Становище на коалиция „За да остане природа в България”Дата31.03.2018
Размер49.78 Kb.
#63847
Становище на коалиция „За да остане природа в България”
Уважаема редакция,
Изпращаме ви този коментар като допълнение към текста, публикуван в последния брой на вестник Капитал - Над полите на Витоша (http://capital.bg/show.php?storyid=787105). Надяваме се отговорът ни да намери място на страниците на вестника, за да помогне за обективното представяне на проблемите, белите петна и закононарушенията в проекта за създаване на голяма ски зона над столицата.

На Витоша се намира най-старият природен парк на Балканите. Той е под защитата на българското и европейското законодателство, тъй като е уникална комбинация в планина, част от зелената система на европейска столица – запазено биоразнообразие (на Витоша се срещат вълци, мечки, сърни и елени, ендемични растителни видове), вододайна зона на голям град, възможности за туризъм и зимни спортове.


Неконтролираният натиск за развитие на инфраструктура за масов туризъм не подмина и Витоша. От няколко години фирма Витоша ски АД стопанисва съоръженията в планината, а от 2008 г. фирмата планира нови съоръжения в нарушение на плана за управление на Природен парк Витоша, гласуван от Министерски съвет и в сила до 2014 г.
Какво предвижда проектът за ски зона Алеко
Според доклада по екологична оценка, представен за консултации с обществеността от Витоша ски в периода 18 юни - 2 юли 2009 г., проектът на Специализиран подробен устройствен план (СПУП) на ски зоната включва:


  • площ на плана – 914,65 ха;

  • изцяло държавен горски фонд;

  • площ на ски-пистите – от сегашна 19 ха – увеличаване на 142,5 ха, част от тях върху ливади и пасища, но близо 20 ха гори, което означава изсичане на гора на обща площ от 30 футболни игрища;

  • изграждане на 8 нови ски писти и общо 18 влекове и лифтове.

Самият документ на този Специализиран подробен устройствен план така и не беше показан на гражданите на София. На сайта на фирмата Витоша ски са качени единствено две схематични карти, а според заданието (на сайта на Столична община) планът би трябвало да съдържа много повече информация и разнообразни карти.


Кой стои зад проекта
Освен изчерпателната информация какво все пак смятат да правят на Витоша, в сянка остават изпълнителят и лобистите на проекта.

Витоша ски АД е собственост на офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови. Тоест държавата предлага напълно неясна фирма да управлява публична държавна собственост, каквато е земята под Алеко.
Нарушени закони и процедури
За пореден път инвеститорският апетит се оказва толкова голям, че не може да се побере в законовите рамки. Българското законодателство много отдавна не ограничава бизнес намеренията. Напротив, на теория страната ни предоставя все по-добри условия за желаещите да правят пари. На практика обаче повсеместно и на всички нива със законите се правят компромиси и това се толерира. В резултат възпитаваме корупция в съдебната власт и отблъскваме бизнеси, които за да пробият, разчитат на качествена продукция и лоялна конкуренция.
Засега подходът на Витоша ски отново демонстрира утвърдения модел (което предполага и познатите резултати):


  • Проектът нарушава Плана за управление на Природен парк Витоша, който допуска подмяна и ремонт на съществуващите съоръжения, но не и изграждане на нови писти и влекове. На практика се обезсилва документ, който след изисквания по закон дълъг процес на съгласуване с експерти и общественост е приет с решение на Министерски съвет № 305 от 22.04.2005 г.;

  • Срещу решението на РИОСВ–София за стартиране на процедурата по екологична оценка е заведено дело. По закон процедурата трябва да спре до решение на съда. Въпреки това, на 26 август т.г., експертният съвет към РИОСВ одобри проекта;

  • На 4 септември 2009 г. директорът на РИОСВ-София подписа положително становище по екологична оценка, с което се съгласува проекта. Въпреки ограниченията, които становището налага при изграждането на ски зоната, които на пръв поглед прилагат изискванията на Плана за управление на Природен парк Витоша, то нарушава самата му същност. В становището няма забрана за нови влекови съоръжения, нито за нови ски писти, както е записано в Плана за управление на Природен парк Витоша;

  • Фирмата собственик на съоръженията Витоша ски вече показа, че каквито й предписания да има от институциите, на терен се прави нещо съвсем различно в мащаби в пъти надвишаващи разрешеното. Драстичен пример за това е протоколът от РИОСВ–София, с който се разрешава премахването по безвзривен способ на 19 камъка под връх Малък Резен. На практика през октомври 2008 г. на писта Витошко лале, в района на каменната река над междинната станция на лифт „Витошко лале” са взривени, извадени и преместени общо около 400 камъка с размери между 0,5 и 3,5 куб. метра, а в подножието на Малък Резен практически е построен нов ски път. С багери и взривове са унищожени каменни реки и тревна растителност на площ от общо 18 дка. Унищожени са местообитания от Натура 2000 и символи на Витоша – морени. Витоша ски не крие, че стои зад тези действия.

Цитираните в статията идеи за разработване на нов план за управление на Природен парк Витоша са напълно неприемливи с оглед на опазването и използването на потенциала на защитената територия. От 11 природни парка в България само два имат приет и действащ план за управление, преминал през сложна процедура на обсъждане с експерти и обществеността и одобрен от Министерски съвет. Този за Витоша е в сила от 2004 до 2014 г. Изведнъж, няколко години по-късно, се оказва, че планът трябва да бъде отменен. За четири години едва ли природата в планината се е променила толкова много. По-скоро изглежда, че Витоша стана част от плановете на наистина силен икономически субект. Явно опитът и ресурсите му са достатъчни, за да атакува едновременно законодателството, нагласите и традициите на софиянци.


В този контекст още по-интересно става кой и с какви средства си позволява подобна кампания и планира огромна инвестиция в условията на финансова криза?
Ако законодателството беше работещ инструмент, концесионерът Витоша ски вече щеше да поддържа, ремонтира и модернизира съществуващите ски съоръжения, без да планира нови. Случва се точно обратното. За три години качеството на инфраструктурата се влошава, а се планира, нова, мащабна инвестиция.
Витоша не е градски парк. Нейната функция и потенциал са много по-големи и разнообразни. Да се спортува, пътува и спи в хотели са само три възможности за посещение в планината. На нея се качват милиони хора годишно, за да излязат от утъпканите пътеки, градската среда, четирите стени. Въпреки огромния антропогенен натиск, тя остава с удивително голямо биоразнообразие. Бъдещето й би трябвало да е част от внимателно обмислена държавна политика, съобразено с еко законодателството и успешните примери за управление на защитени територии в близост до големи градове.

Коалицията „За да остане природа в България” е основана от Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българската фондация “Биоразнообразие”, Информационния и учебен център по екология, НД “Екогласност”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „За Земята”, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, ИУЕК към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, сдружение “Еко Рила” – Самоков и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Сега в нея членуват близо 30 организации.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница