборния щаб на БСП, както и зам.-председател на партията. Загуби този пост миналото лято след скандала с Румен Овчаров. Тогава лидерът на БСП Сергей Станишев отстрани и двамата, като премахна позицията зам.-председател. Политическата кариера на Петков е съпътствана с поредица гафове. Още в началото на мандата си като вътрешен министър той пожела да създаде обществен съвет към МВР, в който да влязат няколко генерали от бившата Държавна сигурност (ДС) и ръководители на МВР отпреди 1989 г. След натиск от Брюксел и САЩ съветът беше разпуснат.Преди прякора Запалката, излязъл от сегашния скандал в МВР, публикации, според които Петков се е срещал във Виена с едър сенчест бос, родиха виц, разпространяван в средите на социалистите: "Какво е МВР? Маджо вика Румен." През юни 2007 г. пореден скандал предизвика решението МВР да осигури безпрецедентна охрана за Младен Михалев-Маджо, който се яви да свидетелства в съда. Докато заседанието на съда продължаваше, полицаи пребиха фоторепортер, опитал да снима охраната. Също миналата година Петков се закани да съди двама журналисти от Би Би Си, които заснеха със скрита камера интервю с трафикант на деца от България. МВР изиска от Интерпол данни за минали провинения на двамата репортери, които бяха пуснати в медиите.

Кметският мандат на Румен Петков - от 1995 до 1999 г., е белязан с четири дела срещу него и един "инцидент" с фонтан. За легендарното използване на градския фонтан като писоар няма какво повече да се каже, а делата са прекратени. Те са били за незаконно раздаване на общински жилища, за причиняване на екощети с разрешението си да се построи мотописта в защитената местност Кайлъка в Плевен и за хулиганство и възпрепятстване на полицейска проверка.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница