Спри на първата фрактура! 2 Милиона фрактури ежегодно в света са твърде много!Дата08.02.2017
Размер27.2 Kb.
#14498
Октомври 2012: Месец за осведоменост и профилактика на остеопорозата

СПРИ НА ПЪРВАТА ФРАКТУРА!

2 МИЛИОНА ФРАКТУРИ ежегодно в света СА ТВЪРДЕ МНОГО!

Ежегодно в света поради чупливост на костите, причинена от остеопороза, се чупят 2 милиона кости, като тази стряскаща статистика води след себе си милиони разбити човешки живота поради инвалидизация, обездвижване, постоперативни усложнения и скъпоструващо медикаментозно лечение и не на последно място – огромни разходи за обществото.

ДА СПРЕМ ЦИКЪЛА ОТ ОСТЕОПОРОЗНИ ФРАКТУРИ е призивът на Международната фондация по остеопороза през м.октомври, обявен за месец за осведоменост и профилактика на остеопорозата, който и ще прозвучи в над 200 страни в света с организираните събития от дружествата, членуващи в тази най-голяма международна организация, посветила дейността си на ограничаване на разпространението на тихата епидемия.

У нас в рамките на месец октомври под егидата на Министерство на здравеопазването и във връзка с темата „Овладейте фрактурите“, част от глобалната информационна кампания на Международната фондация по остеопороза – МФО, ще се проведат събития в 24 града в страната с участието Регионалните здравни инспекции и в партньорство с общините, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Събитията са планирани и координирани от Асоциация „Жени без остеопороза“, член на МФО.

Остеопорозата е позната като „тихата епидемия“, защото загубата на кост е неусетна и безсимптомна, докато не настъпи счупване. Към астрономическите цифри на остеопорозни счупвания всяка година трябва да се добавят и недиагностицираните фрактури поради неосведоменост и липса на здравно образование в обществото. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставитеи лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура. Ако страдате от периодични или продължителни болки в гърба, ставите или бедрото – не ги пренебрегвайте – потърсете лекар, за да си направите изследване. Възможно е да имате остеопороза или остеопения и дори да не знаете за това. Хора със стари и нелекувани фрактури могат да получат редица усложнения като загуба на тегло, изкривяване на гръбнака, познато като „вдовишка гърбица“, притискане на стомаха и белите дробове – сериозни проблеми, изискващи спешно лечение.

Кампанията „Овладейте фрактурите“ цели да затвори празнината, която поставя милиони пациенти в риск от бъдещи фрактури и да направи реалност вторичната превенция на фрактурите.

СЧУПВАНЕТО НА 2 МИЛИОНА КОСТИ ГОДИШНО В СВЕТА НЕ Е ИНЦИДЕНТ! САМО 2 ОТ ВСЕКИ 10 СЧУПВАНИЯ СА НАСОЧВАНИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ ЗА ОСТЕОПОРОЗА.

За да бъдете информирани и бдителни за вашето здраве и здравето на вашите близки, присъединете се към кампанията в месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозата. През 2012 г. информационните събития са насочени към превенция на фрактурите и последиците от тях като обездвижване и ранна инвалидизация на болните с остеопороза. Познаването на рисковите фактори, навременните промени в начина на живот, свързани с правилно хранене и подходяща физическа активност са фактори, които в дългосрочен план допринасят за ограничаване на фрактурите вследствие на чупливост на костите.

Посетете местните събития, които се провеждат в рамките на месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозата:


  • Пресконференции с представяне на данни и факти по темата на Международната фондация по остеопороза за 2012 г. „Да спрем цикъла от остеопорозни фрактури!“ ;

  • Беседи с мултимедийни презентации;

  • Дискусионни форуми на тема „Ефективна превенция на фрактурите“

  • Информационни кампании за определяне на личния риск от остеопороза и скрининг на костна плътност.

На разположение на посетителите са информационни и образователни материали, осигурени със съдействието на НСОПЛБ, Инотех, Рош-България и др.

За информация и контакти: www.osteonet.netКрай

Материалите за Световна ден и месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозатасе разпространяват на български език от Асоциация „Жени без остеопороза“, член на Международната фондация по остеопороза.
Каталог: uploads -> article documents
article documents -> Сдружение на общопрактикуващите лекари – кърджали
article documents -> Американското здравеопазване е най-доброто в света ако… Публикувано 08/13/2004
article documents -> Инструкция №1 от 20 май 2011 г. За работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспособност
article documents -> Д-р Любомир Киров: Истинският лекар е докоснат от Бог
article documents -> Национална линия за отказ от тютюнопушенето – 0700 10 323
article documents -> Новини 20: 32 19. 08. 11 582 809 българи лишени от лекар В. Труд
article documents -> Медицински стандарт по обща медицина медицинската специалност обща медицина
article documents -> Програма на шеста научна конференция на дсопл 27. 10. 2012 умбал "александровска "аудитория на Kлиника по нервни болести
article documents -> Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в българия
article documents -> Профил на щастието: кои лекари живеят най-радостно?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница