След по-малко от две седмици Словакия приема еврото, което навършва 10 годиниДата28.10.2018
Размер49.5 Kb.


IP/08/2007

Брюксел, 18 декември 2008 г.

След по-малко от две седмици Словакия приема еврото, което навършва 10 години

След по-малко от две седмици еврозоната ще има два повода за празнуване: броят на страните от Европейския съюз, които имат единна валута, ще нарасне на 16 с приемането ѝ от Словакия и еврото ще отбележи 10-тата си годишнина. Специална монета от 2 евро ще бъде емитирана за отбелязване на годишнината, а днес ще бъде пуснат документален филм, който описва пътя към еврото и предимствата, които то носи. Междувременно подготовката в Словакия протича с пълна пара.

Словакия ще приеме еврото на 1 януари и ще стане 16-тата страна от ЕС, която го приема, след като преди 10 години единадесет други страни1 стартираха единната валута. На първия ден от Новата година 328,6 милиона души от всичките 499,7 милиона2 жители на ЕС ще имат за единна валута еврото.

Председателят Жозе Мануел Барозу заяви: „Радвам се, че на 1 януари ще приветстваме Словакия като шестнадесетата членка на еврозоната. Приблизително 329 милиона европейци ще започнат 2009 година с евробанкноти и монети в джоба си. Еврото спомогна да се създадат 16 милиона работни места и с течение на времето доведе до по-ниски от всякога инфлация и лихви. В сегашното кризисно време еврото предпазва стопанските субекти от нестабилността на валутните курсове, което водеше до проблеми при предишни затруднения. Казано с прости думи, еврото работи. Уверен съм, че ще става все по-силно през следващото десетилетие и че ще приветстваме и нови членове на еврозоната.“

Първи януари 2009 г. ще бъде повод за гордост за еврозоната, а също и за ЕС като цяло, тъй като Словакия се превръща в 16-тата страна, която приема еврото и европейската валута отпразнува своята десета годишнина. Еврото се превърна в символ на идентичността на ЕС и се показва като солиден и стабилизиращ фактор на валутните пазари в и извън еврозоната. В момент, в който никой друг пазар — от банковия до този на ценните книжа — не е пощаден от световната финансова и икономическа криза, това не е незначително постижение Трябва да се гордеем с това реноме и да пазим здравата бюджетна и макроикономическа рамка, която доведе еврото до такъв успех,“ заяви Хоакин Алмуния, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси.

Еврото бе създадено през 1999 г., когато 11 държави веднъж завинаги фиксираха двустранните обменни курсове на своите валути и се сдобиха с единна парична и обменна политика. Шест месеца по-рано бе създадена Европейската централна банка. Банкнотите и монетите бяха пуснати в обращение през 2002 г. Словакия приема еврото при курс от 30,1260 словашки крони за 1 евро. Преди нея Словения, Кипър и Малта също приеха еврото за своя парична единица.

Еврото е исторически успех. Като цяло и независимо от сегашната изпълнена с предизвикателства ситуация, то доведе до по-голяма ценова стабилност и по-ниски лихвени проценти от всякога за страните, гражданите и стопанските субекти, които го ползват като единна валута. Еврото спомогна да се създадат рекордните 16 милиона работни места и ни позволи да навлезем в сегашната криза с най-ниския процент на безработица и най-добрата от много време насам бюджетна позиция, наред с други солидни основни постижения. Естествено, че можем и сме длъжни да подобряваме Икономическия и паричен съюз, за да постигне още повече успехи и през следващото десетилетие и след това, както показа твърде ясно Съобщението и докладът „ИПС@10“3 от май 2008 г.

Възпоменателна монета от 2 евро и документален филм за еврото

За отбелязване на годишнината на еврото държавите от еврозоната ще пуснат на 1 януари общо 84 милиона възпоменателни монети от 2 евро. Изображението на специалната монета бе избрано посредством всеобщо гласуване в интернет, организирано от Комисията.

Беше подготвен също интересен документален филм за началото и историята на еврото, неговите предимства и как е било замислено. Той ще бъде пуснат днес и ще може да се изтегли от интернет страницата на Генералната дирекция за икономически и парични въпроси (виж по-долу).

Словакия готова за преминаването към еврото

В Словакия подготовката за еврото навлиза във финална фаза. Търговските банки започнаха да приемат банкнотите и монетите през септември и ги доставяха на магазини и други стопански субекти, за да могат да извършват плащания и да връщат ресто в евро от 1 януари.

Гражданите разграбиха повече от 90 % от всичките 1 200 000 мини-комплекта с евро монети само за пет дни и се чувстват добре информирани благодарение на информационната кампания, която бе ускорена през последните шест месеца и включваше телевизионни рекламни клипове и информационна кампания с автобуси. Тревогите им за увеличения на цените бяха взети на сериозно от словашките власти, които въведоха серия от мерки, включително Морален кодекс, подписан от стопанските субекти, с който те се ангажират да спазват разпоредбите на преминаването към еврото. Изразяването на цените в евро и крони е задължително от 24 август до 1 януари 2010 г. Спазването на разпоредбите за преминаването към еврото се наблюдава внимателно от Инспектората по търговия на Словакия, който е посетил повече от 15 000 магазина и доставчици на услуги от август насам.

Инспекторите коригираха констатираните пропуски в двойното изразяване на цените и проверяваха движенията на цените в секторите, където са били наблюдавани проблеми при предишни преминавания в други държави (ресторанти, фризьорски салони, кафенета и др.). Асоциацията на словашките потребители също играе ключова роля при проверката на промените в цените. Комисията активно подпомагаше комуникационната кампания посредством споразумение за сътрудничество, подписано през декември 2007 г.

Стопанските субекти и публичната администрация също се подготви доста отдавна и техният персонал бе обучен (особено тези, които са в пряк контакт с клиентите и гражданите). Според проведено в средата на ноември проучване на Словашкото министерство на финансите практически цялата централна и местна администрация би трябвало да е приключила преди 23 декември конвертирането и тестването на своите компютърни системи.

За улесняване на преминаването към еврото Националната банка на Словакия и търговските банки ще бъдат отворени извънредно на 1 януари, както и през почивните дни на 3 и 4 януари.

За подробна информация относно преминаването на Словакия към еврото виж IP/08/1959 и:

http://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article13563_en.htm

Осми доклад на Комисията относно практическата подготовка за преминаването към евротоhttp://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article13510_en.htm

Словашката национална интернет страница относно преминаването към еврото: http://www.euromena.sk/

За повече информация относно еврото и предимствата от него виж интернет страницата на ГД „Икономически и парични въпроси“:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/our_currency_en.htm

Специалната интернет страница за десетата годишнина „ИМС@10“:http://ec.europa.eu/economy_finance/emu10/index_en.htm

За да видите възпоменателната монета от 2 евро: :http://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article11072_en.htm

За документалния филм, посветен на еврото:http://ec.europa.eu/economy_finance/emu10/documentary.htm

1 Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Португалия, Финландия, Франция и Нидерландия

2 Виж бюлетин на Евростат 179/2008 от 15 декември

3 ИПС@10 – успехи и предизвикателства след 10 години Икономически и паричен съюз


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница