Стража на меридиана на черния дробДата04.01.2018
Размер60.47 Kb.
#40697
За всяка органна система това са строго определени два часа от денонощието. Така например, от 3 до 5 часа максимумът в циркулацията на енергията е в меридиана на белия дроб; от 5 до 7 часа - в меридиана на дебелото черво; от 7 до 9 часа - в меридиана на стомаха; от 9- до 11 часа - в меридиана на далака; от 11 до 13 часа - в меридиана на сърцето; от 13 до 15 часа - в меридиана на тънките черва; от 15 до 17 часа - в меридиана на пикочния мехур; от 17 до 19 часа - в меридиана на бъбреците; от 19 до 21 часа - в меридиана на перикарда (кръвообращението); от 21 до 23 часа - в меридиана на тройния нагревател (топлинна регулация); от 23 до 1 часа - в меридиана на жлъчния мехур и от 1 до 3 часа - в меридиана на черния дроб.
СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

( 1 – 3 часа )

Ако се събудите еднократно или системно в този интервал от време и въпреки усилията си не можете да заспите отново, не се мъчете, а седнете удобно. Притворете очи, стремейки се да се концентрирате върху върха на носа. Отпуснете се, дишайте дълбоко. Останете така от 5 до 30 минути, по ваша преценка. Палците са скрити в юмруците – мудра Дзъ.

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА БЕЛИЯ ДРОБ

( 3 – 5 часа )

 

Седнете удобно с кръстосани крака. Притворете очи и се концентрирайте върху върха на носа си. Придържайте главата отзад с длани с преплетени пръсти. Тракнете със зъби. Издишайте и вдишайте дълбоко 9 пъти. Повтаряйте в продължение на 5-50 минути.Този живот е проверка.
Само една обикновена проверка.
Ако беше действителен живот,
щяхме да получим инструкции
къде да отидем
след това и какво да правим.
Надпис на табло за обяви

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО( 5 – 7 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Покрийте ушите с длани. Потупвайте задната част на главата с показалеца или средния пръст така, че да се получи ефект като от биене на барабан. 1 – вдишване; 2 – издишване, 3 – вдишване, и т.н. Бройте много Бавно, докато стигнете 9.

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА СТОМАХА

( 7 – 9 часа )

Седнете удобно, обхванете краката така, че да имате опора, докато извършвате кръгови движения с горната част на тялото, като все повече ги разширявате. Движете се свободно. Сменяйте посоката на въртене. Изпълнете го няколко пъти.

 

Плачех, че нямам обувки,


докато не видях човек,
който нямаше крака.
Неизвестен автор

Ако знаеш, че ти предстои да умреш


и можеш да се обадиш само веднъж по телефона,
на кого щеше да се обадиш и какво би му казал?
А защо не го направиш веднага?
Стивън Ливайн

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ДАЛАК-ПАНКРЕАС

( 9 – 11 часа )

Разтъркайте зъбите с език. Изплакнете устата, като жабурите с насъбралата се слюнка. Погълнете слюнката, като я разделите на 3 глътки. Изпълнете упражнението няколко пъти.

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА СЪРЦЕТО

( 11 – 13 часа )

Свалете дрехите. Седнете удобно с кръстосани крака. Разтъркайте енергично ръцете, за да ги затоплите и веднага ги поставете на гърба, в областта на бъбреците. Търкайте, докато не можете повече да задържате дъха си. Възобновете дишането и се отпуснете. Повторете няколко пъти.

"Нещата никога не са такива, каквито са.
Те винаги са това, което човек прави от тях."
Жан Ануи

"Каквото посееш, това ще пожънеш."


"Каквото повикало, такова се обадило."
Български народни поговорки

На всяко действие съответства


равно по сила противодействие.
Сър Исак Нютон

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ТЪНКИТЕ ЧЕРВА( 13 – 15 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Поемете максимално дълбоко въздух. Усетете го как изпълва областта на корема и слънчевия сплит. Използвайте пъпа като център за концентрация. Визуализирайте разгарящ се огън в областта на слънчевия сплит. Упражнението е трудно за изпълнение, не се отказвайте след първия неуспех. Ефектът ще ви възнагради за усилието и проявеното търпение.

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР

( 15 – 17 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Свийте ръцете в юмруци. Представете си, че във всеки юмрук държите педал на велосипед. Въртете юмруците като педали – едната ръка се отдалечава от тялото, другата се приближава. Всяка ръка трябва да извърши 18 оборота. Ако желаете, може да повторите цикъла.

Човекът е способен както на велико състрадание,
така и на велико равнодушие.
Изцяло в неговите възможности е да развие
първото и да надрасне второто.
Норман Кузънс

Стани това, което още не си;


остани това, което вече си.
В това да останеш и да станеш,
е всичко красиво тук, на земята.
Франц Гриапарцер

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА БЪБРЕЦИТЕ( 17 – 19 часа )

Седнете с изпънати крака. Преплете пръсти и обърнете дланите нагоре, изпъвайки максимално. Усетете как се разтягат мускулите на гърба. Когато се уморите, отпуснете ръце върху главата. Починете и отново ги вдигнете. Дишайте нормално, повторете колкото пъти искате.

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА

( 19 – 21 часа )

Седнете с изпънати крака. Наведете се напред – с пръстите на изпънатите си ръце се старайте да докоснете пръстите на краката. След това се опитайте да докоснете стъпалата. Ако не успеете, не се насилвайте. Отпуснете се. Заемете изходно положение. Потупайте горната част на краката, после долната им част и бедрата. Отпуснете се. Повторете упражнението колкото пъти можете. Постепенно ще бъдете в състояние да достигате стъпалата си. Задръжте в това положение, докато можете. Пуснете ги, отново се отпуснете.

Човешко е да съгрешиш;
божествено е да простиш.
Александър Поуп

Не на полето и на дърветата;


в сърцата трябва да покълне,
за да стане по-добре.
Готфрид Келер

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА

( 21 – 23 часа )

Разтъркайте зъбите с език. Изплакнете устата, като жабурите с насъбралата се слюнка. Погълнете слюнката, като я разделите на 3 глътки. Изпълнете упражнението няколко пъти.

 

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЖЛЪЧКАТА( 23 – 1 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Поемете максимално дълбоко въздух. Усетете го как изпълва областта на корема и слънчевия сплит. Използвайте пъпа като център за концентрация. Визуализирайте разгарящ се огън в областта на слънчевия сплит. Задръжте дъха си и стегнете мускулите на ректума колкото се може по-силно и по-дълго. Упражнението е трудно за изпълнение, не се отказвайте след първия неуспех. Ефектът ще ви възнагради за усилието и проявеното търпение.

Животът не изисква от нас да сме най-добрите,
а само да вложим най-доброто от себе си.
Хорас Джаксън Браун

ЛЕКУВАЩИ РЪЦЕ .

Какво представяват енергиините точки?


Човешкото тяло е опасано от енергийни меридиани. Тези меридианите (енергийните канали) са симетрично разположени, по двойки, под кожата или дълбоко в тялото. Има 12 основни меридиана, всеки от който има сложна мрежа от разклонения, чрез които захранва с енергия прилежащата му област. Местата, където меридианите стигат повърхността на кожата са т.нар. биологично активни (енергийни, акупресурни, акупунктурни) точки (цветните възли на графиката).

Освен 12-те основни меридиана има 8 допълнителни, които в случай на невъзможност някой от основните меридиани да функционира нормално осигуряват правилното протичане на енергията в тялото. Ето защо те с основание се наричат животоспасяващи.

Всеки меридиан има вход и изход, през които енергията преминава от един меридиан в друг. Често няколко разклонения от различни меридиани се пресичат в една точка и чрез нейната стимулация може да бъде повлияно протичането на енергията през повече от един меридиан.

Въздействието върху енергийните точки на тялото от векове се практикува, изучава и усъвършенства на изток.


Възгледите за анатомията и физиологията на енергийната система на човека се обособяват в две основни школи: Дао застъпва водещата роля на меридианите, Аюрведа – на чакрите.
Най-вероятно истината е както винаги някъде по средата, обединявайки всички мнения и различия. Ако меридианите са каналите, по които енергията протича, чакрите са акумулаторните батерии, които събират и разпращат натрупаната енергия към нуждаещите се органи.

Цялостна система за лечение и стимулиране на чакрите е разработена в различните системи на Йога. Но има и други начини за въздействие върху чакрите, които са достъпни за всеки: мудри, аромати, утвърждения, камъни, звуци и пр.


Независимо от различията, всички школи приемат, че основните чакри са 7 и са разположени по следния начин:


Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница