Сливенски огньовеДата21.11.2017
Размер34.18 Kb.
#35083


Както вече беше съобщено, сливенският кмет Кольо Милев възражда Майските дни на културата “Сливенски огньове”. Те ще бъдат открити на 4 май вечерта от 18 ч. в залата на Драматичния театър, когато ще бъде отбелязана 50-годишната дейност на диригента Методий Григоров.

В концерта ще вземат участие бивши хористи на Методий Григоров – сега оперни певци с европейска и световна известност.ТАТЯНА ШИВАРОВА (сопран). Завършва Френската гимназия в родния си град Сливен. Следва в Държавната музикална академия, където е ученичка на проф. Сима Иванова. През 1985 г., току-що слязла от студентската скамейка, получава първото си признание. На 41-ия международен оперен конкурс в Женева (Швейцария) завоюва втора награда. Веднага след големия успех в Женева спечелва и конкурса за специализация в школата към Миланската скала, където се усъвършенства под ръководството на световноизвестната певица Джулиета Симионато. Междувременно става лауреат още на три конкурса – в Тревизо (Италия), Рио де Жанейро (Бразилия) и на международния конкурс за млади оперни певци в София. Следват нови лауреатски звания във Верчели (Италия) и в Хелзинки (Финландия). След специализацията в Милано започва триумфално шествие по оперните сцени на Италия (Торино, Бусето, Ливорно, Пиза, Мантуа, Катания, Сиена, Бреша, Парма, Лука), Австрия (Виена, Линц, Клагенфурт), Германия (Щутгарт, Аахен, Мекленбург), Франция (Тулон, Монпелие), Холандия (Ротердам), Испания (Мадрид), Израел (Тил Авив), Швейцария (Женева), Чехия (Прага), Словакия (Братислава). Върхова проява на Татяна Шиварова е изпълнението на ролята на Леонора в „Силата на съдбата” на сцената Миланската скала. Пее и на родна сцена – в Софийската национална опера в „Тоска”, „Турандот” и „Джоконда”, във Варна – в „Тоска” и „Аида”.

3. ДАНИЕЛА ДЯКОВА е родена в Сливен. Завършила е Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров” – София със специалност „Оперно пеене” при проф. Констанца Вачкова, проф. Руско Русков и проф. Христина Ангелакова.

В периода 1993–1997 г. печели награди от Международния песенен конкурс „Цветана Дякович”, Международния конкурс за млади оперни певци „Георги Златев – Черкин” и Международния оперен конкурс „Надежди, таланти, майстори” – Добрич.

Специализира оперно пеене и интерпретация в „Scuola Civica di Musica” в Милано през 1998 и 1999 година в класа на Лука Горла . В периода 1999–2000 г. продължава специализацията си в Академия „D’Arte Lirica” в град Озимо – Италия в класа на Серджо Сегалини.

По време на специализацията си в Италия е участвала в спектаклите: „Севилският бръснар” от Росини, „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, „Травиата” от Верди, „Мантията” на Пучини, „Така правят всички” на Моцарт и др.

След завръщането си в България е назначена като солист на Държавна опера Стара Загора, където и е поверен целия мецосопранов репертоар. Гостувала е на сцените на Бургаска, Варненска, Русенска, Пловдивска, Софийска опери. Участвала е в множество концерти на български филхармониите и симфоничните оркестри в България.

Гастролирала е на сцените на престижни оперни театри в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Китай, Тайван, Япония под диригентството на Найден Тодоров, Диян Чобанов, Григор Паликаров, Маестрите Бареза, Орен, Лоренцо Рамос, Алесандро Сан Джорджи, Херардо Вера, Хосе Кабайе, Хавиер Сарано, Айдар Торибаев, П. Вандиловски и др.

ЕЛЕНА БАРЪМОВА (сопран) е солистка в Държавната опера - Стара Загора. Родена в Сливен. Завършва оперно пеене в Музикалната академия “Панчо Владигеров” в София в класа на Констанца Вачкова. След това специализира белканто в майсторски клас на Гена Димитрова. Продължава обучението си в Римската академия за млади оперни певци “Борис Христов в Рим при Мирела Паруто. Дебютира в Италия в операта „Турандот” от Пучини.

Носителка е на редица престижни отличия от конкурси, сред които от международния конкурс в Памплона (Испания) с продуцент Хосе Карерас. Лауреат е на конкурса “Христо Бръмбаров”. Получава първа награда за най-добро изпълнение на унгарска и българска песен в Унгарския Културен Институт, София. През ноември 2006 г. Елена Баръмова печели втора награда и специалната награда на оперения конкурс в гр. Рийека, Хърватска.


Елена Баръмова e гастролирала в Италия, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия, Чехия, Германия, Полша, Естония, Япония, Тайван, Корея, Египет. Репертоарът на певицата включва главните сопранови партии в оперите: “Турандот”, “Момичето от Златния Запад”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, “Селска чест”, “Аида”, “Дон Карлос”, “Бал с маски”, “Трубадур”, “Макбет”, “Ернани”, “Набуко”, “Норма”, “Дон Жуан” и “Така правят всички”.
Елена Баръмова е гост-солист във Варшавската опера с “Аида” и “Набуко”, в операта в Лодз (Полша) с “Макбет” и “Тоска”, в Пражката опера с “Набуко” и “Турандот”, в Националната опера на Естония с “Набуко”, в Парижката опера с “Турандот”, в операта на Кайро (Египет) с “Бал с маски”, “Аида” и “Тоска”. Гастролира с голям успех като Аида на оперният фестивал в Аванш, Швейцария. В Софийската национална опера Елена Баръмова се представя с Турандот, Лейди Макбет и Норма. Заедно с трупата на операта гастролира с Турандот в Тайван и Япония.Каталог: res -> news -> 74534
news -> Драматичен театър „стефан киров” сливен късноантична и средновековна крепост „туида” и ансамбъл за народни песни и танци „сливен”
news -> Сценарий за годишно утро в първи клас ден на провеждане: 24. 05 Децата са подредени на сцената. Изпълнение на песента „Първокласно”
news -> Пълен текст на разговора
news -> Илийчо, Август и седемте джуджета Пенко Гелев и Сотир Гелев
news -> П р о г р а м а есенен театрален салон
news -> Ху йем ай – Кой съм аз?
news -> 1 клас – посрещане 2012 г
74534 -> Методий Григоров е възпитаник на Софийската духовна семинария, на Духовната академия и на Българската държавна консерватория. Специализира хорово дирижиране при проф


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница