Споразумение за свободна търговия между република българия и република турция от 1998 гДата07.08.2018
Размер25.5 Kb.
#78234
Споразумение за свободна търговия между РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ от 1998 г.

Основен договорно-правен акт, регламентиращ износа на стоки за Турция е Споразумението за свободна търговия между РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ратифицирано със закон на 16.09.1998 г. – Държавен вестник бр. 111 от 25.09.1998 г., в сила от 1.01.1999 г. След влизане в сила на Споразумението на 1 януари 1999 г., 90% от българския износ на промишлени стоки за Турция е безмитен. Предвидени са благоприятни условия за износа на български химически продукти, електрокари, касови апарати, телфери, селскостопанска техника, ел. двигатели. В схемата за бавна либерализация попадат около 350 тарифни позиции, представляващи около 10% от българския внос в Турция. Митото за тези стоки през 2001г. ще е в размер на 25% от базовото мито. В тази категория са включени стоки като: азотни торове, полиетилен, обувки, изделия от порцелан, някои изделия от черни метали, трактори, автобуси, камиони, цимент. В рамките на годишните квоти за внос в Турция на български селскостопански стоки през 2001г. с 50%-но намаление на митата ( за базово мито се счита ставка НОН на митото към 01.01.1999 г.) ще се ползват черен дроб, някои видове сирена, червени плодове (без ягоди), царевица, просо и лимец за посев, слънчогледово, шафраново и памучно масло, консервирани краставици и корнишони, шампанизирани и вина в контейнери, цигари; най-големи са квотите за фасул, рапица, просо, орехи, слънчогледови семена, слънчогледово, шафраново и памучно масла, трици от пшеница. Също в рамките на квоти, но при нулеви мита се търгуват минералната вода, кетчуп, пчелен восък, птича мас, слънчогледови семена, посадъчен материал. От своя страна, Р Турция не предоставя концесии при внос от нашата страна на яйца, прясно грозде, маргарин, шоколад, мая, брашно. Съгласно Споразумението двете страни прилагат реципрочни тарифни квоти за сирене, цветя, сладка, плодови сокове, цигари, тютюн, захарни, тестени и сладкарски изделия.


Важни клаузи от гореспоменатото споразумение:

Член 7
Мита по износа и такси, имащи ефект на мита по износа

1. Никакви нови мита по износа или такси, имащи равностоен ефект, няма да бъдат въвеждани в търговията между страните.

2. От влизането в сила на това споразумение страните ще премахнат една спрямо друга всички мита по износа и такси, имащи равностоен ефект.

Член 8
Количествени ограничения по износа и мерки с равностоен ефект

1. Никакви нови количествени ограничения по износа или мерки с равностоен ефект няма да бъдат въвеждани в търговията между страните.2. От влизането в сила на това споразумение страните ще премахнат всички количествени ограничения по износа и мерки с равностоен ефект.
Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница