Софи` Арт: Представя съвременни български художници с еврейски произходДата23.07.2016
Размер48.25 Kb.

Софи` Арт:

Представя съвременни български художници с еврейски произход

Художниците:

Андрей Даниел

Ивайло Мирчев

Сами Биджерано - Сабин

Жана Бехар
Роден в Русе през 1952 година. Завършва НХА, специалност живопис. Осъществил е над 30 самостоятелни изложби в България и по света. Член е на СБХ. Професор по живопис в НХА. Води майсторски клас по живопис в Корея, има специализации в Швейцария и Франция. Работи предимно в областта на живописта, има реализирани сценографски проекти за различни театрални постановки. Автор е на повече от 20 публикации в периодични и специализирани за изкуство издания. Награди: Диплом от Международната младежка изложба – София 1979; Диплом от Международна изложба живопис – Кошице 1983; Първа награда за изложба „Портрет” – Пазарджик – 1988, Почетен гражданин на гр. Пазарджик; Награда на годината „Кристална звезда” на Галерия Макта – 1997.

Роден през 1954 г. в семейство на художника Никола Мирчев. Завършва Художествена гимназия и след това НХА г. в първия клас на проф. Светлин Русев. Ивайло Мирчев има зад гърба си десетки самостоятелни изложби в България и по света. Лауреат е на наградата "Южна пролет" за пластични изкуства през 1985 г. и на голямата награда на Националната младежка изложба през 1986 г. Преподава живопис в Националната художествена академия. В началото на 2004 година е избран за председател на Съюза на българските художници.. Непосредствено след завършването на НХА, започва да прави подлези, индустриални интериори, рисува дори в металургичния комбинат „Кремикавци”. Вълнува се от мястото на човека в средата, в която живее и как би могъл да й повлияе, убеден е, че творецът може да промени света, в който живее. След промените през 1989 г. Ивайло Мирчев – променя възгледа си – тръгва в друга творческа посока и стига дори до абстракцията. Започва да работи с повече цвят. Започва търсения в в сюжетната линия – нощни градини, романтични пейзажи, една романтична среда, в която човекът почти отсъства като физическо понятие. Сега продължава тази линия на поетическо вълнение и изследване на средата и на търсене на вътрешното „аз” в тази среда, която се опитва да изобрази.

Роден през 1920 г. През 1940 г. постъпва в Държавната художествена академия в София. Учи рисуване - при проф. Н. Маринов, при проф. Дечко Узунов – монументална декорация, специализира сценография при проф. Ив. Пенков. През 1943 г. , по силата на Закона за защита на нацията, прекъсва следването си и отива във фашистките трудови лагери. Завършва образованието си през 1945 г. От 1946 г. е член на СБХ и няколко последователни мандата е избиран в ръководството на Съюза. Биджерано е един от новаторите в пространственото оформление у нас. Изявява се като един от най- добрите художници-приложници, работещи в областта на дизайна в България. От 1966 г. живее извън страната. Неговите произведения са собственост на редица галерии и частни колекции в света, а монументите му украсяват различни сгради - обществени и частни, изградени от разнообразни материали. Награди: 1954 г. - Златен орден на труда,1955 г. - орден „Кирил и Методи”, 1965 г. - орден „Кирил и Методи”.

Израстнала е в смейството на един от най-известните български и европейски графици - Марко Бехар. Жана се откроява като майстор също в областта на графиката. Тя притежава таланта и перфекционизма при създаването на уникални образи. Завършила е Националната художествена академията в София. Активно работи в областта на изкутвото и е взела участие в различни, повече от 50 изложби.

Нели Санд

Селма Тодорова

Симеон Кръстев

Слав Бакалов

Рени Хаим Бахнева

Нели Санд е между художниците които могат да боравят с всякакви техники от рисването до графичните изображения, през илюстрациите и пространственото оформление. Тя е чувствителна и дискретна в своите творби, оформяла е поетични произведения и напоследък се развива в отразяването на социалните явления в България.


Завършва през 1989 г. Национална Художествена Академия “Николай Павлович”, специалност „Плакат” в класа на проф. Иван Газдов. Изработва плакати за филмови продукции и балетни конкурси, оформление на корици и илюстриране на книги, има сериозен опит в писания шрифт и създаването на запазени знаци за фирми и компании; участия в телевизионни предавания за изкуство и дизайн;работи и като художник-дизайнер в рекламна агенция. През 1991 получава златен медал за дизайн на облекло от Expo’91 в Пловдив. Има самостоятелни изложби в България, франция, Унгария, Македония.

Завършва Художествената академия в гр.Лодз Полша. Специалност „Графичен дизайн и живопис”. Участва в много изложби у нас и в чужбина с плакат и с живопис. Носител на български и международни награди.Сега продължава да работи активно в областа на графичния дизайн,рекламата,оформлението на книги, пощенски марки,плакати. Успоредно с тези дейности прави и жипопис.
Има няколко самостоятелни изложби с живопис и графичен дизайн. Работи като арт директор в рекламна издателска къща.Работи като художник,склуптор и като аниматор за анимационни филми. От 1975-1989 година е създал над 50 анимационни филми и 4 документални. За анимационните филми е получил международни награди в Атина и Краков. Награждаван е също за анимации и на фестивала в Отава и на филмофия фестивал в Кан.


Емоционална и динамична, мила и чаровна Рени Бахнева е една художничка която не престава да работи и да експеремнтира в своито творчество. Изявява се в различни художествени техники като главно нвините произведения имат декоративна стойност и в практически контекст се свързват към художествонно оформление на пространства. Създала е многобройни професионални контакти в чужбина при своите пътешествия.

Каталог: upload -> docs
docs -> Задание за техническа поддръжка на информационни дейности, свързани с държавните зрелостни изпити (дзи) – учебна година 2012/2013
docs -> Наредба №2 от 10. 01. 2003 г за измерване на кораби, плаващи по вътрешните водни пътища
docs -> Наредба №15 от 28 септември 2004 Г. За предаване и приемане на отпадъци резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари
docs -> Общи положения
docs -> І. Административна услуга: Издаване на удостоверение за експлоатационна годност (уег) на пристанище или пристанищен терминал ІІ. Основание
docs -> I. Общи разпоредби Ч
docs -> Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България
docs -> Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
docs -> Наредба за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на република българия


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница