Състоянието, при което човешкото око има нормалнаДата22.12.2018
Размер117.5 Kb.
#109274

Състоянието, при което човешкото око има нормална рефракция(способността на окото да пречупва и фокусира светлинните лъчи върху ретината) и вижда ясно, се нарича еметропия. Отклоненията се наричат аметропии. Аметропиите са три основни вида

хиперметропия (далекогледство), миопия (късогледство) и астигматизъм и един подвид пресбиопия (старческо далекогледство).

Късогледството (миопия) е рефракционна аномалия, при която отдалечените предмети се виждат неясно и размазано. Късогледият човек (миопът) не може или трудно фокусира обектите, когато те се намират на далечно разстояние. За разлика от тях близките обекти се виждат ясно.

Далекогледството иперметропията ) е слабо пречуп­ваща рефракция. Фокусът на зрителната ос при нея лежи зад рети­ната и без да включи своята акомода­ция хиперметропът не вижда ясно нито наблизо, нито надалеч.

Както при късогледите, така и при далекогледите очи може да се наблюдава астигматизъм. В този случай роговицата не е изцяло кръгла, а по-скоро с формата на топка за ръгби. Ето защо светлинните лъчи се пречупват в 2 отделни точки, нито една от които не е фокусирана върху ретината. Това води до размазани образи както надалеч, така и наблизо.


Пресбиопия, още известна като старческо далекогледство или старческо зрение, представлява един закономерен процес, при който след 40-50годишна възраст човек загубва своята способност да вижда ясно близките обекти. Подобно на появата на бели коси и бръчки, пресбиопията е състояние, причинено от естествените процеси на стареене на тялото.

ОТ КАКВО СЕ ОПЛАКВАМ?

При късогледство оплакванията са - затруднено виждане на отдалечени обекти, напрежение при гледане на отдалечени обекти, главоболие.

При по-ниските степени на далекогледство оплакванията се появяват при продължителна работа наблизо. Гледаните обекти започват да стават неясни, да се сливат и размазват, появява се болка в очите и челото, провокира се главоболие. При по-високите степени на далекогледство оплакванията са от не­ясно виждане надалеч и особено наблизо.Леката форма на астигматизъм може дори да остане незабелязана. Първият симптом е леко замъглено зрение на всяка дистанция. Понякога некоригираният астигматизъм може да предизвика главоболие, преумора на очите или да изкриви или замъгли зрението.

Пресбиопия -старческото зрение е затруднението при четене на ситен текст в условия на слаба осветеност. Това оплакване се засилва при продължително четене и натоварване на зрителния апарат (особено вечер). Някои хора дори се оплакват, че техните ръце не са „достатъчно дълги”, за да могат да държат на подходящо далечно разстояние четивото. При продължително четене могат да се появи сълзене и по-рядко болка в очите и челото, което да налага прекъсване на взирането в текста.

КАК ДА СЕ ПРЕГЛЕДАМ?

Лечението да се провежда от лекар-специалист(офталмолог) след основен преглед.В хода на прегледа лекарят ще провери последователно и поотделно зрението на двете очи, като предварително са поставени капки за разширяване на зеницата и циклоплегия (блокиране на акомодацията).

КОГА И КОЛКО ПЪТИ ДА СЕ ПРЕГЛЕДАМ?


Веднъж на 2 години, ако нямаме оплаквания (като влошено зрение и главоболие) и всякa година, ако носим очила. Винаги е добре да се прегледаме, ако се появят някaкви оплаквания свързани с очите. По-добре един ‘’излишен’’преглед, отколкото един ‘’закъснял’’ преглед . Прегледът се извършва със зрителни таблици (субективен метод) и обективен метод за изследване на зрението-чрез апарат, наречен авторефрактометър. Той се използва най-вече за измерване на късогледството или далекогледството при малки деца или възрастни, които е възможно да не отговарят точно на зрителните таблици. За пресбиопия се предписват очила или лещи за близка работа, като те трябва да са съобразени със зрителната острота, възрастта, наличието на други рефракционни аномалии като късогледство или далекогледство и разстоянието, от което се изисква да се да върши близка работа.

Лечение - очила или контактни лещи,операция на очите- с лазер. Съществуват и нови хирургични процедури, които са решение за хора, не искащи или не можещи да носят очила или контактни лещи. Такова е имплантирането на акомодативни или мултифокални вътреочни лещи (IOLs).
Каталог: bg version -> pages
pages -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
pages -> Автобиография Лична информация
pages -> Дружество за колективно управление в частна полза правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители “профон”
pages -> Кои са най-честите възпалителни заболявания на клепачите? Външен ечемик
pages -> Доц д-р Иван Веселинов Танев, дм Началник на ІІІ очно отделение
pages -> Д-р Снежина Михаилова
pages -> Многопрофилна болница за активно лечение "александровска" еад
pages -> Дата на раждане
pages -> Университетска многопрофилна болница за активно лечение “александровска” еад


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница