Скъпи приятели, дарители, родители и споделящи идеята ни, че ни с аутизъм в България, които в утрешния ден стават порастнали деца, заедно с техните семейства, имат право на достоен и качествен живот!Дата24.09.2016
Размер105.18 Kb.
Скъпи приятели, дарители, родители и споделящи идеята ни, че ни с аутизъм в България, които в утрешния ден стават порастнали деца, заедно с техните семейства, имат право на достоен и качествен живот!

Вярваме, че отново ще получим подкрепата и доверието ви!

От 6 години работим активно, с ваша помощ за качество на живот и зачитане достойнството на децата ни, чрез събития за информираност, концерти, обучения за специалисти, спортни събития за деца с аутизъм, арт събития и други и ето, че сме на прага на създаване на Обучителен център за специалисти за създаване на мотивация у деца с аутизъм (АВА Център- Applied behavior analysis център- По приложен поведенчески анализ) , за който от тази година имаме и предоставена сградаот Столична община със заповед СО-РД-565-6/24.03.2014 , която се намира на територията на гр. София, Горубляне и в която предстои да бъде изграден Обучителен център за специалисти, които да работят професионално с деца от аутистичния, имаме изработена програма с американски преподаватели, които ще обучават в практиката български специалисти, но се нуждаем от средства за ремонта на сградата. Имаме изготвена обучителна програма, в която ще се включат американски преподаватели от University of Columbia, с капацитет на центъра- 40 деца.
Надяваме се да получим подкрепата доверието ви отново, чрез благотворителните инициативи, в които е включена каузата ни, за да наберем необходимите средства за ремонт на сградата.
Коледните благотворителни инициативи, в които е включена каузата ни до момента, са както следва:
1) Коледен Благотворителен търг на Дарик Радио, Ники Кънчев Шоу и Gong.bg, в който се предлагат на търг предмети и вещи с цел: Благотворителност. Коледния благотворителен търг на Дарик радио се провежда за пета поредна година, като за четвърта година каузите са: Децата с аутизъм в България и недоносените деца.
Вече 4 години сме едната от каузите на Дарик Радио, Ники Кънчев шоу и Gong.bg на Коледния Благотворителен търг, като набраните средства използваме за няколко дневно запознаване с основите на някоя от световно наложените и доказани терапевтични практики за деца с аутизъм, като каним специалисти от световна величина- от Щатите и Европа, които представят науката пред българските учители, логопеди, психолози, специални педагози от масовите испециалните училища, които в ежедневната си практика работят с деца с аутизъм, като за да се случи това, ни помага и партньорството ни и с Министерство на образованието и благотворителната подкрепа на Токуда болница, която безвъзмездно ни предоставя обучителни и лекционни зали.
2) Проектът ни за създаване на центъра е един от социалните проекти на ежегодната Коледна благотворителна кампания на Райфайзен банк „Избери, за да помогнеш”;
3) Проектът ни за създаване на центъра е избран от членовете на Българския CEO клуб, в който членуват топ мениджъри на български и чужди фирми за Коледната им благотворителна кауза, която ще се реализира на тяхно събиране на 9.12.2014 г. в Сити Хотел София от 19.00;
4) Фондация „Помощ за благотворителността в България” подкрепи каузата ни за «Създаване на обучителен център за специалисти за работа с деца с аутизъм в България» със създаването на единен дарителски номер с изпращане на един SMS с текст на латиница DMS AUTISM на единен дарителски номер 17 777 на цена 1 лв. С ДДС (за абонати на TELENOR , VIVACOM и Mtel) и 1,20 лв. с ДДС за потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори!

Фондация „Стъпка за невидимите деца на България” е създадена през Декември 2009 г. от родители на деца с разстройство от аутистичния спектър от цялата страната с основни дейности:

  • Информираност на обществото за съзтоянието Аутизъм, чрез кампании, концерти, посветени на 2 април- Световният ден за информираност за аутизма и събития- спортни, музикални и др.;

  • Законодателни и нормативни промени за постигане на капацитета на възможностите на децата от аутистичния спектър, адекватна подкрепяща среда и качество на живот;

  • Създаване на професионално общество в България от специалисти, които да работят адекватно с децатта от аутистичния спектър, съгласно световно наложените стандарти по световно наложени терапевтични практики за създаване на мотивация, обучителни умения, подобряване на комуникацията и социализация;


Цел: Приемане на обществото на децата ни с аутизъм, добронамерено отношение, прием и качествено обгрижване в учебните заведения и постигане на качество на живот на аутистичните личности в България и на техните семейства.
Стъпка за невидимите деца на България отганизира концерти и събития, посветени на световния ден за информираност за аутизма- 2 Април- от 2 Април 2010 г. до момента, в които се включват много известни и обичани български личности, като Део, Ники Кънчев, Графа, Орлон, Любо, Гала, Камен Воденичаров, Елица и Стунджи, Дидо от Д2, Калин Терзийски, Елена Петрова, Йоана Драгнева и много други в годините.

По инициатива на организацията през 2010 година стартира в България кампанията „Майки и приятели на деца- аутисти- Чуйте за нашите деца”, като част от Световната кампания Autism Mothers, която води началото си от Англия през 2009 г. и я подеха майки на деца с аутизъм в почти цяла свят. Известните, които подкрепят кампанията се включиха в нея, фотографър Англе Коцев направи благотворително фотоси на майките и изветсните с екипа си от гримьор, фризьор, Жана Жекова предостави безвъземздно рокли на майките и фотосите обиколиха на събития цялата страна, като в София Фотоизложбата „Майки и приятели на деца- аутисти: Трябва да чуете за нашите деца” се откри на 20 Окттомври 2010 г. в София Лайф Клуб от тогавашния Министър на образованието, който пое ангажимент наш представител да бъде включен в работната група по изработка на закона за образование и това стана факт. Медии и Радио станции в продължение на една година излъчваха безвъзмездно клиповете от Капманията, агенции за външна реклама изработиха билбордове, заедно с МТел и почти цяла година билбордовете бяха в цялата страна.

А от 2 Април 2012 г. Включихме България и в Световната Кампания на Autism Speaks- Light it up Blue- ОСвети в синьо, като на Световния ден за информираност за аутизма осветяваме в синьо знакова сграда – през 2012 г. това беше националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, през 2013 – Националната художествена галерия, на 2 Април 2014 г. беше СУ „Св. Климент Охрдидски”, а отразихме деня и в Европарламента.
Имаме реализирани вече и законодателни и нормативни промени, касаещи качеството на живот на децата с аутизъм в България, като: допълнение в Закона за Народната просвета с Форма за обучение, позволяваща почасова интеграция, в сила от 20.09.2013 г. и увелиаване бройката на държавните логопеди в София със 6 бр. , считано от 2011 г., с което над 200 деца със специални потребности се ползват от безплатна логопедична помощ.
През Декември 2011 г. се обединихме с друга родителска организация Сдружение „Тацитус” и Национа;на Асоциация на ресурсните учители в България НАРУ във Фонд за терапии за деца с аутизъм с цел: Набиране на ресурси за обучаване на специалисти в България по световно наложени терапевтични практики за работа с деца са аутизъм. Вече 4 години сме едната от каузите на Дарик Радио, Ники Кънчев шоу и Gong.bg на Коледния Благотворителен търг, като набраните средства използваме за няколко дневно запознаване с основите на някоя от световно наложените и доказани терапевтични практики за деца с аутизъм, като каним специалисти от световна величина- от Щатите и Европа, които представят науката пред българските учители, логопеди, психолози, специални педагози от масовите испециалните училища, които в ежедневната си практика работят с деца с аутизъм, като за да се случи това, ни помага и партньорството ни и с Министерство на образованието и благотворителната подкрепа на Токуда болница, която безвъзмездно ни предоставя обучителни и лекционни зали.
През 2014 г., в резултат на представяне на една от практиките през Ноември 2013 г. , успяхме да намерим подкрепа и на държавата, като Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването финансираха частично организираното от нас първо сертифицирано обучение по световно наложена терапевтична практика- Сензорна интеграция, с обучител от Мюнхенския Университет и Център за работа с деца- Кристияне Кул и на 18.09.2014 г. в Токуда болница и на 18.09.2014 г. в Токуда болница бяха връчени дипломите на първите 13 Снезорни терапевти в България.
От тази година имаме предоставена сграда от Столична община със заповед СО-РД-565-6/24.03.2014 , която се намира на територията на гр. София, Горубляне и в която предстои да бъде изграден Обучителен център за специалисти, които да работят професионално с деца от аутистичния, имаме изработена програма с американски преподаватели, които ще обучават в практиката български специалисти, но се нуждаем от средства за ремонта на сградата.
Проект (Кауза): Създаване на Обучителен център за специалисти за създаване на мотивация у деца с аутизъм

(АВА Център- Applied behavior analysis център- По приложен поведенчески анализ)


  1. Какво се финансира

Необходимо е финансиране за ремонт на сграда, предоставена на Организацията от Столична Община безвъзмездно със срок на ползване- 10 години, със Заповед СО-РД-565-6/24.03.2014 , която се намира на територията на гр. София, Горубляне и в която предстои да бъде изграден Обучителен център за специалисти, които да работят професионално с деца от аутистичния спектър.
  1. Необходимо финансиране

Има безвъзмездно изготвен е проект за ремонт на сградата от арх. Александър Чернодрински, чиято стойност е 75 000 лв.


  1. Кратко описание на проектаСъздаването на АВА - Applied behavior analysis център- Приложен поведенчески анализ, е наша няколко годишна мечта и след две годишно чакане, Столична община ни предостави сграда, а единствената българка, която е дипломирана в специалиалността в Колумбийски университет ( меката на науката)- Венета Димитрова, практикува в Германия и Америка, поради невъзможността да изплаща кредита за скъпото обучение, ако работи в България. С нейна помощ, създадохме Обучителна програма, която включва 3 годишно сертифицирано обучение от 16 специалисти ( след кандидатстване и подбор), в ежедневната си работа с 40 деца с аутизъм- на възраст от 2 до 11 години, с различна степен на тежест на аутистичното разстройство. Лекциите ще се водят от америкианските преподаватели от Колумбиски университет, а супервизията ще се осъществява от тях и Венета Димитрова. АВА - Applied behavior analysis център- Приложен поведенчески анализ е най- добрата, световно призната терапевтична практика, която се използва за създаване на мотивация при деца от аутистичния спектър, тъй като основния проблем с комуникацията и социализацията им, е свързан с липсата на мотивация.

Аутизмът е най- тежкото разстройство, което засяга комуникацията и социализацията, от което страда цялото семейство и се променя живота на цялото семейство. Основния двигател на социалното поведение и адаптация е мотивацията. Поради липсата на мотивация и слабата социална връзка на децата с аутзъм със социалния свят, не признаването на правила, норми и авторитети, поведенческите им проблеми страдат от сравнително леки до много тежки. Аутистичното разстройство е свързано с разстройство на централната нервна система и поведението, основано на рефлекса, благодарение на което „типичните” хора имаме социално поведение и спазваме социални правила и норми, при тях е не работещо, т. е. – рефлективното поведение при деца с аутизъм не съшествува. Затова се работи върху оперативносто поведение- поведението, с което въздействаме и оперираме върху околната среда. Социално приемливо поведение се постига чрез стумули и други терапевтични практики. Именно върху това работи науката АВА - Applied behavior analysis център- Приложен поведенчески анализ и достатъчно на брой емпирични изследвания в Америка, са дали доказателство на Американската Асоциация по педиатрия, че приложния поведенчески анализ повлиява значително или достигане на социално приемливо поведение и социализация на деца, страдащи от аутистично разстройство.

4. Значимост на проблема и статистически данни

Поради бързия темп, с който нараства концентрацията на деца а сутизъм в световен мащаб, по данни на Autism Society of America, към 2014 г. я на всеки 68 деца страда от някакво разстройство на аутистичния спектър в световен мащаб. Нямаме основание да смятаме, че в България се различава от световната статистика, поради което се смята, че към настоящия момент минимум 150 000 човека в България страдат от аутистично разстройство, като поне половината са деца, чиито брой се увеличава непрекъснато. Към настоящия момент в България няма нито един специалист по световно наложена терапевтична практика, който да е дипломиран или сертифициран да работи с деца с аутизъм. Нашата организация в партньорство с друа родителска организация на деца с аутизъм „Тацитус”, успя да намери подкрепа и на държавата, като Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването финансираха частично организираното от нас първо сертифицирано обучение по световно наложена терапевтична практика- Сензорна интеграция, с обучител от Мюнхенския Университет и Център за работа с деца- Кристияне Кул и на 18.09.2014 г. в Токуда болница предстои връчването на дипломите на първите Снезорни терапевти в България.


Науката АВА - Applied behavior analysis център- Приложен поведенчески анализ е най- добрата, световно призната терапевтична практика, която се използва за създаване на мотивация при деца от аутистичния спектър, тъй като основния проблем с комуникацията и социализацията им, е свързан с липсата на мотивация.
Науката АВА - Applied behavior analysis център- Приложен поведенчески анализ е една от най- скъпите науки в света, както и останалите световно доказани научно дисциплини, че подпомагат значително подобряването на комуникацията и повлияват върху социализацията при деца от аутистичния спектър и при наличието на около 70 000 деца с аутизъм в България, чиито брой непрекъснато расте, създаването на Център за обучение на специалисти по създаване на мотивация у децата с аутзъм, е от изключителна обществена значимост и отговорност!
Всеки родител в България, след получаване на диагноза „Аутизъм”, стартира дълъг процес на информираност и самообучение, докато разбира, че терапията, която гарантирано ще изведе детето му в нашия социален свят и му създаде мотивация, за да дойде стъпка по стъпка на нашия свят и осъзнае, че колкто и несправедлив да е той, поне е интересен, е АВА - Applied behavior analysis център- Приложен поведенчески анализ. Тогава родителите започват да питат: Как е възможно в България да няма нито един терапевт?- Ето защо, създаването на професионално общество за създаване на мотивация у деца с аутизъм в България, би имало стойност, която няма измерение!

Вярваме, че отново ще застанете зад нас и каузата на децата ни, както го правите с доверието и подкрепата си през годините и помогнете Центъра за създаване на мотивация за деца с аутизъм в България да отвори врати през 2015 г!


10.11.2014 г.

С уважение:

/Владислава Цолова - Председател на ФОНДАЦИЯ

“СТЪПКА ЗА НЕВИДИМИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ”,

организация на родители на деца от аутистичния

спектър в България/

тел. 0896 699 274

e-mail: invisible.bulgarian.children@gmail.com

www.autism-bg.eu
Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница