Спирални, елиптичниДата03.01.2022
Размер15.9 Kb.
#112715
Галктики

Галктиките сa гравитционно свързана с-ма от звезди, междузвезден газ и прах, плазма и невидима тъмна материя. Освен това в тях има и различни видове звездни купове и мъглявини, като повечето от звездите в галактиките са част от система от 2 или повече звезди. Типичните галактики съдържат от 1 милион до хиляда милиарда звезди, гравитиращи около общ гравитационен център. Различават се различни типове галактики в зависимост от формата и структурата им. Учените са дали имена на над 200 000 галактики. Най-големите галактики имат диаметър около 30-40 хиляди парсека, а най-малките - хиляди пъти по-малък, а масите им могат да се различават милиони пъти. Голяма част от галактиките са обединени в огромни галактични купове, а разстоянията между тях са само около 10-20 пъти по-големи от диаметъра им, така, че нерядко се наблюдават взаимодействащи галактики. В галактиките се съдържат звезди от най-различни типове, а също и звездни купове, мъглявини и частици, разпръснати в междузвездното пространство.

Съществуват различни видове галактики, но астрономите все още не са сигурни каква е причината за това разнообразие. Първоначално се смятало, че различните типове се образуват в следстиве от различната скорост на въртене на галактиката при раждането и. Въртенето може и да играе роля за определянето на типа на галактиката, защото бързовъртящите се обекти, по принцип, се сплескват. Този ефект е отговорен за плоския профил на Слънчевата система и за сплеснтостта на Земята при полюсите. Въпреки всичко обаче, сравнение на ротационните скорости на елиптични галактики с различна степен на сплеснатост, сочи, че няма връзка м/у ротационната скорост и сплеснатост или ако има такава връзка, то ефектите от нея са пренебрежително малки.Видовете галактики са три на брой – спиралниелиптични и неправилни. Понякога към тази класификация се добавя и четвърти тип – пръстеновидни.

Най-големите и най-стрите галактики във Вселената са елиптичните. Те са с формата на кръг или елипса и съдържат трилиони звезди. Всяка елиптична галактика се обозначава с число от 0 до 7, което съответства на формата на галактиката. 0 е галактика със сферична/яйцевидна форма, а 7 е като сплескан диск. Представител на елиптичните галактики и гигантската М87 в съзвездието Дева.

Спиралните галактики имат 2 основни компонента:

-ядоро, населено от стари звезди, придаващи му червен цвят и с-ма от поне 2 спирлни ръква, лежащи в 1 равнина населени с млади звезди, придаващи на ръкавите характерен син цвят. Нашата галактика Млечен път е представител на спиралните галактики. Друга такава галактика е Водовъртеж в съзвездието Ловджийски кучета, а единствената спирална галактика, видима с просто око, е Андромеда, която е копие на Млечния път.

Непрвилните галактики нямат определена форма. Възможно е да са се образували от останките на галактики, които са се сблъскали. Всяка от тях е уникална и неповторима по външността си. Тези галактики са изключително ярки поради наличието на много звезден прах в тях. Такива са Големия Магеланов облак и Малкия Магеланов облак, видими от южното полукълбо на Земята.

Пръстеновидните галактики са с формата на пръстен, който се състои от еднородни, относително млади сини звезди, които са изкючително светли.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница