Съобщение за пресатаДата15.08.2018
Размер25.24 Kb.
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРЕСАТА

Фондация ЖАР ТЕАТЪР – ИЗКУСТВО – КУЛТУРА претворява легендата за Пижо и Пенда в мулти-национално представление за деца, в което участват доброволци от Европа
По случай 1 Март Фондация ЖАР ТЕАТЪР – ИЗКУСТВО – КУЛТУРА ще вдъхне живот на Баба Марта, Голям и Малък Сечко, Пижо и Пенда в театрално представление за деца, което ще бъде показано в Специализираната болница за лечение на деца с онко-хематологични заболявания - София, в няколко столични детски градини, както и в станалото популярно напоследък Студио 5 на НДК.
Една от разнообразните цели, които Фондацията-си поставя в своята дейност е съхранението на българските традиции и фолклор в съзнанието и фантазията на младата аудитория чрез пресъздаването им в атрактивни и поучителни авторски представления. Спектаклите съчетават оригинални изразни средства и техники от инструментариума на етно-пантомимата, кукления театър, карнавала и традиционния театър на словото. Чрез интерактивни методи децата се включват в театралното действо, превръщат се в активни участници в историята. Спектаклите ги провокират и ги подтикват да вземат решения и да поемат отговорност.

Костюмите и сценографията са автентични, ръчно изработени от екипа на ЖАР ТЕАТЪР. Основна цел е изграждането на детския художествен вкус и възпитаване отрано на бъдеща театрална публика.


Друга важна особеност на този спектакъл е фактът, че редом с българските им колеги, половината от участващите в него актьори са доброволци от Европейската Доброволческа Служба идващи от Румъния, Словения, Унгария и Франция. В екипа участва и бивш доброволец от Сърбия, който реши да остане в България и да продължи да сътрудничи с Фондацията. Вече няколко години ЖАР ТЕАТЪР посреща и изпраща доброволци по Програма „Младежта в действие” на Европейската Комисия. 32 млади артисти от 16 европейски и средиземноморски държави са прекарали от четири до дванадесет месеца във фондацията, участвайки активно в дейността й. 12 български младежи, изпратени от Фондация ЖАР ТЕАТЪР-ИЗКУСТВО-КУЛТУРА са реализирали или в момента реализират доброволчески проекти в Чехия, Словакия, Словения, Франция, Норвегия и дори Южна Африка.
Елена ПАП – изпълнителен директор на ЖАР ТЕАТЪР и режисьор на постановката „КАК ПИЖО И ПЕНДА ИЗГОНИХА ЗИМАТА” споделя:

...За нас като Фондация е много важно да предадем знанието, закодирано в нашия Български фолклор на нашите европейски доброволци. Чрез участието си в този спектакъл те се запознават с нашите традиционни вярвания и обичаи, учат се да танцуват български народни танци и дори говорят на български до такава степен, че се превъплъщават в приказни разказвачи за нашите собствени български деца...”


Ленард Кортана, френски доброволец от Европейската Доброволческа Служба допълва:

...Преди участието си в този проект аз не бях чувал легендата за Баба Марта, тъй като тя не е позната в родината ми - Франция. Намирам възможността да се запозная с българския фолклор с помощта на театъра, който е моята най-голяма страст и да играя пред българските деца на родния им език за изключителна. Научихме се също да изработваме сами мартеници и направихме няколко дузини като подарък за децата от болницата. Като чужденец, това ме кара да се чувствам като Посланик на Българската култура и за мен това е чудесен подарък от Фондацията...”


Професионалните актьори от Фондация ЖАР ТЕАТЪР-ИЗКУСТВО-КУТУРА и техните колеги-доброволци от Европа ще представят „КАК ПИЖО И ПЕНДА ИЗГОНИХА ЗИМАТА” от 28 Февруари до 2ри Март в няколко детски градини в столицата. На 4 Март спектакълът ще гостува на Студио 5 в НДК, където желаещите жители и гости на столицата ще имат възможност да го видят.

За контакт :

Елена Пап – 0885 701 741Пламен Георгиев – 0887 401 361

firefoundation@gmail.com
Каталог: uploads -> files
files -> Книга на етажната собственост (Загл изм. Дв, бр. 57 от 2011 г.)
files -> П р е д у п р е ж д е н и е от Управителя/Управителния съвет
files -> 10 години движение за социален хуманизъм
files -> Категория : open, индивидуален смесен Хендикап : за жени 8 точки на игра Дати : от 06 октомври до 12 октомври 2008
files -> Xxxv редовна годишна среща „Регионални организации и местни органи 2016”
files -> Списък на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селскотостопанство
files -> Наредба №4 от 11 март 2011 Г. За реда и условията за провеждане на конкурси за полски инспектори
files -> Наредба №31 от 11 септември 2008 Г. За сертифициране на хмел и продукти от хмел и за регистриране на договорите за доставка на хмел
files -> Рег.№ Име на фирмата Адрес на управление и телефон
files -> Т е Х н и ч е с к о з а д а н и е технически изисквания и технически спецификации


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница