Състав на групатаДата16.10.2018
Размер33.94 Kb.
#90075
Детайлното познаване на мастнокиселинния и триацилглицеролов състав на липидите е задължително условие за определяне и оценка на физикохимичните свойства, автентичността, качеството, трайността и биологичната активност на продуктите, които ги съдържат. Това са масла и мазнини за хранителни цели, хранителни добавки, фармацевтични и козметични продукти. С непрекъснатото въвеждане на нови изисквания към състава на хранителните продукти и правилата за декларирането им, научните ни изследвания придобиват важен за промишлеността приложен характер.
Състав на групата:

доцент д-р Боряна Дамянова (консултант)

доцент д-р Светлана Момчилова

гл.асист. Илко Мареков

асист. Събина Цветкова
Ако искате да сте в крак с изискванията на Европейския пазар и имате нужда да декларирате състава на произвежданите или внасяни от Вас: краве масло, свинска мас, говежда лой, слънчогледово масло, маслинено масло, царевично масло, соево масло, рапично масло, маргарин, пържилни масла и мазнини, салатни сосове и майонези?

Предлагате или внасяте ценни растителни масла: какаово, фъстъчено, бадемово, кайсиево, ленено, орехово, масло от гроздови семки?

Употребявате масла и мазнини за хранене или като хранителни добавки в бизнеса си и Ви интересува какво предлагате на клиентите си? Произвеждате маслодайни култури и се интересувате от състава и качеството на получаваното масло? Произвеждате биодизел и се интересувате от състава му?
Обърнете се към нас!
Ние имаме повече от 30-годишен опит в създаването, усъвършенстването и приложението на хроматографските методи за анализ на липиди, предимно мастни киселини и ацилглицероли, в споменатите продукти на липидна основа, както и в липидни проби от сухоземни и морски организми.
Разполагаме с необходимата апаратура: газови хроматографи, газов хроматограф с мас-детектор, течен хроматограф с УВ и светоразсейващ детектор, пособия за количествена тънкослойна хроматография. Притежаваме и необходимата квалификация.
И предлагаме следните анализи:
Мастни киселини (включително позиционни и конфигурационни изомери):


    • оригинален, бърз и точен метод за определяне на сумата от транс мастни киселини чрез тънкослойна хроматография със сребърен нитрат – за недвусмислено идентифициране и количествено определяне на групите:

    • транс-мононенаситени мастни киселини,

    • цис,транс-диненаситени мастни киселини

    • цис,цис-диненаситени, мастни киселини

    • конюгирани диненаситени мастни киселини, CLA (наричани неправилно още Свързани Линолови Киселини, СЛК, или Конюгирани Линолови Киселини, КЛК)

    • триенови мастни киселини.

    • оригинален метод за определяне в един етап на цис и транс позиционно изомерни мастни киселини чрез високо-ефективна течна хроматография със сребърни йони

    • газова хроматография с мас-спектрометрия за еднозначно определяне на структурата на мастни киселини, т.е. дължината на веригата и местата на двойните връзки. Използват се производни на мастните киселини специално пригодени за прилагане на тази техника. Методът позволява недвусмислено идентифициране на съставните мастни киселини, вкл. позиционни изомерни компоненти с разклонени въглеродни вериги. Подходящ за анализ на

мастни киселини в краве масла за контрол на идентичност на маслата

сложни смеси от мастни киселини в проби от природни продукти като водорасли и гъбирибени масла

Триацилглицероли (включително позиционно-изомерни триацилглицероли в растителни и животински масла и мазнини, в хранителни добавки на липидна основа и липиди, изолирани от сухоземни растения).

    • оригинални методи за определяне на триацилглицероловия профил чрез комбинация от хроматография със сребърни йони и хроматография с обърнати фази (тънкослойна и високо-ефективна течна хроматография и/или комбинации от двете техники)

    • оригинални методи за определяне на позиционно-изомерни триацилглицероли в природни и модифицирани масла и мазнини за доказване на автентичност и хранителни качества чрез комбинация от хроматографски техники и спектроскопия на ядрения магнитен резонанс;


Разполагаме с база данни за мастно-киселинния и триацилглицероловия състав на слънчогледово, маслинено, царевично, соево, памучно, фъстъчено, ленено, бадемово, орехово, сусамово, какаово масло и заместители на какаовото масло, масло от гроздови семки, масло от ниим, свинска мас, говежда лой, краве масло, маргарини.
Каталог: downloads
downloads -> Конкурс „зелена планета 2015" Наградени ученици І раздел „Природата безценен дар, един за всички"
downloads -> Конкурс за певци и инструменталисти „ Медени звънчета
downloads -> Задача Да се напише програма която извежда на екрана думите „Hello Peter. #include void main { cout }
downloads -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
downloads -> Конспект по дисциплината „Екскурзоводство и анимация в туризма" Специалност: "Мениджмънт в туризма"
downloads -> Alexander Malinov
downloads -> Тема 8: Линейни алгоритми. Отделяне на цифрите на число, преобразуване на числа. Алгоритмично направление: Алгоритми от теория на числата
downloads -> Отчет за научноизследователската, учебната и финансовата дейност на националния природонаучен музей при бан през 2013 г
downloads -> Закон за националния архивен фонд в сила от 13. 07. 2007 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница