Спираме приватизацията на болницитестраница1/13
Дата28.01.2018
Размер0.82 Mb.
#52089
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

02.07.2015
Национални вестници
Спираме приватизацията на болниците


Москов оттегля предложението си, за да търси кабинетът подкрепа за реформите

Мария Папазова

Монитор  стр. 1,4  

Няма да има приватизация на лечебни заведения, внесе успокоение премиерът Бойко Борисов във връзка с горещата тема от последните дни по време на вчерашния блицконтрол в НС.

Както “Монитор" вече писа, с нови текстове в Закона за лечебните заведения по предложение на министъра на здравеопазването Петър Москов 67 болници щяха да бъдат извадени на тезгяха. Вчера обаче премиерът обяви, че въпросните поправки ще бъдат оттеглени. Предложенията вече бяха приети от Минис­терския съвет и са входирани в НС. Очаква се разглеждането им от парламентарните комисии и влизането им в пленарната зала.

Вчера рано сутринта Борисов, Москов и вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин са присъствали на председателския съвет на НС. Борисов обясни, че целта на посещението на представителите на изпълнителната власт е било да се търси подкрепа от депутатите за здравната и пенсионната реформа. Именно там Москов поел ангажимент да оттегли тези текстове, за да може да се търси консенсус за останалите предложения. Ще оттегли тази част, за да няма напрежение в други сфери, отбеляза Борисов. Той допълни, че трябва да се търси широк консенсус по двете реформи защото те имат много дълъг хоризонт на действие. Премиерът отново застъпи тезата, че здравната система се нуждае от спешни промени, защото в нея се изливат огромни суми пари, а едновременно с това те не стигат. Над 8 милиарда влизат в системата. Течовете от касата, скъпоструващите клинични пътеки са предмет на тази реформа, подчерта премиерът.

Сред приетите вече идеи на Москов е разделянето на здравните услуги в три пакета - основен, допълнителен и спешен. Здравно неосигурените пък ще трябва да плащат вече вноските си за пет години назад, за да възстановят правата си. Те имат гратисен период до края на годината да покрият задълженията си според сега действащия закон, който предвижда плащане на вноските за три години назад.

С промени в Закона за здравно осигуряване се прие и правото на пациента да спира парите на болниците, в случай че от лечебното заведение не са били коректни към него.Ситно сито за здравната каса


Монитор  стр. 12  

Парите от здравната каса трябва да се отпускат през ситно сито, колкото и за някои това да звучи неприемливо. Истината е, че всяка година само за болнично лечение финансово-осигурителната институция плаща 8 млрд. лева - сума от нашите здравни вноски. Същевременно, лечебните заведения непрекъснато се оплакват, че няма пари. Стигна се до там, че за да се пресече този вопъл, се наложи в Закона за лечебните заведения да се предприемат редица промени. Повечето от тях засега са само проекти, минали на здравна комисия в парламента. Едната от тях бе държавните и общинските лечебни заведения да се приватизират. Тази идея, колкото и да блазни с очакваните свежи пари в здравеопазването, крие много подводни камъни. Помним какво се случи навремето с работническо - мениджърската приватизация, и не само с нея. Вместо след като бяха приватизирани обекти да се развиват в своя сектор, те промениха предназначението си. От това се безпокояха и пациентските организации, и Лекарският съюз, когато се заговори за продажбата на болници. Затова вчера съвсем основателно всички си отдъхнахме, след като премиерът Борисов обяви, че здравният министър оттегля идеята си.

За да дойдат, но и да останат средства в здравеопазването не е достатъчно само да се обяви разпродажба, но най-вече да се запази държавната собственост, като се намалят разходите оптимално. Това е напълно възможно. Нап­ример, Александровска болница и "Св. Иван Рилски" в София доказват от години, че се печели от добър мениджмънт, а не от търговия на болничен фонд.


Доц. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница:

Здравеопазването ни иска бързи решения


Липсва възможност за развитие на лекарите. Листите на чакащите създават ред, не застрашават пациентите.

Силвия Николова

Монитор  стр. 14  Визитка:

Доц. Костадин Ангелов е роден през 1977 г.

Завършил е Медицинския университет в София през 2004 г.

Работи в спешното отделение на УМБАЛ “Св. Анна" до 2006 г.

От 2006 г. е назначен в клиниката по хирургия на Александровска болница

Има специалност по хирургия от 2010 г.

Магистър е по обществено здраве и здравен мениджмънт

През 2014 г. става магистър по финанси в УНСС

Има богата научна и преподавателска дейност

- Доц. Ангелов, бяхте лекар на участниците в едно от изданията на “Сървайвър". Къде е по-трудно оцеляването - там, в екстремни условия, сред отровните паяци и скорпиони, или тук като мениджър на университетска болница в условията на здравна реформа?

- В едно риалити шоу трябва да се взимат бързи и адекватни решения по внезапно възникнали проблеми. Така е и в българското здравеопазване. В Александровска болница също има много предизвикателства, за които се трупат умения с времето, но ние се справяме. За да се захване човек и с едното, и с другото, трябва силно желание и мотивация. Някои казват - и да си идеалист. Но да си идеалист, не е нещо рационално. Аз съм човек, който прави всичко, за да постигне мечтата си. А за Алек­сандровска болница, за лекарите, работещи в нея, имам съвсем ясна представа каква трябва да бъде тя и при какви условия трябва да се грижат за пациентите си.

В болницата дойдох преди много години, започнах като санитар. Впоследствие, с малко изключение от година и седем месеца в шоковата зала на спешното отделение в болница “Св. Анна", професионалното ми развитие е тук.

- На фона на кризата в здравеопазването и ли­­митираните дейности как стои финансово Але­ксандровска болница? На колко възлизат дълговете й към момента?

- В сравнение с другите големи болници финансово стоим добре. Дълговете ни са около 10 млн. лв., имаме ясна програма за намаляването им и как да не допуснем увеличаването им. Конт­ролираме приходите и разходите така, че да сме със счетоводна печалба. Ако всичко върви по нашите сметки, тази година би следвало да завършим именно на печалба.- С колко процента е намалението на средствата за Александровска болница по линия на НЗОК?

- Спрямо миналата година те са намалени с около 4-5 процента. Ние непрекъснато въвеждаме нови дейности, разширяваме нашето медицинско портфолио благодарение на средствата от оперативна програма “Регио­нално развитие", по която сме един от най-големите бенефициенти сред болниците. Едно от изискванията за устойчивост на проекта е реализиране на определен брой изследвания на година. Новото оборудване и разширяването на медицинското ни портфолио правят болницата много атрактивна. Интересът към нея възвърна мотивацията на работещите в нея. От друга страна, това води до връщане на доверието към нашата институция. Ние не страдаме от липса на пациенти.

Действително лимитите ни ограничават до известна степен, но мъдрото им управление води до добри резултати.

- Кои са новите дейности в портфолиото на Александровска болница?

- Въведохме много нови техники в клиниката по кардиология. Възстановихме поставянето на пейсмейкъри. Започваме да развиваме дейности в областта на образната диагностика, тъй като от три години нямаме ядрено-магнитен резонанс. Очакваме да получим такъв апарат по програма “Регионално развитие". Предстои въвеждането на още една нова дейност в клиниката по кардиология, но засега не искаме да я афишираме. Направихме много неща по инфраструктурата по европейски проекти, например по “Козлодуй", обновяваме клиниката по педиатрия, клиниката по кожни и венерологични заболявания и втори хирургичен блок, където има четири клиники. Завършихме основния ремонт на клиниката по педиатрия, клиниката по нефрология и клиниката по нефрология и трансплантация. Предстои да приключим ремонта на клиниката по урология и на клиниката по анестезиология и интензивно лечение отново по европроекти. Със средства на ОП “Развитие на човешките ресурси" успяхме да купим предпазно работно облекло за всички служители, докторанти и аспиранти. Купихме и работно облекло за всички служители, докторанти и аспиранти.- Пациентите се оплакват, че макар и да имаме добри лекари, отношението към тях от страна на персонала е лошо. Защо?

- В миналото най-уважаваните хора в обществото са били лекарите, хората с бели престилки. Сега цялото общество се настройва срещу нас. То ни възприема по-скоро като врагове, като корумпирани хора, живеещи на гърба на другите. Дори се прокрадва мисълта, че ако всички ние бъдем наказани, това би решило проблемите на голяма част от хората.

Ниското заплащане и липсата на сигурност и предвидимост на бъдещето на лекарите пък ги демотивира да дават всичко от себе си. Голяма част от тях, както и от медицинските сестри са бедни, финансово неосигурени. Знаете ли колко е трудно един неподсигурен материално човек да бъде благороден?! На него му се налага да мисли за твърде много неща извън работата. За да правиш истинска медицина обаче, трябва да си освободен от всички странични мисли и да даваш всичко от себе си, за да решиш проблема на дадения пациент. Към момента това е много трудно.

- Като се имат предвид орязаните бюджети на болниците, в Александ­ровска има ли вече листи на чакащите?

- Листи на чакащите при нас има от много години, тъй като сме голяма болница, желана от пациентите заради постигнатите положителни резултати. Всеки, който влиза при нас, знае, че получава възможно най-доброто лечение. Затова и много хора избират точно нас. Освен това немалко от постъпващите за хоспитализация са минали през други лечебни заведения, но са или недоизлекувани, или се налага терапията им да бъде променена, за да се реши здравният им проблем.

Листите на чакащите не са страшни, тъй като в тях попадат пациенти, чиито диагнози не са животозастрашаващи. Съще­вре­мен­но те създават ред в системата.

- Вчера след среща на председателския съвет и здравния министър Пе­­тър Москов премиерът Борисов обяви, че министърът ще оттегли предложението си за приватизацията на болниците, залегнало в проекта за изменение на Закона за лечебните заведения. Как ще коментирате този обрат?

- Самата дума “приватизация", изречена в България, стряска хората много, защото всички си спомнят преди години какво се случи в приватизираните структури, как нито една от тях не беше оздравена и не се постигна желаният резултат.

Аз разглеждам приватизацията като възможност за частни инвестиции в здравеопазването. Оздравяването на нашата болница например в инфраструктурно от­­ношение изисква голям финансов ресурс. Тя е от павилионен тип, а в съвременни условия това е нерационално и неикономично. Най-добре би било да се изгради един голям корпус, но инвестицията би надхвърлила стотици милиони левове, тъй като ще е нужно и оборудване. Ако това се случи, биха могли да дойдат частни инвеститори, които да дадат глътка въздух за българското здравеопазване. Това може да стане под формата на публично-частно партньорство, на приватизация или на приватизация на дейности, целта е частният капитал да влезе в лечебните заведения и да се спре изграждането на нови болници. Истината е, че докладът на Световната банка, който анализира състоянието на здравеопазването в България, е еднозначен. В него се казва, че имаме твърде много легла в много болници, че за сектора се дават много пари, но финансовите средства се изразходват нерационално, половината от тях са публичен ресурс, а другата половина е от доплащане на дейности. Заключението е - има нужда от реформа на всички нива. Ние сме наясно, че тя ще бъде болезнена, още повече че сферата е особено чувствителна към резки промени. Здравният министър, правителството познават ситуацията в сектора, наясно са какво следва да се направи и от какво да се отстъпи. Държавата е собственик, а собственикът е този, който се разпорежда с имуществото си.

- Как ще коментирате промяната в Закона за здравното осигуряване - разделянето на пакетите на основен и допълнителен? Според някои това ще създаде възможности за корупция - отмятане като спешен случай срещу заплащане под масата например?

- И сега около половината от средствата в сектор здравеопазване са нерегламентирани. Целта е да има ясни правила как се дават пари в здравеопазването, дали се доплаща, или не се доплаща. Аз не мисля, че разделянето на пакетите ще доведе до драми, тъй като въвеждането им трябва да върви със строга форма на контрол за прилагането им.- В началото на юни администрациите на болниците в карето на Александровска болница бяха обединени в една. Вече има ли резултат от това обединение?

- Приехме правилник за дейността на сдружение “Университетски болници 9", вече започнахме цялостен анализ на дейността на тези лечебни заведения и как можем да си бъдем взаимно полезни. Предстои да направим и сайт, както и интернет хъб.- С поемането на поста преди близо две години назначихте 60 млади лекари. Останаха ли те в болницата към днешна дата?

- Да, останаха, и не само те. Преди месец приключиха конкурсите за специализанти, вече сме назначили около 65 от тях.- Как може да бъде спрян потокът на лекари навън?

- Като се гарантира тяхната сигурност във всичките й форми, а не само във финансово отношение. Необходимо е създаване на условия за израстване на децата им, като детски градини, както и създаване на ясен регламент за кариерно развитие, тъй като парите не са всичко.Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница