Спасиха жена с аневризма с размер на топка за голфДата08.06.2018
Размер78.62 Kb.
#72357Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
04.02.2018
Национални вестници
 


Спасиха жена с аневризма с размер на топка за голф


24 часа  стр. 2   

С уникална за България операция спасиха 44-годишна жена в София.

След оплакване за стягане и тежест в гърдите Иванка Михалева посещава лекар и се установява, че има разширение на лявата коронарна артерия след излизането й от аортата. Аневризмата е била с размерите на топка за голф.

Без лекарска намеса разширението на аортата е можело да се спука или да се образуват съсиреци, които да предизвикат запушване, като и в двата случая изходът е щял да бъде фатален.

Проф. Генчо Начев е извършил първата такава операция у нас заедно със своя екип. Лекарат допълва, че не е имал такъв случай в практиката си досега.

Шефът на столичната болница "Св. Екатерина" казва още, че са се подготвили със специализирана литература и стриктен план, като дори в литературата няма много описани такива медицински случаи.

"В света има описани не повече от 50 такива случая", разказа пред NOVA проф. Генчо Начев.

Операцията е била 4-часова, а спирането на сърцето на жената е отнело 30 минути.

Пациентката вече се чувства добре и се надява да продължи живота си като съвсем ползотворен човек. Тя казва, че хората трябва да вярват, че не всички добри лекари търсят пътя към чужбина и има останали в България.


Световен ден за борба с рака


24 часа  стр. 6   

Отбелязва се всяка година по инициатива на Международния противораков съюз и СЗО. Целта на този ден е привличането на общественото внимание към този глобален проблем и напомнянето колко често срещани са днес раковите заболявания.Уволниха лекар скандалджия от Враца


Валери ВЕДОВ 

24 часа  стр. 2  

Станалият скандално известен д-р Борис Стойчев от Спешното във Враца е уволнен, съобщиха от МБАЛ "Хр. Ботев". Договорът на наетия на изпитателен срок лекар е прекратен след десетки жалби на недоволни от поведението му пациенти. Най-скандалният случай бе с Лидия Манчева от врачанското с. Боденец. Тя паднала от втория етаж на дома си в новогодишната нощ. Потърсила помощ във Враца, а дежурният д-р Стойчев я посрещнал с викове. Повикал полиция заради измислено от него насилие, твърдят близки. Полицаите установили, че никой не е заплашвал лекарите.
Отменят грипната ваканция в три области


Телеграф  стр. 4   

Грипната епидемия в София-град, Кюстендил и Пазарджик се отменя, съобщиха вчера от регионалните здравни инспекции.

На територията им се възобновява нормалната дейност. Отменя се също забраната за провеждане на женски и детски консултации, планови операции и свиждания в болничните заведения. Междувременно РЗИ - Разград, обяви грипна епидемия в областта от вчера. Въведени са нужните мерки за ограничаване на разпространението на грипа. Въпреки това ваканция за учениците все още не е обявена, тъй като присъствеността не е под нормата. Регионалното оперативно бюро за борба с грипа ще събеседва на 7 февруари, когато ще стане ясно дали ще бъде обявена ваканция. В първите дни на грипа не е препоръчително приемането на антибиотици, обясни д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, в ефира на Нова вчера. "В първите часове на грипа, ако дадем антибиотик, ние ще потиснем още повече имунната система, а в случая организмът има нужда от по-силна имунна система", разясни още тя.

ВОДА С УРАН ТРОВИ ЦЯЛО СЕЛО


Божидар СЪБЕВ 

Телеграф  стр. 6  

Вода с уран откриха в село Динево в Хасковска област, където живеят над 800 души.

От вчера в населеното място действа забраната за използването на водата за пиене и готвене. Тя е във връзка с установени отклонения по показател "естествен уран , получени на 2 февруари протоколи от изследване, съобщават от РЗИ. Пробите са показали наличие на уран от 0.13 mg/l при норма 0,03mg/l. Изследванията са извършени в Изпитвателна лаборатория "ЕВРОТЕСТ-КОНТРОЛ" в София. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели - къпане и миене, уточнява контролният орган. РЗИ - Хасково, е издала предписание на управителя на ВиК за осигуряване на вода за питейни нужди за населението на село Динево.

Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.

От януари заради уран е забранена и водата в село Владимирово, община Тополовград. Има ограничение за питейни нужди и приготвяне на храна на водата в димитровградските села Върбица, Сталево и Светлина. Водата в Хасково е под забрана за пиене и готвене от април 2017-а заради уран и повишена алфаактивност.

 

Брюксел маха лятното време


Евродепутатите зоват комисията да отмени въртенето на стрелките два пъти годишно 

Стандарт  стр. 1, 4   

Премахване на лятното часово време обсъжда Брюксел. Очаква се евродепутатите да призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната на часовете, която се извършва два пъти годишно. Това ще се случи по време на дебат във вторник сутринта, след който ще бъде приета резолюция, съобщи пресцентърът на Европейския парламент.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения относно последиците за здравето от двугодишната смяна на времето, резолюция на комисията по транспорта на Европарламента призовава ЕК да я премахне.

Очаква се дебатът в Европарламента да е особено интересен. Депутатите ще обсъждат ползите и вредите от смяната на лятното часово време. Те ще разискват плановете на Европейската комисия да преразгледа последиците от тези смени върху транспорта, туризма, потреблението на енергия, земеделието, индустрията и здравето според последните научни открития. Комисията ще трябва да даде и отговор защо е пренебрегнала множество научни доказателства, които установяват негативните последици от лятното часово време, както и дали има някаква оценка на икономическите разходи и ползи от въртенето на стрелките на часовника.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим дори и ако смяната на времето се премахне.

Петролната криза през 1973 година води до серия от мерки за пестене на електроенергия в европейските държави. Една от тях е лятното часове време. Първи го въвеждат Испания и Албания през 1974 г., България се присъединява през 1979 г. През 2000 Европейският съюз приема директива за лятното часово време, която координира смяната на часовника заради отражението върху важни сектори като транспорта и енергетиката.


03.02.2018
Национални телевизии


Десетки с желание за помощ за Университетската детска клиника по белодробни болести към столичната болница "Св. София"


БНТ  По света и у нас 

След репортаж на БНТ - десетки хора пожелаха да дарят нови чаршафи, играчки и щори на прозорците в Университетската детска клиника по белодробни болести към столичната болница "Св. София".

В навечерието на Коледа ви показахме как изглежда отделението за лечение на детска туберкулоза: чисто и топло, но без уюта на детската стая - с бели чаршафи, без играчки и пердета на герои или цветни картинки по стените.

Днес стаите са по-усмихнати с пъстрите нови чаршафи, играчки и дрешки за малките пациенти. И всичко това - благодарение на зрители на БНТ, които помогнаха престоят на децата в болницата да стане по-приятен:Доц. Светлана Велизарова: Неочаквано дори за мен се отзоваха доста хора и то не фирми, а частни лица. Повече от които даже пожелаха да са анонимни и да не съобщавам имената им. Първият, който се отзова, пожела да направи комарници на цялата клиника, Т.е. лятото нашите деца няма да бъдат нахапани от комари.

Персоналът на отделението е признателен на всчики, откликнали на призива за помощ. Лекарите признават, че освен лечението, материалната среда също благоприятства за бързото оздравяване на децата.Доц. Светлана Велизарова: В стаите с южно изложение вече ще имаме щори и няма да е толкова топло. Щорите са поръчани, взети са размерите, отново от частно лице и всеки момент ще бъдат поставени, т.е. ще бъдем напълно готови за лятото.

Детската белодробна клиника е единствената у нас специализирана клиника по детски белодробни заболявания. Малките пациенти влизат тук без придружител, понякога се лекуват по 8 месеца. Затова е важно средата, в която остават, максимално да се доближава до домашната. За което помогнаха зрителите на БНТ.Доц. Светлана Велизарова: Мога да кажа само едно поклон и Благодаря!


Уникална операция спаси живота на 44-годишна жена у нас


Нова телевизия  Новини в 12:00 часа 

Уникална операция спаси живота на 44-годишна жена у нас. Според медицинския екип в света са описани не повече от 50 подобни случая.

Ваня е на 44. Майка и съпруга. Работи като социален работник и кракът й никога не бил стъпвал в болница. До преди няколко месеца. Посещение, което преобръща живота й.

Проф. Генчо Начев: В света има описани не повече от 50 такива случая. По повод стягане и тежестта в областта на сърцето, отива на диагностичен преглед и се установява едно голямо разширение, значително разширение на лявата коронарна артерия, непосредствено след излизането й от аортата.

Ваня: В крайна сметка реших, че дори първа трябва да намеря някой, който да ми помогне в случая.

Шанс за живот почти няма. Ако не бъде оперирана незабавно, разширението на аортата може да се спука от напрежението при завихрящата се там кръв или пък да се образуват съсиреци, които да предизвикат запушване. И в двата случая резултатът е внезапна смърт. До този момент в България нито един лекар не е правил такава операция. Проф. Начев извършва операцията със собствения си екип. Подготвят се със специализирана литература и стриктен план. Да спрат сърцето на Ваня отнело 30 мин. Последвала и 4-часовата операция.Ваня: Хора, повярвайте, че имаме кадърни лекари, на които може да разчитаме. Не всички са заминали в чужбина.

Проф. Генчо Начев: Българинът продължава да е много болен по отношение на сърцето си.

Репортер: Дайте една рецепта за здраво сърце.

Проф. Генчо Начев: Да отворят сърцето си към доброто, защото доказано е, вече е доказано, че злобата, завистта, всичко това, което поражда негативни емоции, скъсява живота на човека общо като живот, като години.

Репортер: И уврежда сърцето.

Проф. Генчо Начев: Но най-вече, най-вече уврежда сърцето.
Национални радиа


Грипната епидемия в областите София град, Кюстендил и Пазарджик се отменя от днес


БНР   

Грипната епидемия в областите София град, Кюстендил и Пазарджик се отменя от днес. В трите области отпада забраната за детски и женски консултации и свиждания в болниците и имунизации. В Разград обаче са в грипна епидемия от вчера. В областта са въведени произтичащите от това мерки.Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07

Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница