Страцимир Младенов ТрифоновДата16.08.2017
Размер18.94 Kb.
#28035
Страцимир Младенов Трифонов

Специалност Информатика и информационни технологии в обучението

участвал в мобилност през 2010-2011 в Севиля, Испания
поощрителна награда в конкурса за есе
„Животът е пътуване“ беше казал един известен римски император. Аз бих го перифразирал на „Еразъм“ е пътуване”, най-вече към себе си, към откриването на собствените си способности и границите на собствените си възможности. „Еразъм“ е борба, това е оцеляване, нов начин на живот, една промяна, която те прави различен след като се завърнеш. По-добър и по-уверен в себе си.
„Еразъм“ ме срещна с Испания, с град Севиля, с една култура, доста близка до българската, но намираща се в една коренно различна среда. Това бяха 5 месеца, които минаха като няколко седмици. Време на усилено учене, но и на ежедневна борба за оцеляване и справяне със задачи от най-разнороден вид. Разбира се, парите никога не стигаха, но пък приятелите и познатите, които намерих, ме караха да се чувствам щастлив, че съм с тях, там, именно в този момент.
Като че ли всички студенти, тръгнали на „Еразъм“, са преди всичко авантюристи, откриватели, водени от любопитството да опознаят една нова държава, една нова култура и език. В един момент от престоя страхът от неизвестното се сменя с чувство на радост и удовлетворение от живота и от постигнатото, защото си разбрал, че всъщност можеш и че няма непостижими неща за теб.
За мен възможността да науча испански бе едно от ценните предимства на програмата. Това сега ми помага да живея и да работя в Испания. Това бе един голям плюс за мен, както се казваше в рекламата.
За много от местните студенти, Еразъм студентите бяха трудно разбираеми (може би не само заради езика), купонджии, дошли да си прекарат добре и с малък интерес към това, което се случва в учебните зали. Всъщност, комуникацията с тези „пришълци“ от близки и далечни краища на континента пораждаше у тях, а и у нас нови познанства, подобряване владеенето на английски език, раждаше една конкуренция на познания и идеи, които пък задаваха нови и нови въпроси.
Мисля, че престоят на студента по време на „Еразъм“ е един откъс във времето, в неговия/нейния живот, когато той/тя остава сам/а със себе си, без близки и роднини, в повечето случаи, едно спиране на времето, оглеждане, анализиране, себедоказване, момент на избор, когато трябва да се вземе важно решение, а сега накъде, кое е правилното, как да постъпя?! „Еразъм“ е важен момент на съзряване, момент на духовно израстване.

Страцимир Трифонов, Севиля, Испания(отпред първи вляво)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница