Средства за лечение на затлъстяване1 Затлъстяването е хронично многофакторно заболяванеДата25.10.2018
Размер56 Kb.
#98135
Средства за лечение на затлъстяване1

Затлъстяването е хронично многофакторно заболяване, което се характеризира с прекомерно натупване на мастна тъкан и дисбаланс между енергоприема и енергоразхода в организма. СЗО определя затлъстяването като пандемията на XXI век. В световен мащаб 30% от населението страда от затлъстяване, у нас – около 20%.

Наднорменото тегло и затлъстяването (obesitas) са рисков фактор за развитие на метаболитен синдром, АХ, ЗД, подагра, остеоартроза, хиатусна херния, хиперлипидемия, атеросклeроза, жлъчно-каменна болест, рак на ендометриума и млечната жлеза при жените, рак на дебелото черво при мъжете, отслабване на потентността, влошаване качеството на живот и намаляване на неговата продължителност с около 10 г.

Индексът на телесна маса (ИТМ) е отношение между т.м. в kg към ръста в m2. Неговите стойности при здрави индивиди варират от 18,5 до 24,9. Потенциалният здравен риск може да бъде оценен на основата на ИТМ (табл. 1), обиколката на талията (табл. 2) и други критерии.
т.м. (kg)

ИТМ = -------------

ръст (m2)
Таблица 1. Оценка на здравния риск в зависимост от ИТМ

Телесна маса


ИТМ

Здравен риск

Ниска

< 18,5

умерен до голям

Нормална

18,5–24,9

Нормален до малък

Наднормена

25–29,9

30–34,9


35–39,9

> 40


леко повишен

умерен


голям

много голям
Таблица 2. Оценка на здравния риск в зависимост от обиколката на талията


Пол

Повишен риск

Голям риск

Жени

> 80 cm

> 88 cm

Мъже

> 94 cm

> 102 cm

Челните дялове на мозъчната кора, хипоталамусът (в който са локализирани центровете на глада и насищането), мезолимбичната система и продълговатият мозък имат важно значение в регулацията и контрола на апетита и метаболизма.Лептинът е протеин, синтезиран и секретиран от мастната тъкан в зависимост от количеството ù в организма. Той циркулира в кръвната плазма и стимулира специфични рецептори в хипоталамуса, като потиска апетита и намалява т.м. Лептинът е кодиран от гена на затлъстяването. Притежава термогенен и анорексигенен (потискащ апетита) ефект, увеличава енергийите разходи. При пациенти с хрончна сърдечна недостатъчност лептиновите плазмени нива са повишени, което се съпровожда със загуба на мастна и мускулна тъкан. Съществува връзка между плазмените нива на лептин и инсулин. И двата хормона играят ключова роля в потискане на апетита и поддържане на оптимална т.м. Създаден е рекомбинантен лептин, който при всекидневно подкожно инжектиране, предизвиква понижение на т.м. у индивиди с нормална т.м. и лица със затлъстяване, които имат генетична мутация в лептиновия ген.

Грелинът е хормон, който повишава апетита. Той се секретира от ендокринните клетки на стомашната лигавица. Грелинът повишава апетита, увеличава т. м. и намалява липидната оксидацията. Концентрациите на грелин в плазмата са повишени преди хранене и понижени след нахранване. В организма съществува баланс между хормоните лептин и грелин, които участват в контрола на апетита. При лица със затлъстяване, обаче този баланс е нарушен.

Mъчителният отказ от тютюнопушене е значително по-лесeн в сравнение с отслабването при затлъстяване (което в много от случаите e зависимост към храна, респ. към определн вид храна) и поддържането на нормална т.м. Обикновено отказът от тютюнопушене е безплатен, а стремежът към отслабване е скъп, труден и продължителен процес, изискващ ендокринологични и други изследвания, рационален хранителен и регулярен двигателен режим, лекарства и много силна воля. Затова съучастието на пациента има първостепенно значение.
1. Лекарства против затлъстяване с централно действие
Mysimba® (таблетки със забавено освобождаване). В 1 таблетка се съдържат: бупропион 78 mg и налтрексон 7,2 mg. Бупропион е антидепресант, който селективно инхибитора на невроналното усвояване на допамин и норадреналин в ЦНС. Налтрексон блокира трите вида опиоидни рецептори (мю, делта, капа). Точният анорексигенен механизъм на действие на Mysimba е неизяснен. Допуска се, че двете активни съставки на продукта действат върху хипаталамуса като потискат центъра на апетита и засилват енергийните загуби.

Mysimba е показан като допълнение към нискокалорийна диета с повишена физическа активност за контрол на т.м. при възрастни със затлъстяване (ИТМ ≥ 30 kg/m2) при наличие на на едно или повече свързани с теглото съпътстващи заболявания (ЗД, дислипидемия и контролирана АХ).

Лечението започва с 1 таблетка на ден сутрин, като дозата постепенно в продължение на 4 седмици се повишава до 2 таблетки 2 пъти на ден. Mysimba се приема по време на хранене. Ако в продължение на 16 седмици пациентът не е намалил началното си тегло поне с 5% лечението се прекратява.

По време на терапията с Mysimba може да се наблюдават гадене, повръщане, отслабване на апетита, констипация, замайване, ксеростомия, главоболие, отпадналост, нарушения на съня, раздразнителност, повишение на артериалното налягане, тахикардия, промени в ЕКГ, елевация на чернодробните ензими, жълтеница, еректилна дисфункция, дехидратация.


2. Лекарства против затлъстяване с периферно действие
Orlistat (капсули по 60 и 120 mg). Потиска стомашната и панкреатичната липаза. Предотвратява смилането на около 1/3 от приеманите с храната мазнини. След 6–8-месечно лечение с орлистат т.м. намалява с около 10%, а с това и рискът от развитие, респ. влошаване на съществуващи ССЗ, метаболитни заболявания (ЗД, нарушена липидна обмяна), заболявания на опорно-двигателния апарат и др. Плазмените нива на общия холестерол, триглицеридите и LDL-холестерола се понижават. Подобрява се съотношението LDL/HDL. Намалява значително ДД инсулин у пациенти със ЗД. Подобрява се самочувствието, двигателната активност и работоспособността.

Орлистат е показан за лечение на затлъстяване (в съчетание с балансирана диета с умерена калорийност при всекидневна консумация на пресни зеленчуци и плодове) и умерена ежедневна двигателна активност. Използването на орлистат по време на бременност и кърмене изисква внимателна ендокринологична преценка.

Приема се орално по време на хранене или до 60 min след това. Назначава се в доза от 60 до 120 mg 1–3 пъти на ден. Ако консумираната храна съдържа малко мазнини, се пропуска приемането на препарата.

Орлистат не се резорбира в СЧТ и не предизвиква системни НЛР. Понякога той води до развитие на метеоризъм, мазни на вид фекалии, честа дефекация, силни позиви за дефекация, намаляване на чревната резорбция на бета-каротин и токоферол. Честотата и изразеността на НЛР се увеличава при консумация на повече мазнини. Затова се препоръчва консумацията на мазнини да е равномерно разпределена през денонощието (а не само в едно хранене).Cetilistat (p.o.). Подобно на орлистат потиска стомашната липаза. Намира се в трета фаза на клинично изпитване в Япония.

Препаратът Saxenda® съдържа лираглутид в предварително напълнена писалка. Лираглутид представлява ацетилиран агонист на GLP-1. Неговият антиобезен механизъм остава неизяснен. Показан е като допълнение към нискокалорийна диета с повишена физическа активност за контрол на т.м. при възрастни с първоначален ИТМ ≥ 30 kg/m2 (затлъстяване) или ≥ 27 kg/m2 до 30 kg/m2 (наднормено тегло) при наличие на поне едно съпътстващо заболяване (предиабет, ЗД), АХ, дислипидемия, обструктивна сънна апнея). Инжектира се подкожно един път на ден по определна схема. Основните НЛР при терапия с лираглутид всключват: гадене, повръщане, диария, констипация (запек), дехидратация, отпадналост; главоболие; хипогликемия.


Metformin (вж. гл. Антидиабетични лекарства)


1 © Ламбев, Ив. В кн. Принципи на медицинската фармакология – 2ро изд. Под ред. на Ив. Ламбев. Мед. и физк., С., 2010, 192–193 (Актуализация: 2017 г.).

Каталог: files -> DIR%203 -> Head%2012
Head%2012 -> Антиподагрозни лекарства
Head%2012 -> 9 Антихиперлипидемични лекарства1 холестерол и триглицериди
Head%2012 -> Стероидни анаболни лекарства1 Metandienone
Head%2012 -> I. водноразтворими витамини (1) Аскорбинова киселина
Head%2012 -> Глюкокортикоиди  Хидрокортизонови препарати
Head%2012 -> Лекарства, повлияващи магнезиевата и цинковата обмяна1 магнезият
Head%2012 -> Хипоталамични и хипофизни хормони и техни аналози1
Head%2012 -> I. водноразтворими витамини (1) Аскорбинова киселина
Head%2012 -> Глюкокортикоиди  Хидрокортизонови препарати
Head%2012 -> I. водноразтворими витамини (1) Аскорбинова киселина


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница