Сливания: Комисията одобри планираното купуване на Zentiva от Sanofi-Aventis при определени условияДата13.09.2016
Размер26.58 Kb.


IP/09/210

Брюксел, 4 февруари 2009 г.Сливания: Комисията одобри планираното купуване на Zentiva от Sanofi-Aventis при определени условия

Европейската комисия прие съгласно Регламента на ЕС за сливанията планираното купуване на чешката фирма за генерични лекарства Zentiva от Sanofi-Aventis Europe of France, производител на оригинални лекарства. За да разсее притесненията на Комисията за възможни ограничения на конкуренцията в различни терапевтични области на редица национални пазари, Sanofi-Aventis се ангажира да преотстъпи производството на петнайсет лекарствени продукта в Чешката република, Словашката република, Румъния, България, Унгария и Естония. Предвид тези ангажименти Комисията заключи, че планираната операция няма да ограничи конкуренцията в Европейското икономическо пространство (ЕИП) или която и да е съществена част от него.

Sanofi-Aventis е световна група за фармацевтични продукти, която се занимава с научни изследвания, разработване, производство и разпространение на продукти за здравето в ЕС и по света. Основните дейности на Sanofi-Aventis са в областта на оригиналните лекарства и на ваксините за хора. Фармацевтичната група Zentiva е активна в централноевропейските и източноевропейските държави-членки на ЕС. Дейността ѝ е съсредоточена в разработването, производството и разпространението на маркови генерични фармацевтични продукти за лечение на сърдечносъдови болести, болести на централната нервна система, болести на хранителната и на половата система, болести на пикочните пътища и възпаления, както и болкоуспокояващи продукти. Генеричните лекарства са еквивалентни на оригиналните лекарства и се продават, след като изтече патентният период за оригиналните лекарства.

Комисията проведе разследване на над 100 национални пазара на фармацевтични продукти в централноевропейски и източноевропейски държави-членки на ЕС, на които дейностите на страните се препокриват. Комисията установи, че по отношение на повечето от тези пазари може да бъде изключена възможността за ограничения на конкуренцията, тъй като Sanofi-Aventis и Zentiva притежават умерен съвместен пазарен дял и след планираната операция броят на конкурентите на тези пазари ще бъде достатъчен.

Въпреки това, Комисията установи, че операцията — така както е описана в първоначалното уведомление — би създала възможни ограничения за конкуренцията на пазара на 15 фармацевтични продукта в Чешката република, Словакия, Румъния, България, Унгария и Естония. В тези случаи има опасност операцията да ограничи избора и/или да доведе до по-високи цени за болниците, пациентите и държавния бюджет.

За да разсее притесненията на Комисията, Sanofi-Aventis предложи да преотстъпи дейностите си, свързани с лекарството Maalox в Румъния, с лекарството Ercefuryl в Чешката република и с лекарството Trental в Чешката република, Словакия и Естония. Освен това, Sanofi-Aventis предложи да преотстъпи дейностите на Zentiva, свързани с лекарството Papaverinium в Унгария, с лекарствата Scobutil и Sulfat de Atropina в Румъния, с лекарството Flavobion в Чешката република и в Словашката република, с лекарствата Vasocardin, Betaxa и Tenoloc в Чешката република, с лекарствата Fokusin, Penester и Zoxon в Естония, с лекарството Zopiclon в България и с лекарството Hypnogen в Чешката република, Словакия и Естония.

Лекарствата, по отношение на които се прилагат допълнителните условия, се използват за лечение на следните състояния:

Maalox – проблеми с храносмилането, подуване

Ercefuryl – остра диария

Trental – подобряване на кръвообращението

Papaverinium, Scobutil, Sulfat de Atropina – схващания и спазми, по-специално на храносмилателната система

Flavobion – болести на черния дроб

Vasocardin, Betaxa, Tenoloc – сърдечни болести

Fokusin, Penester, Zoxon – доброкачествено заболяване на простатата

Zopiclon, Hypnogen – сънотворни хапчета

С оглед на тези ангажименти и при условие че те бъдат изпълнени, Комисията заключи, че планираната операция вече не води до възможни ограничения на конкуренцията.

Повече информация по случая може да бъде намерена на адрес:http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/index/m105.html_5253


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница