Спират износа на дефицитни лекарствастраница1/17
Дата15.10.2018
Размер446.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
14.12.2017
Национални вестнициСпират износа на дефицитни лекарства


Забраната ще се налага от държавата, ако медикамент липсва в пет аптеки

Виктор ИВАНОВ

24 часа  стр. 5  

Изпълнителната агенция по лекарствата ще може да забранява износ на медикаменти, за които има дефицит в страната. Това предвиждат промени в закона за лекарствата, приети от Министерския съвет.

Забрана ще се налага, ако търговец не е успял да достави медикамента на пет аптеки, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

При подадено искане за паралелен износ до ИАЛ пък агенцията ще има пет дни да го забрани. Ако не го стори, износът ще е разрешен.

Здравното министерство ще направи електронна система, с която да следи колко и какви лекарства има в България. В нея ще се вписват медикаментите още от влизането им в страната през митница, ще се следи наличността при търговците на едро и аптеките и в болниците, разясни Кирил Ананиев лансираната по-рано идея. Според него така щяло да се вижда дали има опасност да се появи липса при някое лекарство и агенцията да налага превантивна забрана за износ.

Ефектът върху паралелната търговия ще е за милиони левове, каза министърът.

При нарушение на забраната за износ фирмите първо ще бъдат глобявани с 25 хил. лв., а при втори случай ще им се вземат лицензите

Промените в закона въвеждат и т.нар. състрадателно лечение при тежко болни пациенти. За тях ще е позволено използването на експериментални лекарства, ако няма друга алтернатива.

Ананиев е постигнал споразумение с кредиторите на ловешката болница, похвали се той. Фирмите се съгласили да намалят запорите си от 800 на 80 хил. лв. Така болницата ще може да плати заплатите и да поръча нови лекарства, а в следващите три месеца да бъде преструктурирана, обясни Ананиев.

Подобни действия се предприемат и за болницата във Враца и всички останали държавни лечебни заведения, които имат големи дългове, каза министърът.Хусаини ползвал кухи фирми за износ на лекарства


24 часа  стр. 6  

Българинът със сирийски произход, роден в сръбския град Призрен, Амир Мохамед ал Хусаини, който бе задържан за незаконен износ на скъпи лекарства, е ползвал кухи фирми. Те се водели на роми и наркомани и по документи били доставчици на фирма "Черита", собственост на лелята на Хусаини Росица Томова, стана ясно в спецсъда. Амир бе доведен там по искане на прокуратурата и съдът му наложи постоянен арест.

38-годишният мъж работел като магистър-фармацевт в дружеството на леля си, което държи склад за медикаменти. Томова също е обвиняема.

Според спецпрокуратурата Хусаини е лидер на 7-членна група, създадена за данъчни престъпления и пране на пари чрез реекспорт на скъпи медикаменти. В нея участвало и семейство, което имало счетоводна къща -Иван и Елена Иванови. Съпругът търсел ромите и наркоманите, а жена му регистрирала фирмата. Двама шофьори на Хусаини обикаляли аптеките и събирали лекарствата, които после отивали за реекспорт. Те са свидетели по делото.

В сейф, държан от друг член на бандата - Веселин Христов, са открити 609 000 лв. Парите обаче били на Хусаини, смятат спецпрокурорите. В касата имало и негови документи.

Един от групата подменял опаковките на медикаментите в Шумен и после ги карал в склада на Хусаини. Срещу него има две други висящи дела и една условна присъда за фалшив документ за банков кредит. По делото за лекарствата са събрани 10 тома секретни материали. Варненска болница търси 60 хил. лв., за да не остане без ток


Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 8  

60 хил. лв., за да си купи генератор за аварийно захранване с ток, е поискала варненската болница "Св. Анна" от общината.

В момента генераторът бил чехословашки и произведен през 1983 г. и често аварирал. Освен това никоя фирма вече не се ангажирала да го ремонтира и поддържа. През октомври на два пъти болницата останала без ток заради аварии, пише в писмото на изпълнителния директор на "Св. Анна" д-р Красимир Петров.

Болницата е въвела денонощно дежурство на елтехници, за да има ток поне за реанимацията, спешното и родилното отделение.

200 000 лева пък са необходими за закупуване на нов инструментариум за Клиниката по ортопедия и травматология, която е единствената обслужваща спешната травматологична помощ в общината, отбелязва д-р Петров, който се надява на разбиране и съдействие от страна на местната власт.

Борисов предложил 2 или 3 военни хеликоптера да станат линейки


24 часа  стр. 2  

До края на годината министърът на финансите Владислав Горанов трябва да осигури 130 млн. лв., за да се плати за поддръжката на хеликоптерите "Кугар" и транспортните "Спартан" на ВВС. Това му е наредил в сряда премиерът Бойко Борисов, стана ясно от публикувана стенограма от заседанието.

"От 12 кугъра, понеже не се поддържат, осем не летят. Но и на никого не му прави впечатление, че не летят, защо-' то те нямат функции. И трите спартана на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях", обяснил премиерът Бойко Борисов. Той дори предложил здравният министър Кирил Ананиев да вземе 2-3 от военните хеликоптери за въздушни линейки. Той пък посрещнал идеята с радост, защото така или иначе искал да вземе 2-3 хеликоптера, но не му стигали парите. Военният министър Красимир Каракачанов също подкрепил идеята.

"Но така или иначе, Горанов, ми се иска до края на годината да подпишем договори за поддръжка, да платим поне по това, което имаме", заръчал все пак Борисов.

"Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа... Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво", казал още премиерът.

Договорите за покупка на хеликоптерите и транспортните самолети принципно са сключени, без да е включена поддръжката и дори се наложило първото правителство на Борисов да плати 576 млн. лв. за това, включил се в разговора и вътрешният министър Валентин Радев.

Руските хеликоптери Ми-17 пък да бъдат давани на МВР да гаси пожари, предложил вицепремиерът Томислав Дончев.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница