Съобщение за медиите Асамблея на представителите на местните и регионалните власти в есДата26.11.2018
Размер85 Kb.
#105928Съобщение за медиите


Асамблея на представителите на местните и регионалните власти в ЕСCOR/10/31

Брюксел, 31 май 2010 гЧетирима членове на КР са наблюдатели на местните избори в Грузия

На 30 май 2010 г. делегация от членове на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа и на Комитета на регионите ще наблюдава протичането на местните избори в Грузия. На тези избори ще бъдат избрани кметове и общински съвети в 64 общини, от които 5 автономни града. Освен това за първи път кметът на Тбилиси ще бъде избран чрез преки избори.

На 27 и 28 май делегацията ще се срещне с представители на правителството и на избирателните комисии – някои от тези представители са Давид Бакрадзе, председател на парламента, и Давид Ткешелашвили, министър на регионалното развитие и инфраструктурата. Предвидени са и срещи с медиите и представители на местните НПО. Ще се състои обмяна на мнения с делегацията на ОССЕ/СДИПЧ.

Делегацията се състои от 4 политици на изборни длъжности в местната власт, които са членове на КР - Теет Каласвее, член на общинския съвет на Хаапсалу (Естония/ЕНП), Шарън Тейлър, член на общинския съвет на Стивънидж (Обединено кралство/ПЕС), Ясмина Видмар, общински съветник в община Марибор (Словения/АЛДЕ) и Уно Силберг, член на общинския съвет на Козе (Естония/EA) – и 10 техни колеги, членове на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Делегацията се ръководи от Гюнтер Круг, заместник-председател на Конгреса на местните и регионални власти (Германия, група „Социалисти“).

В рамките на сътрудничеството между двете институции Комитетът на регионите участва редовно в наблюдаването на избори на местно и регионално равнище. Независимо дали се провеждат в Сърбия (2008 г.) или в бившата югославска република Македония (2009 г.), целта на съвместните мисии е да се повиши надеждността на демократичния процес, като се изобличават евентуални нередности и се правят препоръки, които да позволят подобрения. Тези усилия позволяват да се насърчава доверието в избраните местни и регионални политици и да се увеличава избирателната активност.

Става дума за осъществяване на един от аспектите на споразумението за сътрудничество между КР и Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Подновено през 2009 г., това споразумение позволява на двете институции да задълбочат европейското сътрудничество в полза на местната и регионална демокрация, децентрализацията и самоуправлението в Европа.

Използвайте връзката за повече информация за изборите в Грузия.

Бележка до редакторите

В началото на месеца Конгресът проведе предизборна мисия в Тбилиси и Рустави за оценка на ситуацията в страната преди изборите. По този повод членовете на Конгреса се срещнаха с представители на избирателните комисии, правителството и парламента и кандидатите за кмет на Тбилиси от управляващата партия и от опозицията.

Делегацията ще представи заключенията си на пресконференция на 31 май, понеделник, от 11 часа в Тбилиси (хотел „Амбасадори“, улица „Шавтели“ №13, Тбилиси).

Изготвянето на доклада от наблюдателите за тяхната мисия ще бъде повод за консултация между Конгреса и Комитета на регионите. След това двамата председатели – на Комитета на регионите и на Конгреса – ще работят заедно по проследяване на резултатите от доклада и осъществяването на направените препоръки.

Заключенията от доклада ще бъдат използвани при изработването на становището по собствена инициатива на тема „Местното и регионалното управление в Грузия и развитието на сътрудничеството между Грузия и Европейския съюз“, което изготвя от името на КР Яцек Протас, маршал на Варминско-мазурското воеводство (Полша/ЕНП). Проектостановището ще се обсъжда на заседанието на комисия CIVEX на 2 юли 2010 г. и се очаква да бъде прието от пленарната сесия наесен.

Състав на делегацията

Членове на Конгреса

• г-н Гюнтер Круг (Германия, група „Социалисти“), заместник-председател на Конгреса – ръководител на делегацията

• г-н Ищван Борбели (Унгария, група „ЕНП-Христиандемократи“), заместник-председател на Конгреса

• г-н Емин Ерицян (Армения, група „ЕНП-Христиандемократи“), заместник-председател на Конгреса

• г-н Фабио Пелегрини (Италия, група „Социалисти“), заместник-председател на Конгреса

• г-жа Душица Давидович (Сърбия, необвързани)

• г-н Беат Хирс (Швейцария, група „Независими и Либералдемократи“)

• г-н Михкел Юхками (Естония, група „ЕНП-Христиандемократи“)

• г-н Найджъл Мермаген (Обединено кралство, група „Независими и Либералдемократи“)

• г-жа Вероник Морира (Франция, необвързани)

• г-жа Гудрун Мозлер-Тьорнщрьом (Австрия, група „Социалисти“)

Членове от Комитета на регионите:

• г-н Теет Каласвее (Естония, група „ЕНП-Христиандемократи“)

• г-н Уно Силберг (Естония, ЕА)

• г-жа Шарън Тейлър (Обединено кралство, ПЕС)

• г-жа Ясмина Видмар (Словения, АЛДЕ)

Посетете уебсайта на КР: www.cor.europa.eu

Комитетът на регионите

Комитетът на регионите е асамблея на регионалните и местните власти в ЕС. Мисията на неговите 344 членове от 27-те държави-членки е да привличат за участие представляваните от тях регионални и местни власти и общности в процеса на вземане на решения в ЕС и да ги информират за политиките на ЕС. Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът са задължени да се консултират с Комитета по политики, които имат отражение върху регионите и градовете. Той може да се обръща към Съда на Европейския съюз, ако правата му са нарушени или е на мнение, че определен закон на ЕС нарушава принципа на субсидиарност или не зачита правомощията на местните и регионалните власти.

За повече информация, моля свържете се с:Атенайс Казалис де Фондус

Комитет на регионите на ЕС

тел. +32 (0)2 282 2447

Athenais.cazalisdefondouce@cor.europa.eu

За да прочетете предишни съобщения за медиите, моля натиснете тук.
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница