Съобщение за медиитеДата01.02.2017
Размер29.96 Kb.
#13970Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 19 юли 2013 г.Демократична република Конго: ЕС увеличава финансирането за хуманитарни цели и отправя предупреждение за отражението на кризата върху населението

Европейската комисия ще отпусне допълнителни 10 милиона евро за оказването на спешна помощ на 2,5 милиона души в Демократична република Конго (ДРК), която е засегната от една от най-сложните и продължителни хуманитарни кризи в наши дни.

С това допълнително финансиране спешната помощ на Комисията за ДРК и региона на Големите африкански езера за тази година ще достигне 71 милиона евро, което прави ЕС най-големият донор на хуманитарна помощ за страната. Тази помощ идва в момент, когато боевете в източната част на ДРК се активизират, а това има тежки последици за цивилното население.

Милиони хора в Демократична република Конго страдат вследствие на една от най-дългите хуманитарни кризи понастоящем. Над 2,7 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си, като само през миналата година броят им надхвърли един милион. Над 440 000 конгоански бежанци са избягали в други африкански държави.

Хуманитарната обстановка в източните части на страната се влошава и при подновените боеве всекидневно се извършват нарушения на международното хуманитарно право.

Нарушаването на човешките права, изразяващо се в сексуално насилие, отвличания и принудително набиране на деца в редиците на въоръжени групировки, е сред извършваните злоупотреби, които будят тревога. Има сведения, че мащабите и естеството на сексуалното насилие срещу жени в източната част на ДРК стават все по-сериозни, като сред засегнатите има много малки деца и дори бебета.

Светът трябва да се събуди и да предприеме действия срещу неописуемата жестокост на сексуалното и основаното на пола насилие в Източно Конго,“ заяви европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

При последното си посещение в Киву се срещнах с оцелели жертви на сексуално насилие и д-р Denis Mukwege, основател и директор на финансираната от Европейската комисия болница Panzi. Силата на духа на тези хора, станали свидетели на толкова много страдание, е урок по човешко достойнство.Призовавам всички, които имат влияние в Източно Конго, да направят всичко възможно за прекратяване на това варварско насилие. Освен това е необходимо да гарантираме, че хуманитарните дейности могат да продължат при безусловно спазване на хуманитарните принципи, така че да сме в състояние да стигнем до най-нуждаещите се, където и да се намират те.

Европейската комисия ще използва новото финансиране, за да окаже незабавна животоспасяваща помощ на най-уязвимото население на ДРК. Тази помощ включва раздаване на основни хранителни продукти и стоки от първа необходимост и осигуряване на защита, подслон, здравни грижи, вода и хигиенни и санитарни съоръжения.

Помощта ще бъде усвоена с посредничеството на хуманитарните партньори на Европейската комисия в страната, включително агенциите на ООН и неправителствени организации.

Контекст

Понастоящем ДРК има най-нисък резултат по индекса на ООН за човешко развитие за 2012 г. за продължителност на живота, образование и жизнен стандарт.

Достигането до нуждаещите се често е предизвикателство поради причини, свързани със сигурността или логистиката. За да осигури хуманитарна помощ за отдалечените райони, Европейската комисия използва службата ECHO Flight, която предоставя хуманитарна помощ по въздуха. Три от четирите самолета, които обслужват ECHO Flight, са разположени в ДРК, в която някои области могат да бъдат достигнати само пеш или по въздуха. През 2012 г. Комисията е отпуснала 7 милиона евро за ECHO Flight в ДРК.

В страната работи екип от хуманитарни експерти на Комисията, който следи ситуацията, извършва оценка на нуждите и контролира използването на средствата от ЕС. Комисията има офиси в Киншаса, Букаву и Гома. Тя работи съвместно с 31 хуманитарни организации, които могат най-добре да окажат помощ на ДРК — УНИЦЕФ, Международния комитет на Червения кръст, Организацията на ООН за хуманитарна помощ (UNOCHA) и няколко неправителствени организации.За повече информация

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

За контакти:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)IP/13/716

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница