Спрете заграбването на земята – земята да е на тези, които я обработват!Дата28.02.2018
Размер40.55 Kb.
#59965
Призив за 17 април: Международен ден на борбата на селяните
Спрете заграбването на земята – земята да е на тези, които я обработват!
Призив за глобално действие против заграбването на земята на 17 април, международния ден на борбата на селяните на Via Campesina. Призивът е от съставен на срещата в Джакарта на 2-ри март 2012 г.
17 април е Международният ден на борбата на селяните, възпоменаващ за избиването на 19 селяни, борещи се за справедливост и за своята земя в Бразилия през 1996г. Всяка година на тази дата се провеждат акции в защита на селяните и дребните земеделци, борещи се за своите права.

През последните години, ние страдаме от прилагането на нови политики и нов модел на развитие, базиран на изземането на земи, познато като 'заграбване на земя' (land grab). Заграбването на земи е световен феномен, воден от местни, национални и международни елити и инвеститори, с участието на правителствата и местните власти. Целта е да се контролират най-ценните земни ресурси.

Заграбването на земя доведе до съсредоточаването на собствеността върху земята и природните ресурси от големите инвеститори, собствениците на плантации, дърводобивните, хидроенергийните и минните компании, предприемачите в областта на туризма и недвижимата собственост, пристанищните власти и т.н. Това, от своя страна, доведе до изгонването на местното население (най-често дребни земеделци), до потъпкването на човешките права (основно на жените), до увеличаване на бедността, до социални разделения и замърсяване на околната среда. Заграбването на земя преминава отвъд традиционните империалистически структури с посока Север-Юг: въвлечените транснационални корпорации са базирани в САЩ, Европа, Чили, Мексико, Бразилия, Русия, Индия, Южна Африка, Тайланд, Малайзия, Индонезия, Южна Корея, както и много други.

Финансови институции като частни банки, пенсионни фондове и други инвестиционни фондове са се превърнали в основните действащи лица в заграбването на земя, докато все още се водят войни за контрола върху природните богатства. Световната банка и банките за регионално развитие улесняват заграбването на земя и на водни ресурси. Това се случва чрез подпомагане посредством благосклонни към корпорациите политики и закони, снабдяването с капитали и гаранции за корпоративните инвеститори и насърчаването на разрушителния икономически модел за развитие, основан върху добивната индустрия. В същото време, Световната банка и други институции предлагат седем принципа на Отговорното инвестиране в селското стопанство, които би трябвало да предотвратяват злоупотребите, но всъщност оправдават заграбването на обработваеми земи от корпоративни и държавни инвеститори. Via Campesina и техните ключови съюзници се противопоставят на тази инициатива през последните две години.

Заграбването на земя е световно явление, основано на корпоративното господство върху селското стопанство чрез контролирането на земята, водата, семената и други ресурси. Това господство бива оправдавано от много правителства и тинк-танкове чрез твърдения като това, че агробизнесът ще модернизира изостаналите селскостопански практики и ще гарантира хранителна сигурност за всички. Колкото и да са разпространени тези твърдения, те са опровергавани oт практиката.

Основните актьори, стоящи зад заграбването на земи, поставят печалбата пред благоденствието на хората: те произвеждат агрогорива, ако е по-печелившо от производството на храни; те изнасят хранителните продукти, ако това е по-доходоносно от продажбите, осъществени у дома. В това състезание към печалбата, корпоративният сектор увеличава контрола си върху производството на храни, монополизирайки ресурси и доминирайки при взимането на решения. Бизнес лобитата имат силно политическо влияние, рядко вземат предвид демократичните институции; в допълнение, те действат заедно с местните и национални елити (търговци, политици и лидери на отделните общности), които не успяват да защитят собствените си хора от корпоративното хищничество.

Заграбването на земя принуждава селяните, дребните земеделци и местното население, особено жените и младите хора, да се местят, защото земите им са иззети и да изоставят своите източници на препитание. Заграбването е разрушително и за околната среда. Местното население и етническите малцинства биват гонени от земите си чрез въоръжени сили. Така те стават още по-уязвими и често биват поробвани. Основаните на пазара погрешни решения на проблема с климатичните промени, като например модерната концепция за „зелена икономика“, всъщност водят единствено до отчуждаването на местните хора от техните земи и природни ресурси.

Затова, Via Campesina призовава всички свои членове и съюзници, всички движения на рибарите, всички организации на селскостопанските работници, всички студенти и екологични групи, всички женски организации и движения за социална справедливост да организират действия по целия свят на 17 април. Нека така да се демонстрира масовата народна съпротива срещу заграбването на земи и да се изтъкне борбата срещу корпоративния контрол върху земите и природните ресурси.

Нека да се обединим и да се борим:  • За да спрем заграбването на земи и да си върнем отнетата ни земя – земята трябва да бъде в ръцете на тези, които я обработват.

  • За да бъде приложена истинска селскостопанска реформа с цел да бъде постигната социална справедливост в селските райони.

  • За да спрем контрола, който няколко инвеститора и транснационални корпорации упражняват върху живота на милиарди хора.

  • За да се противопоставим на принципите на „отговорните селскостопански инвестиции“, предложени от Световната банка, защото никога не би могло заграбването на земите на земеделците от инвеститори и корпорации да бъде отговорно.

  • За да установим модел на селскостопанско производство, основан върху семейното земеделие и хранителната независимост.

На 17 април, много групи и хора са поканени да организират акции, филмови прожекции, земеделски пазари, окупации на обработваеми земи, дебати, протести, изложби или всякакви други събития, които промотират същите цели.

  • Информирайте ни за планираните от вас акции като ни изпратите имейл на viacampesina@viacampesina.org

  • Запишете се в нашия мейлинг лист като изпратите празен имейл на адрес via.17april-subscribe@viacampesina.net

  • Изпращайте ни своите репортажи, снимки и видео материали от вашите събития!

  • Ще публикуваме карта на протестите по целия свят на сайта www.viacampesina.org

  • Включете се в събитието ни във Facebook

Каталог: fileadmin -> content -> gmo -> docs
docs -> Изборът на монсанто предава целите на world future prize, казват световни лидери
docs -> Глифозат – причини за тревога, юни 2013 г
content -> Урок 7: Радиоактивните отпадъци (рао) и отработеното ядрено гориво (ояг)
content -> Площадката на аец белене нова надежда Идейни предложения
content -> Смята, че е време да се започне открита дискусия за алтернативното използване на площадката на аец „Белене
content -> Урок 3: Безопасност на аец големите катастрофи, малките катастрофи и случаите "на косъм"
content -> Въпросник* за кандидатите за евродепутати на Избори 2009


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница