Смяна на курса – животът започва!страница1/7
Дата23.07.2016
Размер1.44 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7Смяна на курса – животът започва!


Ралф Шалис

Издателство ВЕРЕН


п. к. 91, София 1408

© 1973 Editions Farel, Fontenay-Sous-Bois


Оригинално заглавие: Si tu veux aller loin
© на българското издание, 1993
Издателство ВЕРЕН
п. к. 91, София 1408
Превод от немски: Юлиана Балканджиева
Предпечатна подготовка: Издателство ВЕРЕН
п. к. 91, София 1408
Корица: Станислав Абаджиев
Типография: СД _EVENTUS“, София

ISBN 954-8225-05-0Съдържание


Смяна на курса – животът започва! 1

Съдържание 3

Авторът 3

Към моя читател 4

Част I: Провал или преливаща пълнота? 5

Въведение 5

1.1. Първоначалният шок 6

1.2. Твоята вътрешна борба 10

1.3. Ти – храм на Святия Дух? 13

1.4. Пълнотата на Духа 15

Част II: Трите основни духовни правила 22

Въведение 22

2.1. Проблемът с твоята съвест 24

2.2. Проблемът с твоята воля 29

2.3. Напред! 31

Част III: Четирите дисциплини 35

Въведение 35

3.1. Отвореното небе 37

3.2. Неизчерпаемото откритие 43

3.3. Ти не си сам! 61

3.4. Не можеш да запазиш Бога само за себе си 71

Част IV: Този живот не е всичко 74

4.1. Най-сигурната увереност: Исус ще дойде отново! 74Авторът

Ралф Шалис израснал в полупустинното плато на Стара Кастилия, Испания. Като син на англичани той от дете се научил да мисли на два езика. Детството си преживял, според собствените му думи, „в Средните векове“. Образование получил по-късно в Англия, където на 18-годишна възраст срещнал Бога.

В младостта си преподавал езици и литература в различни европейски страни и така се научил да се адаптира към различни културни кръгове. Но още на 23-годишна възраст почувствал дълбоко разочарование от своя духовен живот и потърсил ново Божие откровение.

След като изучил живота и делото на някои велики служители на Бога от миналите поколения, Ралф Шалис осъзнал факта, че всеки един от тях е притежавал едно дълбоко и основно познание за Христос, което той нямал. Открил, че всичките тези мъже, колкото и различни да били техните характери и дело, притежавали две общи тайни: всички те започвали деня с общение с Бога в молитва; и всяка година прочитали по веднъж цялата Библия.

Жаждата му за Бога го накарала да последва техния пример. Той се заел всяка година да прочита задълбочено Библията. За да постигне тази цел и да има достатъчно време за молитва, той отделял по една десета от времето си, т.е. около 2 и половина часа ежедневно, само за Бога. Това станало основен принцип в живота му.

През онези ранни дни Ралф Шалис работел в швейцарските Алпи и там през следващите три години откровението на Божието лице го завладяло дотолкова, че животът му придобил съвършено различен смисъл.

Втората световна война дошла като катастрофа и унищожила пет или шест от най-добрите години в живота му. И все пак като редовен войник в Африка, Азия и Европа той задълбочил своите познания за Бога и човека посредством многобройните опитности и физическото и духовното страдание, с което се сблъскал. През цялото това време Бог му помагал да поддържа ежедневното изучаване на Библията и го опазил от опасността да отнеме човешки живот. Изпитанието на вярата му било сурово, но то не му оставило никакви илюзии за самия него и за човешката природа.

Когато най-сетне се уволнил, той се върнал към учителската си професия, но този път в Португалия. Едва тук можал да заживее с младата си съпруга Рейнджли, която познавал съвсем малко, въпреки четиригодишния им брак. Но сега, след като бил видял неописуемата духовна мизерия на света, Ралф не можел да мисли повече за личната си кариера. Заедно с Рейнджли, на 37-годишна възраст, той решил да посвети цялото си време на Христос. И така, малобройното му семейство заминало в Северна Африка, за да проповядва Христос с всички възможни средства, а най-вече с масово разпространение на Новия Завет. Те вършели това в пълна зависимост от Бога дори по отношение на ежедневния си хляб – една простичка вяра, която Бог благославя вече в продължение на повече от четвърт век.

Там, всред страдания, бедност и унижение, те видели как Бог извършва делото си с огромна духовна сила. Скоро те били заобиколени от многобройни млади хора, които търсели Христос. Алжирската война трагично прекратила тези евангелизаторски успехи и разпръснала плодовете им; но те продължили да се умножават на други места. Много от тези младежи се отдали на служение на Бога с цялото си сърце и благодарение на тяхната работа, особено във Франция, повярвали много хора. Били основани нови църкви и много други младежи и девойки били призовани да следват Бога с цялото си сърце.

Няколко години Ралф Шалис работел едновременно във Франция и Северна Африка, но сега Франция станала главното му поле на дейност. И тук, както и в Африка, той се посветил изцяло на духовните нужди на по-младото поколение. Според него там трябвало да се постави ударение, защото от тези хора зависело бъдещето на света. Ето защо той влязъл в близко сътрудничество с движения като _Операция Мобилизация“. През последните години Божият дух го водил не само из цяла Франция, но практически из всяка европейска страна, като всеки път той откликвал на вика за помощ на младите хора, жадни да познаят Христос.

По улиците и в университетите, на лекции и при домашни посещения, през безсънни нощи и в безкрайно дълги лични разговори той се сблъсквал с множество наболели проблеми, изправял се лице в лице с мъката на едно поколение, което вече не се задоволявало с религиозни теории или традиции, а искало да открие Божията реалност и истинския смисъл на живота.

Тази книга обобщава основните отговори, чрез които е бил преобразен животът на мнозина.
Към моя читател

Тази книга е написана за този, който тъкмо е започнал това чудесно, но трудно и опасно приключение, което Исус нарича „вечен живот“.

Аз се надявам, че ти си млад човек. Млад поне по дух. Наистина не съм написал тази книга за инертния, дългогодишен християнин, който е убеден, че всичко му е ясно, но вярвам, че и той – ако неговата братска любов ми прости откровеността и ако вярата му може да понесе един пердах, може да намери в нея нещо, което да даде нова насока на мислите му и да разпали сърцето му.

Разбира се, зная, че тази книга може да попадне и в ръцете на някого, който още не знае за какво въобще става дума при новорождението. Е, не бих и могъл да си пожелая нещо по-добро! Него аз бих искал да попитам: „Защо, като четеш тези страници, да не се впуснеш в истинския живот? Ще откриеш значението на небето!“

Но аз си представям моя читател най-вече като един нов ученик на Исус. Представям си, че ти си едно новородено бебе в Божието царство, което плаче за храна и иска да порасне колкото се може по-бързо. Точно за теб съм написал тази книга.

Кой не се радва на едно бебе! Защото (през по-голямата част от времето!) то е едно възхитително същество, което носи много радост. По същия начин няма нищо по-радостно на света от един новороден християнин. Но ако срещнем някого, който вече 30 или 40 години си остава духовно бебе, това е много тъжно. Много искам лично ти да преминеш бързо през кърмаческата възраст и скоро да можеш да поемаш твърда храна. Искам да навлезеш в една богата духовна зрялост. Зная, че можеш, тъй като Бог иска това от теб. Тази книга е написана, за да ти помогне.

Също като теб и аз принадлежа към онези избрани хора, които Бог е приел за Свои деца. Аз живея почти 50 години в Божието царство. Тук искам да ти предам някои от оръжията, които Бог ми даде да усвоя през всичките тия години, за да спечелиш време и да избегнеш някои глупави грешки, които аз допуснах. Ти имаш нужда от тези оръжия.

Не зная какво точно е запланувал Бог за твоя живот, но ако обичаш Господа дотолкова, че да Му се покориш с цялото си сърце, Той ще направи от теб нещо чудесно! Решаващият въпрос е: каква е твоята цел? Какво искаш да постигнеш? Лек и комфортен средностатистически живот, в който можеш да избегнеш трудностите, но заедно с тях и важните и съществени неща в живота? Или копнееш за необятния хоризонт на Бога?

Избери живота, изпълнен с вълнуващи открития! Вероятността Бог да направи нещо прекрасно чрез теб е безкрайно голяма. Неговият Дух не е ограничен – освен единствено чрез твоето неверие. Моля се твоят живот да се превърне в отпечатък на Божията любов и красота!

Предлагам ти да се изправиш лице в лице с Бога!

Ралф Шалис,
Межане-лез-Але, ФранцияКаталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница