Специални методи за определяне наДата18.01.2018
Размер12.46 Kb.
#48041
Тема ❷❼

Специални методи за определяне на PL

Албит – NaAlSi3O8. оптически + (N > N к.б)

Ортоклаз – (-) ; Андезин – (+) ;Лабрадор – (+) ;Битовнит – ; Анортит – CaAlSi3O8 (-)

Pl имат ниски интерф. цветове. Мах. 2улом – 0,09

Това са полисинтетни Pl , срастъците са по албитов закон. Показват зонален строеж. 1во кристализира централната част при високи Т и Р – много Са. При изстиване кристализират Pl с повече Na.

Pl могат да се променят и да се заместват от калцит , зеолити , актинолит , епидот , ситно люспеста бяла слюда. Този процес се нарича сюсюритизация.Методи за определяне на плагиоклазите :

Определя се рентгенов микроанализатор. С него в точка от 10 микрона можем да определим състава на PL. Има и по-бързи методи –  1. Метод на Мишел-Леви(на симетрично потъмнение)

Определянето става по срастъци срастнали по албитов закон. Намираме такъв и извъртаме срастъка,така че срещуположната равнина да е || на рамото на жичния кръст , като не трябва да се наблюдава границата м/у отделните ламели. Така отчитаме показанията на нониуса. После завъртаме така че 1та система от ламели да потъмнее и отчитаме. След това връщаме в изходно положение и завъртаме в другата посока, докато другата система не потъмнее. При правилно подбран пререз разликата не трябва да е повече от 3-4 градуса.

След това определяме по таблицата.  1. При срастъци по албитов и карлсбатски закон :

Определяме ъгъла на симетрично потъмнение на 1та с-ма . После на другата с-ма от срастъци. След това на таблицата поставяме ъглите и там където се пресичат се спуска _|_ и се определя % съдържание на анортитов компонент => и вида PL.
Каталог: files -> su files
su files -> "Икономиката е история на човешката трудова дейност." Маршал
su files -> Календар и хронология Астрономични основи на календара
su files -> 1. предмет и задачи на историчната геология
su files -> Икономика на околната среда: Преглед
su files -> Регулиране на пазара: информация и несигурност
su files -> 1. Същност предмет и задачи на екологията. Етапи на формиране място сред другите науки, подразделения, основни методи и значение
su files -> Отлики и единство на цивилизациите От праистория към история
su files -> Карл Велики е един забележителен за времето си властелин
su files -> Панславизмът е културно-политическо движение, имащо за цел освобождението, а след това политическото, културното и икономическото обединение на славяните


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница