Съобщение за медиите 25. 01. 07 г. Некском България стартира търговски Wimax услугиДата03.08.2017
Размер34.12 Kb.Съобщение за медиите

25.01.07 г.
Некском България стартира търговски WiMAX услуги

 

Некском е първият телеком в България, който стартира търговски WiMAX услугите – безжичен  интернет, телефон, наети линии, виртуални частни мрежи и MAN свързаност, както в рамките на градовете, така и между тях. Услугите се предлагат в София и София област, Банско, Баня, Разлог, Добринище, Бургас, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас. Първите клиенти на WiMAX са големи и средни бизнес абонати и настоящи клиенти на компанията, които в момента се надграждат към WiMAX. Новите услуги се предлагат самостоятелно или като интегрирано решение в зависимост от предпочитанията на клиента.  


”Добрата вест е, че WiMAX вече не е само обещание за бърз безжичен пренос на глас, данни и видео. WiMAX e реалност и тя е в България. Щастливи сме, че имахме възможността да предложим WiMAX услуги в много градове в страната. Убедени сме в огромния потенциал на технологията и планираме до края на 2007 г. да имаме присъствие в над 30 града, като това включва всички населени места в България с население над 50 000 души. Следващите градове, в които ще предложим услуги, са Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Плевен и в големите морски и планински курорти”, заяви г-н Емил Николов, изпълнителен директор на „Некском България” ЕАД.
За доставчик на WiMAX оборудване Некском избра компанията Alvarion, доставчикът с най-много разгърнати WiMAX мрежи по света и лидер по пазарен дял от производството на WiMAX оборудване в световен мащаб. WiMax услугите на Некском се предоставят чрез продуктовата серия BreezeMAX на Alvarion.

 

Мрежата на Некском е изградена изцяло въз основа на сертифицирано от WiMAX Forum оборудване, чийто член е и Некском.  Планираните инвестиции за следващите няколко години възлизат на над 20 милиона евро.След прехвърляне на трафика си към собствена опорна мрежа за пренос на данни в седем големи български града - София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Варна, Бургас и Велико Търново, Некском успя да постигне независимост  от чужда инфраструктура и реално достига до крайния потребител чрез своя собствена мрежа. Това превръща компанията в първата, която предлага цялостна замяна на предоставяните услуги на традиционния телеком - високоскоростен интернет и телефон.  

 

С реалното предлагане на WiMAX, потребителите получават безжичен интернет със скорост до 10 Mbps и телефон с номер от номерационния план на Некском. Услугите са лесни за използване, а качеството им се гарантира чрез постоянно наблюдение и поддръжка от Центъра за Управление на Мрежата на Некском. Услугите – високоскоростен интернет и телефон са интуитивни за ползване и достъпни за всеки потребител. Некском предлага и пълна гама услуги за пренос на данни за корпоративни клиенти – градска и междуградска свързаност, MAN услуги и виртуални частни мрежи.  

WiMAX е технология, която позволява изграждане на базови станции в кратки срокове, широко покритие в градска и извънградска среда, а също и в отдалечени райони или на места, където липсва инфраструктура. За разлика от DSL, WiMAX позволява симетричност, равнопоставен достъп до локален и международен Интернет и отделни канали за глас и данни. WiMAX мрежите ще бъдат в основата на 4G мрежите. Мрежата на Некском е проектирана така, че да позволи лесно и прозрачно за клиентите надграждане към мобилен WiMAX (по стандарт 802.16e). В момента се извършват тестове на мобилния WiMAX и до месеци се очаква да бъде сертифициран от WiMAX Forum. Некском ще е сред първите в България, който ще предложи мобилни WiMAX услуги. Според WiMAX Forum (www.wimaxforum.com) мобилен WiMAX реално ще се пусне в действие през 2008г., когато ще стане възможно ползването на телефон и интернет в движение чрез вградени чипове в мобилни устройства (PDA, преносими компютри, мобилни телефони). Важен аспект за навлизането на мобилен WiMAX е наличието на достатъчно на брой и на приемлива цена крайни устройства, които да бъдат предложени на пазара.


В краткосрочен план Некском цели изграждане на плътно и качествено WiMAX покритие в цялата страна и предлагане както на фиксирани, така и на мобилни услуги за всички корпоративни и частни клиенти.
Некском България е основана през 1998 г. Компанията е със 100% участие на  американския оператор Nexcom Telecommunication LLC. Некском България е първата компания, която предложи услуги, базирани на на VoIP технология на българския пазар. Некском разполага с национална мрежа в 28 града и 19 офиса на територията на страната. Компанията притежава лицензи за фиксирана телефония, избор на оператор, пренос на данни, за гласова телефонна услуга чрез обществени телефонни апарати и за безжичната технология “от точка към много точки“.

За повече информация:

Севелина Борисова Ралица Михайлова

Мениджър Маркетинг Комуникации ПР специалист

и проучвания

Некском България РОЙ Kомюникейшън

тел: (02) 490 1 422 тел.: (02) 961 59 71

e-mail: sborisova@nexcom.bg e-mail: rmihaylova@roibg.com

* * * следва * * *Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница