Със застой в областта на защитата на правата на човека, а в някои сфери дори с връщане назад. В широки обществени среди и в многобройни властови институции продължава да се шири циничното и равнодушно отношение към защитата на правата наДата31.03.2018
Размер20.27 Kb.
#64474


БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТСЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРЕСАТА


Първата година от членството на България в Европейския съюз е белязана със застой в областта на защитата на правата на човека, а в някои сфери дори с връщане назад. В широки обществени среди и в многобройни властови институции продължава да се шири циничното и равнодушно отношение към защитата на правата на човека. Това отношение се усилва и от прекратяването на наблюдението от страна на Европейската комисия на правозащитната ситуация у нас. Това е общият извод от наблюдението върху състоянието на правата на човека у нас през 2007 г., който БХК е направил в редовния си Годишен доклад, който ще бъде представен пред публиката в понеделник.

Най-яркият израз на тази позиция проличава при упоритото нежелание на правозащитните органи да разследват ефективно и да наказват виновните за случаите на смърт при свръхупотреба на сила от страна на полицията, при хроничното нежелание да се внесе в НК състав, криминализиращ изтезанието, при катастрофалното състояние на грижата за деца, настанени в специализирани институции, при все по-масовото прилагане насила за неутрализиране на многобройните екологични и социални протести, при свръхмерната продължителност на наказателния процес.

Както всяка година, и сега, БХК е разгледал в пълен обем нарушенията на правата на човека у нас и ги е разделил на 13 области: правото на живот, защитата от изтезания и нечовешко третиране, на свобода и сигурност на личността, на справедлив съдебен процес, на справедлив съдебен процес, на свободата на мисълта, съвестта, религията и убежденията, на свободата на изразяване, на свободата на сдружаване и мирно събрание, на правото на хуманни условия в затворите, на правото на защита от дискриминация, на свободата на убежището. Състоянието на правата на жените, на свободата от дискриминация по пол, катастрофалното състояние на правата на хората с психични увреждания, настанени в институции, както и на децата, настанени в специализирани институции, подобни на дома в Могилино, също са предмет на 57 -страничния доклад.

Автори на доклада са широк кръг сътрудници на БХК.Всички медии са поканени да вземат участие в пресконференцията, в която основни говорители ще бъдат водещите млади правозащитници на БХК Маргарита Илиева, Славка Кукова и Свилен Овчаров. Освен тях ще говорят и представители на организации за защита на правата на децата и на екологични обединения.

Пресконференцията ще се състои в залата на Агенция „София прес“ на 31 март, понеделник от 11:00 часа.
28 март 2008 г.
От БХК
София 1504, ул. “Върбица” 7, ет. 4 • регистрация по ф.д. №3168/1993 на СГС • БУЛСТАТ 831091447

тел./факс: 02 943 48 76, 02 943 44 05, 02 944 06 70 • ел.поща: bhc@bghelsinki.org • www.bghelsinki.org


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница