Становище от доц. Райна Николова – медиен експерт и бивш член на семДата17.06.2017
Размер31.57 Kb.
ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМ
СТАНОВИЩЕ

от доц. Райна Николова – медиен експерт и бивш член на СЕМ

Относно: Разглеждането на безпрецедентния казус с разкъсването на в. „Труд” на 24.02.2012 г. в ефира на ТВ7 (предаването „Гореща точка”) и излъчването на програмно съдържание, създаващо личностна нетърпимост срещу Огнян Донев и Любомир Павлов в нарушение на Закона за радиото и телевизиятаУважаеми колеги,
Служебна заетост ме възпрепятства да присъствам на заседанието на СЕМ утре – 28.02.2012г. Затова си позволявам да ангажирам вниманието ви с няколко въпроса, които ме вълнуват и се отнасят до медийната регулация у нас.

С тревога следя българския ефир и професионалната ми съвест не ми позволява да остана безучастна към случващото се през последните 10 дни по „ТВ7” – една невиждана по мащабите си медийна кампания срещу издателите от „Медийна Група България Холдинг” ООД, чиято кулминация бе в петък (24.02.2012 г.), когато в ефир водещият на предаването „Гореща точка” Николай Бареков разкъса екземпляр на в. „Труд”.

Едва ли си даваме сметка, но физическото унищожаване на вестник в ефир представлява най-висш акт на агресия срещу носителя на информация, а следователно и акт на най-сериозно застрашаване на свободата на словото, какъвто символ е в. „Труд”.

Това действие представлява нарушение на принципа за гарантиране свободното изразяване на мнение, залегнал в чл.10, т.1 от Закона за радиото и телевизията. Свободата на словото е ценност на съвременното общество. Но това право не е абсолютно (Решение № 7 от 1996 г. на Конституционния съд). То търпи ограничения, за да бъде гарантирана друга ценност, по-висш интерес – демократичното развитие на обществото.

Надявам се, СЕМ да не подмине с мълчание случилото се на 24.02.2012 г. Защото морално така ще подкрепи и ще покаже, че се радва на подобни телевизионни ексцесии. А това ще даде смелост, ще провокира и окуражи още по-драстични посегателства срещу свободата на словото, които ще продължават да излизат отвъд границите на нормалното и очакваното човешко и публично поведение. На екран вместо с преглед на печата денят ще започва с късането и раздирането на вестници, наричани от водещите мило „парцал”. На тази медийна политика не би могъл да се противопостави какъвто и да било друг механизъм, като например правото на отговор, защото всички правни норми в ЗРТ изведнъж ще бъдат обезсмислени от грубо, арогантно и неадекватно словесно и друго медийно поведение.

Случилото се на екран представлява грубо погазване на чл.39, ал.2 от Конституцията на Република България: „Това право (свободата на изразяване – б.а.) не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.”

Поставих си за цел и изброих, че на 24.02.2012 г. името на Огнян Донев се споменава пряко в „Гореща точка” ЕДИНСТВЕНО В НЕГАТИВЕН АСПЕКТ 13 пъти, а на Любомир Павлов – 3 пъти, също в ОТРИЦАТЕЛЕН АСПЕКТ. Ето защо, считам, че е налице нарушение на чл.10, т.4 (защита на личната неприкосновеност на гражданите) и т.5 (недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите) от ЗРТ.

Демонизирането на образите на издателите на в. „Труд” от екрана на „ТВ7” едва ли ще спомогне за развитието на демокрацията в България. Но то ще провокира единствено нетолерантност в обществото. Днес на прицел са те и в. „Труд”, а утре кой ще е следващият, който ще бъде подложен на тази човеконенавистна и свирепа кампания срещу уважана медия с десетилетна история?
Уважаеми колеги,
Изразявам мнението си на експерт, че в предаванията на „ТВ7” през последните няколко дни се извършват нарушения на Закона за радиото и телевизията – виж административно-наказателните разпоредби на чл.126 и чл.126а. Ето защо, бих си позволила да призова Съвета за електронни медии да постанови решения, с които възложи на председателя на СЕМ издаването на наказателни постановления. Редно е за множеството нарушения на медийния закон санкциите да са в максималния размер за всяко нарушение, тъй като яростната атака срещу демокрацията трябва да бъде спряна със законови мерки. Тя започна през месец декември 2011 г. с изказвания срещу законно протестиращите фермери в центъра на столицата, преминава през враждебната реч срещу в. „Труд”, като прогнозирам, че медийните посегателства срещу демокрацията в България ще придобият чудовищни измерения, ако Съветът за електронни медии не се намеси категорично и не упражни надзорните си правомощия по закон.

Като се надявам, че членовете на СЕМ ще се отнесат достатъчно отговорно към поредното предизвикателство пред медийната регулация, както не веднъж са го правили, ще предприемат законосъобразни действия в защита на обществения интерес, оставам27.02.2012 г. с уважение,

Райна Николова


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница